כ"ה טבת התשפ"ה
25.01.2025

הצד החיובי של בג"ץ המרכולים: כשליש מהמרכולים בת"א ייסגרו בשבת

בג"ץ אמנם אישר את חוק העזר העירוני בתל אביב, המתיר לפתוח עסקים בשבת, אך הדבר מגביל את מספר האישורים שיינתנו • בזמן הקרוב מרכולים יוכלו לפעול בשבת ללא קבלת קנסות, אך בעירייה מזהירים כי עם כניסת החוק לתוקף "יינתנו קנסות ויוגשו בקשות לצו סגירה"

סניף am:pm ברחוב דיזנגוף. צילום: מנדי הכטמן, פלאש 90
סניף am:pm ברחוב דיזנגוף. צילום: מנדי הכטמן, פלאש 90





עיריית תל אביב־יפו ובעלי המרכולים בעיר מתחילים להיערך לחיים רגע אחרי פסיקת בג"ץ בהרכב מורחב, המאשרת את חוק העזר העירוני החדש הנוגע להסדר פתיחת מרכולים וקיוסקים בעיר בשבת. אף שפסיקת בג"ץ נתפשת כניצחון לסדר היום החילוני, חוק העזר צפוי להביא בתוך זמן לא רב לסגירה של כ–30% מהמרכולים והפיצוציות הפועלים בעיר בשבתות.

בכיר בעיריית תל אביב אמר בסוף השבוע ל–TheMarker כי העירייה מתכננת לסיים את הליך מתן ההיתרים לפעילות בשבת בתוך חודשיים־שלושה, ואז העיר תתחיל לפעול על פי חוק העזר החדש. "חיכינו לפסיקת בג"ץ", אמר. "כעת נתחיל בעבודת מטה וביורוקרטיה — נכין את הטפסים להגשת היתר לעבודה בשבת דרך מחלקת רישוי עסקים בעירייה, ונבנה אתר אינטרנט שבו ניתן יהיה להגיש בקשות לפעילות בשבת. אני מעריך שבתוך כמה שבועות כבר יתחיל הליך הגשת הבקשות". לדבריו, "לא מדובר במצב של 'כל הקודם זוכה'. לעירייה אין שיקול דעת עצמאי למי לתת היתר ולמי לסרב. אם מספר הבקשות יעלה על המכסה שנקבעה לכל אזור, תיערך הגרלה. אם יש הסכמה על כך, ניתן יהיה לקיים תורנות פתיחה בשבת".

עד שהעיר תתחיל לעבוד לפי חוק העזר החדש, יוכלו כל בעלי המרכולים בה לפתוח בשבת מבלי לחשוש מקבלת קנס מהעירייה. "עד שהמצב החדש ייצא לפועל אנחנו לא יכולים לאכוף סגירת מרכולים בשבת", הסביר הבכיר.

לפי הערכות שביצעה העירייה לפני אישור חוק העזר, ברחבי תל אביב־יפו פועלים כ–280 מרכולים וקיוסקים בשבת. חוק העזר מאשר את פתיחתם של 164 מרכולים וקיוסקים ברחבי העיר, ועוד חנויות נוחות הממוקמות בתחנות דלק ולמרכולים וקיוסקים הפועלים בשלושה מתחמים — נמל תל אביב, נמל יפו ומתחם התחנה.



ברחבי העיר פועלות 28 חנויות נוחות בתחנות דלק, וכן מרכולים בודדים בשלושת המתחמים. לפיכך, מספר המרכולים, הקיוסקים וחנויות הנוחות שיפעלו בשבת עם החלת החוק יירד לכ–200, ואף פחות מכך. מי שמעוניין לפעול בשבת יצטרך להגיש בקשה לעירייה ולקבל היתר לפעול.

במשך השנים אכפה עיריית תל אביב את האיסור לפעול בשבת באופן מינימלי — באמצעות חלוקה אקראית של קנסות בסך 730 שקל. בעת שהנושא נידון בבג"ץ, לא חולקו קנסות למרכולים ולקיוסקים שפעלו בשבת. כעת, אומר הבכיר בעירייה כי החל מבעוד חודשים ספורים, "אם מישהו יעבור על החוק נצטרך להטיל עליו קנס, כפי שעשינו בעבר, ואם בעל עסק יקבל קנס כמה פעמים — נגיש בקשה לבית משפט לצו סגירה".

העירייה חילקה את העיר לתשעה אזורים. מספר ההיתרים הגדול ביותר לפעילות בשבת (45) יינתן למרכולים באזור הצפון הישן, 37 מרכולים יורשו לפעול באזור המוגדר כמרכז העיר המערבי, ו–29 מרכולים יורשו לפעול בדרום העיר ממערב לאיילון. להבדיל, בכל יפו יורשו לפעול בשבת רק 12 מרכולים או קיוסקים. ההיתר יינתן אחת לשנתיים, ואי־אפשר יהיה להעבירו.

