י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

פרשת מע"צ: כתבי אישום יוגשו נגד 30 חשודים

פרשת מע"צ: כתבי אישום יוגשו נגד 30 חשודים

תיך מסמכים. צילום: קובי גדעון, פלאש 90
תיך מסמכים. צילום: קובי גדעון, פלאש 90



המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הודיעה היום ל-30 חשודים ול-13 חברות בפרשה 618 ("נתיבי ישראל") כי נשקלת העמדתם לדין, בכפוף לשימוע, בחשד לעבירות מתחום טוהר המידות, המיסים, הלבנת ההון ועוד – כל אחד לפי חלקו.

במסגרת הפרשה שנחקרה ביחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ) בלהב 433, בסיוע מחלקת חקירות מכס ומע"מ תל אביב ברשות המיסים והרשות לאיסור הלבנת הון, עלו חשדות לעבירות שבוצעו בחברה הממשלתית נתיבי ישראל (לשעבר מע"צ). בפרשה גובשה תשתית ראייתית לכאורית להתנהלות פלילית ולשחיתות עמוקה שהיתה נהוגה בחברת נתיבי ישראל במשך למעלה מעשור, במעורבות של מנהלים ועובדים ברבדים שונים בחברה, וכן במעורבותם של מתכננים, קבלנים ונותני שירות אחרים לחברה.

פרשה 618 כוללת מספר פרשיות משנה, שאלה העיקריות שבהן:

• אלכס ויז'ניצר, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל (נת"י), חשוד בלקיחת שוחד, סחיטה באיומים, הלבנת הון ועבירות על פקודת מס הכנסה. על פי החשד, ויז'ניצר קיבל בין השנים 2010-2004 שוחד מהחברה הקבלנית ביבי כבישים. בתמורה לתשלומי השוחד, פעל ויז'ניצר במסגרת תפקידו כדי לאשר תשלומים מנת"י אל חברת ביבי כבישים. עוד מיוחס לויז'ניצר חשד, כי בשנת 2010 דרש תשלומי שוחד מחברת ניהול פרויקטים מובילה שנתנה שירותים לנת"י, ואף הורה לה להעביר תשלומים אלו באמצעות ספק אחר של נת"י אשר מקורב אליו.

• שי ברס, לשעבר מנכ"ל נת"י, חשוד במרמה והפרת אמונים, יחד עם עוזרו בנת"י, גולן דוידי. על-פי החשד, השניים פעלו כדי להעסיק את ישראל יהושוע כספק של נת"י, וזאת לבקשת אלכס ויז'ניצר ועל אף ששירותיו של יהושע לא נדרשו בפועל על ידי חברת נת"י.

• איגור וגנפלד, לשעבר עובד נת"י, חשוד כי במסגרת תפקידו נהג לקבל שוחד בהיקפים גדולים מ-12 חברות פרטיות אשר נתנו שירותי תכנון לנת"י. בתמורה לתשלומי השוחד, סייע וגנפלד לחברות אלו לקבל חוזים ותשלומים מנת"י. בעלי החברות נהגו להעביר לווגנפלד כספי שוחד, אשר סכומם נגזר משווי החוזים שקיבלו מנת"י, באמצעות העברת הכספים לחברת א.א הנדסה ותכנון מדרונות בע"מ. משם עברו כספי השוחד אל חשבונות בנק בחו"ל, בהם חשבונות המצויים בשליטתו של אחיו של וגנפלד. בתמורה לתשלומי השוחד וכחלק ממרמה כלפי נת"י, קיבלו חברות תכנון אלו עבודות ופרויקטים רבים מנת"י.

• חבר הכנסת לשעבר מיכאל גורלובסקי חשוד כי נתן שוחד יחד עם גיסו, אלכס אקרמן, לגורמים בנת"י, ובהם איגור וגנפלד, איתן איידלמן ובוריס אברהמוב. בתמורה לתשלומי השוחד פעלו עובדי נת"י כדי להקצות עבודות ופרויקטים אל חברות התכנון שבבעלותו ובשליטתו של גורלובסקי – ד.נ הנדסה בע"מ ויורוברידג' הנדסה בע"מ. עוד חשוד גורלובסקי כי הציג מצגי שווא כלפי נת"י ביחס לשליטתו בחברת יורוברידג' הנדסה וכן מצגי שווא ביחס לכשירות עובדיו. כתוצאה ממצגים אלו נכנסו החברות שבשליטתו במרמה למאגרי הספקים של נת"י.

