כ"ה טבת התשפ"ה
25.01.2025

לראשונה: שבת חזנות חברתית • בלעדי

אחרי שנים ששבתות החזנות בישראל יצאו לפועל בעזרת מימון העיריות המקומיות, באלעד נולדה יוזמה חדשה: שבת חזנות ראשונה התקיימה בשבת האחרונה כפועל יוצא ממיזם חברתי של חזנים וחובבי חזנות מקומיים • כל הפרטים

לראשונה: שבת חזנות חברתית • בלעדי





בשבת האחרונה התקיימה באלעד תפילת שבת ייחודית: שבת החזנות החברתית הראשונה בישראל. השבת יצאה לפועל ביוזמתם של כ-12 חזנים וחובבי חזנות מהעיר, ובראשם החזנים חגי ימיני וחיים גנץ, שהחליטו ליזום את השבת שזכתה לתואר 'שבת חזנים'. כבר בשבוע שעבר נשלחה המודעה המבשרת אודות השבת, כשעל החתום "השיר והשבח - איחוד חזני אלעד". במודעה לא נרשם המיקום של התפילה, זאת על מנת שיגיעו רק אנשים שאוהבים חזנות ללא תנאי.

השבת התקיימה בישיבת 'אבן האזל', ברחוב רבי עקיבא באלעד, בהשתתפותם של כ-80 איש - חזנים וחובבים. שם המקום אף הוזכר בהפטרה: "וישבת אצל אבן האזל". החזנים עברו לפני התיבה גם בתפילת ליל שבת - 'קבלת שבת' ו'מעריב', וגם בתפילות היום - 'שחרית' ו'מוסף'. בעל הקורא היה הרב אהרן קופמן. התפילה בליל שבת התקיימה בחדר האוכל של הישיבה, וביום - בבית המדרש המרכזי במבנה.



אחד מיזמי השבת, החזן חגי ימיני, מספר ל'בחדרי חרדים' על הרעיון שעומד מאחורי היוזמה: "הרגשנו צורך לתת מענה לחובבי החזנות בעיר ויזמנו שבת מיוחדת עבורם. שני דברים מרכזיים הניעו אותנו, וגרמו לשבת המיוחדת הזו לצאת לפועל: הראשון - הרצון להביא קהל שכולו אוהב חזנות. השני - לא להיות תלויים בתקציבי העיריות והמוסדות הרשמיים. אמרנו לעצמנו: "נעשה שבת לעצמנו ולהנאתנו".

ימיני מרחיב: "בכל פעם שמתקיימת שבת חזנות בבית כנסת כל שהוא, מגיעים לא מעט אנשים שלא בהכרח מתעניינים בחזנות, אלא באים מתוך סקרנות, כ'אירוע שובר שגרה'. אין הרבה אירועים במגזר החרדי, ושבת חזנות יוצרת סביבה עניין, שמושך קהל רב. כתוצאה מכך, ניתן לראות אנשים שמדברים במהלך התפילה ובשעת ביצוע היצירות, מה שנותן טעם לפגם. המיזם נועד עבור חובבי החזנות האמתיים. אנחנו מחפשים איכות, לא כמות. בשבת האחרונה, לראשונה היו 100 אחוז חובבי חזנות".

ימיני ממשיך לפרט אודות עניין התקציב: "שבת החזנות, רובן ככולן, יוצאות לפועל רק אם קיים מימון של העירייה המקומית. המציאות היא שהחברים בעיריית אלעד לא מפנים תקציבים לשבתות חזנות באופן כללי, וסיבותיהם עמם. גם שהופנו תקציבים בעבר זה היה רק עבור הפרסום בעיתונות. ובכלל, מספר שבתות החזנות שהיו באלעד עד כה - מועט". (תגובת העירייה, בהמשך. ק.ה.צ.)

החזן חיים גנץ, שהופקד על הניהול המוזיקלי של השבת, מספר ל'בחדרי חרדים': "השבת אורגנה במטרה לתת הזדמנות לחזנים צעירים להראות את יכולותיהם. לא מעט חזנים צעירים וגם מבוגרים זקוקים לבמה על מנת לרכוש ניסיון, ואנחנו שמחים שהשבת הזו קידמה את הרעיון".

גנץ ממשיך: "גרים באלעד כ-15 איש שמתעסקים עם נושא החזנות, ויודעים לבצע יצירות. יש מחשבות על קידום העניין בצורה ממוסדת, ונכונו עוד תכניות בהמשך. אנחנו מנסים ליצור שיתוף פעולה עם חזנים, שנהנה יחדיו. זה בונה את כולם בצורה מקצועית ואישית, וזה דבר מבורך".

"לפני שלושה שבועות ארגנו עונג שבת שהתקיים בעיר, עבור חזנים וחובבים המתגוררים באלעד. בשבת המיוחדת ההיא התגלה גודל הפוטנציאל של האנשים, מה שהוביל בסופו של דבר לשבת החזנות האחרונה. כל אחד ביצע יצירה או שתיים, והיו אף דואטים. זה היה אושר גדול, יש לא מעט אנשים כישרוניים, וזה נהדר", חותם גנץ.

"הרגשנו צורך לתת מענה לחובבי החזנות בעיר ויזמנו שבת מיוחדת עבורם", מספר החזן. "זו הייתה שבת גיבוש עבור כל מי שאוהב חזנות וגר או מתארח באלעד, ולא עבור הקהל הרחב. זו הסיבה שלא נכתבה במודעה כתובת האירוע אלא רק מספר טלפון. לאחר התפילה התקיים קידוש, אותו מימנו החזנים וקהל חובבי החזנות. אנחנו מקווים שהמיזם ימשיך הלאה ויתקיימו שבת נוספות בסגנון הזה", חותם ימיני.

מעיריית אלעד נמסר כי "כל בקשה לתקצוב תרבות נבחנת, ובדרך כלל באופן חיובי משום שהעירייה מעודדת תרבות בקהילות בדיוק כמו פרויקט שבתות הפיוטים שיצא לדרך לאחרונה".

"הבקשה הרשמית האחרונה שאנחנו מכירים הייתה לפני כמעט ארבע שנים והיא אושרה באמצעות סיוע של אלפי שקלים בעלות פרסום השבת. נשמח לקבל כל בקשה באופן רשמי ולא באמצעות כלי תקשורת", לשון התגובה.
שבת חזנות אלעד חגי ימיני מיזם חברתי חזנים

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}