מרכול ששטחו יותר מ–500 מ"ר לא יאושר

חוק העזר העירוני שאושר כעת על ידי בג"ץ נחקק לאחר שביולי 2014 שר הפנים דאז, גדעון סער, פסל תיקון של העירייה לחוק העזר שעיגן בצורה חוקית את המצב ששרר בשנים שקדמו לו, ואישר לפתוח מרכולים בעיר בשבת. פסילת חוק העזר הובילה לחקיקה של חוק העזר שייכנס עתה לתוקף.

בדברי ההסבר לחוק העזר ציינה העירייה כי "המכסות מבוססות על נקודת מוצא שלפיה המכסה האזורית הבסיסית לפתיחה בשבת תהיה 15% ממספר היחידות המשמשות למסחר במזון באותו אזור בכל ימות השבוע. נקודת מוצא זו תעבור התאמה לאזור לפי מאפיינים מיוחדים של האזור המצדיקים זאת".

עוד קובעת הצעת החוק כי מרכול ששטחו יותר מ–500 מ"ר לא יוכל לפעול בשבת כלל. ראש העירייה מוסמך למנוע מתן היתר למרכול הסמוך לבית כנסת פעיל, או במקרה שבו פתיחת המרכול עלולה לפגוע באופי או בצביון הסביבה.

"עיריית תל אביב תצטרך להסביר לבית המשפט למה היא עושה רולטה בין עסקים"

חוק העזר העירוני בנוגע לפתיחת מרכולים בשבת בתל אביב־יפו אמנם זכה עתה להכשר סופי מבג"ץ, אבל בעלי מרכולים המפעילים סניפים בעיר בשבת כבר מאיימים לפנות שוב לבית המשפט העליון נגדו — בטענה כי החוק מפלה לרעה חלק מבעלי העסקים.

החוק קובע כי אם מספר הבקשות לפתיחת מרכולים בשבת יעלה על המכסה שנקבעה, תיערך הגרלה בין המרכולים, ולחלופין תיקבע ביניהם תורנות בהסכמה. "עיריית תל אביב תצטרך לתת הסבר לבית המשפט למה היא עושה 'רולטה' בין מרכול אחד לאחר ולמה פלוני עדיף מאלמוני", אומר קובי כהן, מנכ"ל רשת סופר יודה, המפעילה 11 סניפים בשבת ברחבי תל אביב. "הרי הגרלה זה לא הליך שוויוני. בנוסף, עולות שאלות לגבי מספר המרכולים והקיוסקים שיורשו לפעול בשבת (164) ולכמה זמן הוא יהיה תקף, שכן בעוד כמה שנים יכולים לפעול בעיר הרבה יותר מרכולים. להערכתי, בסוף האכיפה תתמסמס ומה שהיה הוא שיהיה — כלומר מי שרוצה לפתוח בשבת ימשיך לפתוח.

"אני לא חושב שאקבל היתר לפתוח בשבת את כל הסניפים שאני מפעיל כיום בעיר. אם ארגיש שאני מופלה לרעה והיכולת שלי לשרת את הקהל שלי נפגעת, אפעל באפיק המשפטי בנושא, ואני מעריך שיקומו עוד רשתות שיפנו לבג"ץ וישאלו 'למה אני לא והוא כן'. הרי בעצם חוק העזר העירוני נולד כתוצאה מהרצון של עיריית תל אביב להגיע לפשרה עם שר הפנים דאז, גדעון סער. אז העירייה ניסתה לרצות את סער ונתקעה עם הדבר הזה. קשה להאמין שהמספר 164 יחזיק לאורך זמן".

לדברי כהן, "עכשיו כבר ברור שהטענה שהפנייה לבג"ץ היתה מטעמים סוציאליים וחברתיים היתה פרגוד לאמת, ולמעשה מדובר בניסיון לכפייה דתית — ולראיה, הצעות החוק שיוגשו בימים הקרובים מטעם ח"כים ושרים חרדים לפסילת פסיקת בג"ץ או מניעים דתיים. עכשיו, יותר מתמיד, הקול החילוני חייב להישמע בצורה בוטה וברורה לא פחות מהקול החרדי".

ועדת השרים לחקיקה צפויה לדון כבר השבוע בשתי הצעות חוק — של הח"כים משה גפני ומיקי זוהר — שנועדו להתמודד עם החלטת בג"ץ, בניסיון להחזיר את הגלגל לאחור ולמנוע פתיחה של בתי עסק בשבת.
מרכולים בתל אביב חוק עזר עירוני פתיחת עסקים בשבת עיריית תל אביב

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}