כ"ה טבת התשפ"ה
25.01.2025

הקולנוען החרדי • יעקב בלומנטל ב'חרדים עצמאים'

הוא החל את הקריירה כבונה תפאורה, המשיך בסדרות נחשבות בטלוויזיה והיום הוא בעל אולפן הקולנוע החרדי הראשון • ויש לו חזון: להקים בית ספר חרדי ללימודי קולנוע

"זה חדר למגזר". יעקב בלומנטל
"זה חדר למגזר". יעקב בלומנטל



רבים מאיתנו עוד מתרפקים בגעגוע על סדרת 'חסידישקייט' ועל סרטיהם הראשונים של האחים גרובייס. למרות שחלפו למעלה מעשור שנים מאז פריצת הדרך הראשונית של תעשיית הוידאו לעולם החרדי, דומה כי לא חלה התקדמות של ממש בתחום.

האם יש עתיד לתעשיית הקולנוע בציבור החרדי? האם יש ביקוש להפקות וידאו במגזר? בכדי לענות על השאלות הללו יצאנו לפגוש את יעקב בלומנטל, מחלוצי התעשייה בעולם החרדי.

בלומנטל, בוגר ישיבת 'נחלת שלמה' בקרית הרצוג כבן 30, מחזיק בבעלותו אולפן הפקות וידאו משוכלל, ומספק גם שירותי תפאורה ועריכת סרטים באיכות גבוהה.

"התחלתי לפני כ-10 שנים בתור תפאורן" מספר לנו יעקב, "הייתי מעצב ובונה תפאורה לפי הזמנה בתור פרילנס. עד לפני שנה, אז פתחתי את האולפן והתחלתי להפיק וידאו באופן מלא".



הקולנוע והציבור החרדי

• יש ביקוש בכלל לקולנוע בציבור החרדי?

"האמת שהנושא הזה מורכב מעט, נושא המדיה אכן התחיל להיכנס לציבור החרדי, ובאמת חסר לו מענה נכון ואיכותי, מה שעדיין קשה לדעת זה אם קודם יגדל הביקוש או ההיצע, דהיינו אם הציבור החרדי לבדו יפתח דרישות איכות ומקצועיות בתחום ובעקבות זה יגיעו המקצוענים, או שלאחר שאנשים ייחשפו לתכנים איכותיים יצמח ביקוש מתאים לוידאו ברמה גבוהה.

"כיום אני עדיין לא יכול להתבסס אך ורק על הביקוש בקרב הציבור החרדי. אני מקווה ומצפה בהחלט שזה ישתנה כבר בעתיד הקרוב".

• מי בעיקר מזמין קולנוע בציבור החרדי?

"זה מגוון רחב מאוד, יש כאלה שרוצים הפקה של קליפים בלבד, אחרים מעוניינים להפיק סרט תדמית למוסד או אפילו סרטים תיעודיים באורך מלא, כך למשל יש אצלי עכשיו אחת שמפיקה סרט תיעודי על השואה. יש גם שוק שמתפתח של הפקות סרטים לנשים בפיקוח ועדת רבנים.

"יש עדיין סוג של רתיעה טבעית וחשש מה מהנושא הזה של המדיה, אבל הציבור החרדי, ובפרט הצעירים יותר, נפתחים לנושא הזה במהירות ואני מניח שהתהליך יושלם בשנים הקרובות".



סודות המקצוע

בלומנטל התחיל את דרכו הקולנועית בהפקות חילוניות, בין השאר בנה תפאורות עבור תוכניות פופולאריות בטלוויזיה, "עבדתי בשביל תוכניות כמו 'ארץ נהדרת' ו'קצרים', עבדתי גם בסרטים ישראליים מוכרים דוגמת '3 אמהות' ועוד".

בהמשך עסק גם בפרויקטים של קירוב: "במשך שנה שלמה הייתי מעצב את האולפנים של ערוץ הידברות, את אולפן התוכניות ואת אולפן הילדים שלהם, גם לערכים עיצבתי אולפן".

• מה מכיל אולפן צילומים בעצם?

"האולפן שלי שהוא בגודל של 200 מ"ר, מכיל נתח נכבד של רקע 'ירוק', ובנוסף כל מה שנדרש בשביל לבצע צילומים איכותיים עם סאונד טוב. חלק מהצילומים לוקחים ממני גם תפאורות, אותן אני מכין לפי ההזמנות והצורך, וחלק מביאים תפאורות משלהם. בהמשך, לאחר הצילומים, אני מספק גם שירותי עריכה מקצועיים לסרט".

• מה זה בדיוק רקע 'ירוק'?

"כמעט בכל סרט, ובעיקר בפרסומות, ניתן להבין בקלות שהפעולה המצולמת לא התבצעה כפי שהיא מופיעה, הצילום מתבצע על רקע ירוק זרחני ואחר כך באמצעות הטכנולוגיה מדביקים לצילום רקע מתאים, הסיבה בשלה נבחר צבע ירוק שכזה, משום שהשכיחות שלו בצילום עצמו נמוכה מאוד כך שבעריכה כש'יעלימו' את הירוק מירב הסיכויים שלא תהיה פגיעה באובייקט שצולם".

• כמה עולה התענוג בשכירת אולפן שכזה?

