י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

'חמרן' או 'חמדן' ומה ההבדל בין יין חדש לישן

על הקשר שבין פרשת השבוע לבין הנושאים האקטואליים העומדים על הפרק • ומה עדיף ביין, שיהיה צעיר וחמצמץ או בשל ומתוק? • חז"ל משווים את זקני התורה לענבים בשלות • על כך ועוד בטורו של שרגא גבהרד

'חמרן' או 'חמדן' ומה ההבדל בין יין חדש לישן
יין סירה של יקבי פלם צילום: שרגא גבהרד

בס"ד פרשת וישלח תשע"ט 

בסוף הפרשה שלנו נמצאת רשימת אלופי אדום. הצד השווה שלהם הוא היותם צעירים, רעננים, ספורטיביים, ויודעים להופיע בפני הציבור במיטבם, מסוגננים, מהוקצעי לשון ובדרשות סוחפות.

דוגמא לדבר היא אחד הנכדים של עשיו בשם 'חמדן' (בראשית לו/כו), הוא מופיע שוב  בדברי הימים, ושם קוראים לו 'חמרן' (דבה"י-א א/מא). על השינוי בשמו מבאר שם רש"י שזו תכונה של הגויים, כשהוא צעיר [חומש בראשית], הוא חמוד, וכשהוא מזקין [ספר דברי הימים] הוא חמור.

שהקורא לא יטעה לחשוב שהמאמר כאן הוא פתיחה לאיזשהו מאמר פוליטי, בעד או נגד. אני רק מבקש להציג את הגויים מול היהודים.

אצלנו מתכבדים דווקא במנהיגים הזקנים, הרגועים, אחר שדמם כבר אינו תוסס במרץ נעורים, ודעתם מיושבת. איזה יופי, אבל האם שכחתי שהמאמרים שלי אמורים להתמקד ביין? לא שכחתי!

את חכמת זקני התורה משווים חז"ל ל'ענבים בשלות', וחכמתם היא 'יין ישן' (אבות ד/כ).

שלא נטעה לחשוב שאין טעם לענבים בטרם הבשילו. כאשר הם בוסר לגמרי, הם אכן לא ראויים לאכילה, אבל בישול חלקי עושה אותם פיקנטיים, חמצמצים ובעלי טעם מעניין שיש להקשיב לו.

ההגדרה 'ענבים בשלות', היא עבור ההמשך, כדי להוציא מהן 'יין ישן'. לשם כך צריך שהענבים יעברו בישול אחר בישול, ואחר שהן בשלות לגמרי, צריך להשאיר אותן חשופות לשמש, כמה שרק אפשר וכל זמן שהם עדיין יכולים לקלוט את הדברים החיוביים מבלי לאבד אותם. מענבים בשלות למחצה אפשר לעשות יין חמצמץ וצעיר.

בהמחשת ההבדל בין אלופי אדום לחכמי ישראל, אנו מחפשים מנהיגים ישישים, שכל ההבלים שקעו מליבם, וחוץ מתורה ויראת שמים, באמת אין להם שום דבר בלב. אלא 'ענבים בשלות', ל'יין ישן'.

נזכרתי בזאת עכשיו, גם בגלל שזו פרשת השבוע, וגם בגלל שלא מזמן היו שלטי בחירות, והציבור הדתי הציג פאנל רבנים, שהצעיר שביניהם יכול להיות סבא - רבא שלי. אז הנה מצאתי את זה גם בפרשת השבוע, וגם בחוקי היין.

ולכן חייבים להשוות בין יין צעיר ליין ישן יותר.

ואכן, לפני כמה ימים עשינו טעימת אורך ליין מזן 'סירה' של 'יקב פלם'.

5 יינות משנת בציר 2011 ועד 2016  וזאת כדי להבין את ההתפתחות של היין הנושן.

היין הצעיר 2016 שונה מאוד מאחיו המבוגר 2011  בשניהם יש 93/94% סירה ושאר האחוזים הנותרים, בכל שנת בציר זנים שונים אבל ההבדל הוא לא רק בגלל שוני הזנים אלא גם בגלל התבגרות היין.

ולכן השבוע אמליץ על הממוצע של היינות האלו 'פלם סירה 2014' יין עם ריחות של פירות שחורים ,פלפל שחור וריח טיפה חרוך, והכי חשוב שהוא נוח ונעים בפה. 

לחיים ושבת שלום

שרגא גבהרד

 אתר היין הכשר 

הרצאה ייחודית, מעניינת וטעימה.
"כשרות היין" "חשיבות היין". "יין בתורה". "תהליך עשיית היין". "איך מתאימים וטועמים יין". "נזקים בכרמים ויקבים" ועוד מגוון נושאים רבים ומעניינים, מלווה בטעימת יינות. מתאים לכל ציבור, לפרטים נוספים לחצו כאן

יין ביקורת יין יין ישן ענבים פרשת שבוע

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}