י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

הבית הלבן והרפובליקאים הגיעו להסכם להעלאת תקרת החוב ב-2.1 טריליון דולר

אובמה: "הדבר החשוב ביותר הוא שהפשרה הזו תמנע את הגעתנו לחדלות פירעון"; ההסכם נזקק עדיין לאישור הקונגרס

  • א' אב התשע"א
ברק אובמה וג'ון ביינר
ברק אובמה וג'ון ביינר

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הודיע הלילה כי הבית הלבן ומנהיגי הרפובליקאים בקונגרס הסכימו על תוכנית להעלאת תקרת החוב בארה"ב - יומיים לפני המועד האחרון אשר עלול היה להביא את ארה"ב לחדלות פירעון.

מנהיגי בית הנבחרים והסנאט הסכימו על העלאת תקרת החוב ב-2.1 טריליון דולר ולקיצוצים של 2.5 טריליון דולר במהלך עשור. כעת זקוק ההסכם לאישור הקונגרס עד מחר בלילה.

"מנהיגי שתי המפלגות הגיעו להסכם שיצמצם את הגירעון וימנע מאיתנו חדלות פירעון", אמר אובמה בבית הלבן. "הפשרה הזו תהיה מקדמה רצינית על צמצום הגירעון שלו אנחנו זקוקים. הדבר החשוב ביותר הוא שהיא מאפשרת לנו להימנע מחדלות פירעון".

ההסכם יעלה את תקרת החוב ב-2.1 טריליון דולר לפחות, מה שיספק את צרכיה של ארה"ב עד 2013. ההסכם יכלול קיצוצים בסך 917 מיליארד דולר במהלך העשור, ותקרת החוב תועלה בשני שלבים - בשלב ראשון ב-900 מיליארד דולר. בנוסף, תוקם ועדה מיוחדת שתהגה קיצוצים נוספים בסך 1.5 טריליון דולר עד סוף השנה.

אם הוועדה המיוחדת לא תצליח להציג קיצוצים נוספים בסך 1.2 טריליון דולר לפחות, קיצוצי הוצאות נרחבים אוטומטיים ייכנסו לתוקף. סעיפים אלה כוללים קיצוץ בתוכניות ביטחון, בתוכנית ביטוח הבריאות מדיקר, וכן בתקציבים נוספים כגון ביטוח לאומי, סיוע ליוצאי צבא ועוד.

הרפובליקאים בקונגרס ביקשו להכניס כתנאי להעלאת תקרת החוב תיקון לחוקה אשר בו יעוגן האיזון התקציבי. שני בתי הקונגרס יצביעו על תיקון זה במהלך שלושת החודשים האחרונים של השנה. הצבעה זו תאפשר לאובמה לבקש העלאה נוספת של תקרת החוב לאחר יישום המלצותיה של הוועדה המיוחדת או לאחר שהתיקון החוקתי יאושר.

ההסכם לא יכלול עלייה בהכנסות הממשלה - נקודה עקרונית של הרפובליקאים שהתעקשו כי כל תוכנית הכוללת העלאות מס לא תעבור את אישור בית הנבחרים בו יש להם רוב.

יו"ר בית הנבחרים, ג'ון ביינר, התנצל במסיבת עיתונאים בפני הרפובליקאים על כך שנאלץ להעביר את ההסכם לאישור הקונגרס מהר ככל האפשר, אך אמר כי מדובר בניצחון על אובמה. לדברי ביינר, הוא אילץ את אובמה לוותר על דרישתו להעלאה של תקרת החוב ללא תנאים, וכן על דרישתו ל"חבילה מאוזנת", אשר תכלול הכנסות ממסים בצד הקיצוצים. לדברי ביינר, כל הקיצוצים אינם חורגים מעקרונותיהם של הרפובליקאים.

למרות שההסכם הביא להפגת החששות בשווקים, "ההקלה תהיה קצרת טווח", אמר מנכ"ל פימקו, מוחמד אל עריאן. "אם סוכנות הדירוג S&P תדבק באזהרתה, הדירוג של ארה"ב יורד בעקבות ההסכם", אמר אל עריאן בראיון לחדשות ABC. סוכנות הדירוג הזהירה לפני כשבועיים כי ישנו סיכוי של 50% כי תוריד את דירוג האשראי המושלם של ארה"ב (AAA) בתוך שלוש חודשים, וכי הורדת הדירוג עלולה להתרחש כבר בחודש אוגוסט, אם לא תוצג תוכנית אמינה להפחתת הגירעון של ארה"ב.

"ההסכם לא תורם להשבת ביטחון משקי הבית והתאגידים, כך שהאבטלה תהיה גבוהה יותר מכפי שהיתה אלמלא ההסכם", אמר אל עריאן. "הצמיחה תהיה נמוכה יותר מכפי שהיתה אחרת. ואי השוויון יהיה חמור יותר".
תורה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}