• שמעון בן-דוד, אשר כיהן כיו"ר ועדת מכרזים מומחים בנת"י, חשוד בלקיחת שוחד מספקים שונים של נת"י ובתמורה פעל במסגרת תפקידו כדי להקצות לספקים אלו עבודות בנת"י.

• יצחק (איציק) ונונו וליאור לנקרי, בעלי השליטה בחברות למד שקד בע"מ ומתן ל.א. הנדסה יעוץ וניהול פרויקטים בע"מ, חשודים כי נתנו טובות הנאה לשמעון בן-דוד בעד פעולתו במסגרת תפקידו, לקידום האינטרסים של חברותיהם בנת"י. השניים חשודים כי השתמשו בספקים רשומים של נת"י, כדי לקבל עבודות שלא יכלו לקבל בשל מגבלות חלוקת החוזים בנת"י ובזמן שלא היו רשומים כדין במאגר הספקים של נת"י. השניים חשודים גם כי הסתירו את קשריהם מנת"י ופעלו יחד בפרויקטים כאשר האחד משמש כמפקח על האחר. השניים חשודים כי פעלו יחד עם המשנה למנכ"ל נת"י, מיכאל קופילובסקי, על מנת לסכל את הליך הבירור שנערך בנת"י עת שעלה החשד לניגוד עניינים ביניהם.

כאמור, פרשה 618 כוללת פרשיות משנה נוספות, שגם בהן נשלחה היום הודעה לחשודים על זימונם לשימוע, בטרם תתקבל החלטה סופית בעניינם. ההחלטה בעניינם של חשודים נוספים תתקבל בתקופה הקרובה.



באוגוסט 2017 דווח ב'בחדרי חרדים' כי הסתיימה חקירת פרשה 618 שניהל מחלק חשיפה וחקירה ייעודי לתחום שחיתות ציבורית בחברות ממשלתיות, הפועל ביחידה ארצית של משטרת ישראל בשת"פ עם חקירות מכס ומע"מ ת"א ברשות המסים והרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ואשר לוותה מראשיתה על ידי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, אליה הועברו כלל חומרי החקירה ותשתית הראיות שגובשו לעיון והחלטה.

החקירה נוהלה תוך שיתוף פעולה מצד גורמי רשות החברות הממשלתיות. הפרשה המסועפת והמורכבת, אשר כללה מספר רב של תתי פרשיות בתחום השחיתות הציבורית, חשפה וביססה תשתית ראייתית לכאורה למנגנון שיטתי ומאורגן של העברות כספי מדינה וגריפת רווחים מסוגים שונים בהיקפים הנאמדים במאות מיליוני שקלים. החקירה חשפה התנהלות פלילית שיטתית ושחיתות עמוקה לכאורה שהייתה נהוגה בחברת נתיבי ישראל, משך למעלה מעשור, תחת כהונתם של מספר מנכ"לים ובמעורבות מגוון גורמים ברבדים שונים בחברה ביניהם בכירים, מנהלים, עובדים זוטרים ומי שאמורים היו להיות "שומרי הסף" וכן יועצים, ספקים ונותני שירותים למיניהם, זאת תוך ביצוע שורת עבירות ובהן מתן ולקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, סחיטה באיומים, עבירות לפי חוק איסור הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים, הפרת אמונים בתאגיד, עבירות על פקודת מס הכנסה.

בשלהי החקירה, הודות למאמצים חקירתיים, הושגה התפתחות אשר העלתה חשד לתת-פרשה נוספת של שוחד בהקשר לקידום העסקתם של חברות כספקי שירות במסגרת פרוייקטים רחבי היקף ועתירי ממון בנתיבי ישראל, בתמורה לשוחד. על פי החשד, בכיר לשעבר בחברה, אשר לימים פוטר, פעל בצוותא עם מעורבים נוספים המקורבים אליו ו/או לבכירים בחברה לקידום העסקתם של החברות הפרטיות, בניגוד לכללים ולחוקי המכרזים, זאת בתמורה לכספים שהועברו אליהם ול"גזירת קופון" מהעסקאות.
פרשה 618 נתיבי ישראל כתבי אישום

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}