י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

בית הכנסת הוותיק ביותר בבורו פארק בסכנת הריסה

בית הכנסת הראשון והוותיק ביותר של שכונת בורו פארק החרדית, עומד בפני סכנת הריסה לטובת יזמי נדל"ן | בצעד אחרון בהליך משפטי מורכב ורגיש, מבקשים המתפללים להפוך את המקום לאתר מורשת היסטורי ובכך לשמר את בית הכנסת על תילו לעולם, ללא יכולת הריסה | יו"ר המוסדות המרכזיים של ליובאוויטש, הרב קרינסקי, במכתב נרגש לראש הועדה "זהו בניין היסטורי הנושא בגאון את שם ליובאוויטש למעלה ממאה שנים, והמשמעות של שימורו קריטית לתנועה העולמית" 

בית הכנסת הוותיק ביותר בבורו פארק בסכנת הריסה
בית הכנסת הראשון בבורו פארק צילום: באדיבות המצלם

בראשית ימיה של שכונת בורו פארק, כשיהודים החלו להגר אליה מהלואר איסט סייד במנהטן, הלך ונבנה בית הכנסת המרשים והציורי, ובכך הפך לבית הכנסת הראשון באיזור כולו. בבית הכנסת ובית מדרש זה התפללו במשך שנים רבות יהודים מכל החוגים והעדות. בית הכנסת "אנשי ליובאוויטש" היה מגדלור יהודי תורני חסידי תוסס בהנהגתו הרוחנית של המרא דאתרא הגאון החסיד הרב יצחק דוב אושפאל ע"ה (תרע"א-תשמ"ג), שהיה מראשי ישיבת תות"ל בוילנא, כשהיגר לארה"ב הפך לאחד מראשי ישיבת תות"ל המרכזית ב-770, שימש כחבר אגו"ח העולמית, והחל משנת ה'תשי"ז שימש כרב בית הכנסת. כן שימש כחבר ומזכיר אגודת הרבנים דארצות הברית וקנדה.

המיקום של בית הכנסת, הבולט בסגנונו היחודי בין בנייני הדירות הסמוכים אליו, בטבורה של השכונה היהודית התוססת המחפשת כל העת לאן להתרחב (שדרה 12 על רחוב 41), משך את תשומת ליבם של כמה יזמי נדל"ן תאבי בצע, שעשו כל שבידם בדרכים שונות ומשונות להשיג את השטח, על מנת להחריב את בית הכנסת היל"ת ולבנות במקום מגדלי נדל"ן שיניבו מיליונים ליזמים ולקבלנים.

הקהילה המקורית והמתפללים ששפכו דמעות כמים בתפילות להשי"ת מידי יום ביומו ומידי שבת בשבתו כבר לא קיימת, אולם המתפללים הגודשים את בית הכנסת כיום, החלו במחאה אדירה לעצור את החרפה. לעזרתם התגייסו כמה עסקני חב"ד מבורו פארק ומקראון הייטס, וכן כמה אנשים המכירים את נבכי חוקי העזר המקומיים ועורכי דין המתמחים בזה.

יזמי הנדל"ן שביצעו את רכישת השטח במחטף חשאי, והעבירו מתחת לרדאר בקשות לאישור הריסה של המבנה ההיסטורי לא רצו שהמתפללים יידעו מכך, אולם תיכף ומיד כשנודע הדבר, והחל מאבק ההישרדות, נעצרו ההליכים בבית המשפט. טענת הקהילה היתה שהמכירה והמחטף אינם חוקיים, משום שהקהילה הרשמית וחברי הקהילה החוקיים מעולם לא אישרו את המכירה הזו. השופט נעתר לבקשה והוציא צו מניעה נגד הריסת בית הכנסת.

בשבוע האחרון, במקביל למאבק המשפטי, הוגשה בקשה לועדה העירונית המיוחדת, על מנת שתכיר בבית הכנסת כאתר מורשת היסטורי, הזקוק לשימור מיוחד ולכן ייאסר להרוס אותו או לעשות בו שימוש אחר מאשר בית תפילה ולימוד כפי כוונתם המקורית של הבונים והמייסדים.

גורמים בכירים שמעורים בפרטי המאבק המתנהל כבר קרוב ל2 שנים, בבתי דין ולהבדיל בערכאות משפטיות, אומרים לנו כי יש סיכוי גדול שהבקשה תתקבל, וזה יסתום את הגולל על המעשה הנואל והנבזה.

במסמך הרשמי שהוגש לראש הועדה, עליה חתומים ותיקי המתפללים, הם מצהירים: "אנחנו כותבים לך בשם הקהילה היהודית של בורו פארק, שבית כנסת זה מהווה נדבך מרכזי בהיסטוריה של בורו פארק ושל ברוקלין כולה. מחוייבים אנו לשמר שטח זה ובניין זה לתכלית המקורית שהיא תפילה להשי"ת". למסמך הבקשה נלוו כעשרים מכתבים והמלצות של רבנים, מנהיגי קהילות, אישי ציבור, היסטוריונים, ונבחרי ציבור בתפקידים בכירים בעיר ניו יורק, יהודים ולהבדיל שאינם יהודים.

ר' יוסף גולדברג, מותיקי המתפללים מעיד על זכרונותיו, בעת שזכה לתקוע בשופר בראש השנה במשך שנים, כשהיכל בית הכנסת מלא מפה לפה. עוד הזכיר כי ישיבת 'תורת אמת' הישיבה הראשונה שהוקמה בבורו פארק היהודית, שכנה בימיה הראשונים בבית כנסת זה. זה היה אבן ופינה לנוכחות היהודית באיזור כולו.

בבית כנסת זה ביקר כ"ק אדמו"ר הריי"צ נ"ע בעת ביקורו הראשון על אדמת ארצות הברית, בשנת ה'תרפ"ט לפני תשעים שנה. דברי הקודש שהשמיע בפני הנאספים בהיכל בית הכנסת חקוקים על לוח מיוחד הקבוע לנצח בקיר ההיכל.

יו"ר המוסדות המרכזיים של חב"ד ליובאוויטש, ומזכירו האישי של הרבי, הרב חיים יהודא קרינסקי, הסביר במכתבו לראש הועדה: "הקשר החזק של הקהילה הזו ובית הכנסת הזה לתנועת חב"ד ליובאוויטש, אינו צריך בירור יתר כיון שזה מתנוסס בגאון על הבניין עצמו ובכל הניירות הרשמיים שלו. מעל מאה שנים רצופות שבניין זה שימש כמשכן לתפילה ולימוד עבור חסידי חב"ד הדרים באיזור, כמו גם לכל חסיד מרחבי העולם המבקר במקום, ולכן אסור לתת יד להחרבתו. הוא צריך לעמוד על תילו עוד שנים רבות".

בורו פארק חב"ד הרב קרינסקי

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}