"המחיר שלי ליום בודד הוא 1200 שקל, וזה זול ביחס למחירים המקובלים באולפנים המקבילים בציבור החילוני".



תחביב צבעוני

יעקב מספק את מגוון השירותים הקשורים בוידאו, לצורך כך הוא מתפעל צוות שלם של עובדים:

"אני מעסיק כאן 3 צלמים, 2 תאורנים, 2 עורכים, 2 עובדי תפאורה ואיש סאונד, לקחתי עובדי תפאורה חרדים. אבל בשאר התחומים קשה להשיג עובדים חרדים, גם אלה שיש ועוסקים בתחום הם בעיקר חוזרים בתשובה שעובדים בארגונים הקיימים כהידברות או ערכים".

במחסן נפרד מאחסן יעקב מלאי של תפאורות שימושיות, לדבריו "תמיד אהבתי את נושא הצבעים, שהיום אני כבר יכול לומר שרכשתי בו התמחות מיוחדת. בכלל, כל נושא העיצוב הוא מאוד מרתק, כשאתה מעצב בית למשל זה לוקח זמן רב וגם פחות מעניין, כאן זה כל יום 'עבודה חדשה' ומרתקת בהרבה".

• כמה שעות ביום אתה עובד?

"זה מאוד תלוי, בשבועות רגילים בלי פרויקטים, אני עסוק בלשפצר דברים באולפן, עובד על שיווק, עובד על תסריטים, זה לא מקצוע שאפשר למקד אותו בשעות. הכול תלוי בעומס ובצרכים.
"בבוקר אני נותן לעצמי מנוחה עד 9-10 לפני שאני ניגש לעבוד, כך לפחות אני יכול לפתוח את היום כמו שצריך".



קליפ ישיבתי

• מי בעצם הקליינטורה הפוטנציאלית במגזר החרדי?

"דבר ראשון יש כמובן את נושא הקליפים, בהם אני נותן מענה מושלם מהחל ועד כלה, כולל בימוי, צילום, עריכה והפקה מלאה. כך למשל הפקתי קליפ עבור אש התורה לחנוכה שחצה כבר את רף 2 מיליון צפיות ב'יוטיוב'.

"תחום נוסף הוא הפקת סרטים מכובדים שמתעדים מוסדות חינוך וישיבות, צריך להבין שבמצב היום, מגיעים הרבה פעמים ראשי ישיבות לתורמים ומראים להם סרט עלוב בו הראש ישיבה מספר על כמה בחורים יש וכדומה, בזמן שהגביר הזה רגיל לסרטים ברמה אחרת, של תלת מימד ועוד טכניקות מפותחות בהרבה, ואז הוא מרגיש שמזלזלים בו כשמביאים לו כזה דבר. עשיתי בתקופה האחרונה סרטים כאלה עבור 2 ישיבות, דברים הרבה יותר אטרקטיביים ומושכים מהמקובל.

"אני גם עושה סרטים מלאים, למשל כאלה שמוקרנים בערבים לנשים, או סרטי תעודה שונים, אשמח גם להפיק קליפים וסרטונים עבור זמרים".

• ופרסומות?

"בהחלט, הפקתי פרסומת לאחרונה עבור חברת רכב וגם עבור רשת פיצריות".

• אתה עובד הרבה עם גופים חילוניים, איך הם מגיבים? חרדי קולנוען זה נשמע כמעט פרדוקס?

"הרבה מהם מכירים אותי כבר שנים, למרות שהחילונים בתעשייה הזו הם לרוב יותר קיצוניים, רובם משתייכים לבוהמה הקיצונית. עם כל זאת הם לא רואים כאן שום דבר מפתיע, ואדרבה הם תומכים נלהבים וידידים. כשהעורך שלי ראה פעם ראשונה את אבא שלי, הוא אמר לי אחר כך לא ידעתי שיש כאלה חרדים נחמדים".



החזון: בית ספר חרדי לקולנוע

• אתה מרוצה במעמדך כעצמאי? היית מעדיף להיות שכיר?

"יתכן בהחלט שהייתי מעדיף להיות שכיר, התעשייה קשה מאוד, במיוחד במצב של עכשיו שכל התעשייה על כרעי תרנגולת מבחינה כלכלית, וקשה לשרוד, בפרט שאתה מגיע ופונה לציבור החרדי שעדיין לא מכיר את הדרישות של עצמו, ועדיין לא מורגל דיו בהפקות שכאלה. למרות זאת אני מאמין שהציבור החרדי נכנס לזה אט אט, וצריך משהו יותר טוב ויותר מקצועי, ובשביל זה אני פה".

• איך המשפחה מגיבה לעיסוק המסקרן?

"המשפחה מגיבה בשמחה. כולם טוענים שזה דבר נצרך וחיוני ויש כאן חזון גדול".

• אפרופו חזון, מהן באמת השאיפות לעתיד שלך?

"אולי יום אחד אפתח בית ספר חרדי לקולנוע, יש לי כבר את כל התוכנית לימודים. אני רוצה להקים בית ספר למדיה בעולם החרדי, כזה שילמד מלבד הפרטים הטכניים גם את הצרכים והרצונות של הציבור, בתחום ההפקה אני שואף להגיע למצב של לפחות הפקה אחת גדולה בשבוע".

קישורים:
הסרטון שהופק עבור 'אש התורה'
תורה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 28 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}