י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

ד"ר דרור רובינסון – ממצאי מחקרים מעידים על שיפור מובהק בתפקוד זיכרון על ידי טיפול פרוביוטי

מחקר באוניברסיטת קליפורניה לוס אנג'לס מתאר ממצא מעניין לגבי הקשר בין טיפול פרוביוטי לבין יכולת חשיבה

pixabay
pixabay



המחקר עשה שימוש בבדיקת תהודה מגנטית תפקודית מוח (fMRI) כדי לבדוק כיצד פרוביוטיקה משפיעה על מח ומצב הרוח, ד"ר דרור רובינסון, אורתופד מנתח ומומחה לאורתופדיה וכירורוגיה אורתופדית. הבדיקה מאפשרת לזהות אירועים ותהליכי חשיבה במוח בעת הסתכלות בתמונות מסוימות.

לצורך המחקר נבחרו תמונות אשר מעודדות גירוי של מצב הרוח. למשל תמונות עצובות או משמחות.
אנשים שלא טופלו בפרוביוטיקה תפקדו כפי שניתן היה לצפות מתוכן התמונות. מאידך קבוצת הניסוי שטופלה בפרוביוטיקה, הראתה פעילות באונה הפרהפרונטלית (אזור במוח שאחראי על חשיבה מתוחכמת תוך הפעלת שיפוט ושליטה עצמית).

המשמעות של חשיבה מתוחכמת (EXECUTIVE THINKING) הינה שחשיבה כזו מפחיתה שינויי מצב רוח, מסביר ד"ר דרור רובינסון, אנשים עם חשיבה כזו הינם יותר רגועים. כמו כן, זהו האזור שפועל כאשר אנשים חושבים בצורה הצלולה ביותר.

מחקר זה הינו בעל תוצאה מדהימה, הווה אומר פרוביוטיקה גורמת למחשבה צלולה יותר ושקולה יותר. ידוע היטב לרופאים כי אנשים עם חיידקי מעי 'לא טובים' סובלים מבלבול, שכחה והפרעות זיכרון.

במחקר נוסף שבוצע באיראן נלקחו 60 גברים הסובלים מהפרעות זיכרון במידה משתנה. חלק קיבלו פרוביוטיקה והיתר קיבלו תרופת סרק (PLACEBO ). לאחר 12 שבועות הראתה בדיקת הזיכרון שפור מובהק בתפקוד זיכרון בקבוצה שקיבלה פרוביוטיקה. השיפור התרחש בו זמנית עם שפור במדדי דלקת (CRP) ושפור בעמידות לאינסולין (אחד המאפיינים החשובים של סוכרת).

במחקר נוסף בחיות הוכיחו כי סוג מסוים של חיידק הקרוי ביפידובקטריום לונגום משפר זיכרון. לא זו בלבד אלא חיות שקיבלו חיידק זה שיפרו את יכולת הלימוד שלהן.

מהן ההשלכות במקרה בו מוציאים את החיידקים "הטובים" ממערכת העיכול כתוצאה מטיפול אנטיביוטי?

אנו יודעים כי מטופלים שמקבלים אנטיביוטיקה זמן רב מפתחים בלבול והפרעות זיכרון, אומר ד"ר דרור רובינסון.

ממצאי מחקר מרתק שבוצע במכרסמים מראים כי מתן אנטיביוטיקה גרם לפגיעה בזיכרון ויכולת הלימוד של החיות. מה שמדהים במחקר זה הינו הממצא שירידת רמת חיידקים 'טובים' גרמה להפסקת חלוקת תאי מוח וריפוי המוח מנזקי הזמן. בחלק הבא של המחקר הוחזרו החיידקים ה'טובים' ואיתם חזר גם הזיכרון ויכולת הריבוי והריפוי של תאי המוח.

האם יש להיוועץ ברופא לפני נטילת פרוביוטיקה?

כמו בכל טיפול רפואי יש יתרונות וחסרונות לטיפול הפרוביוטי, אומר ד"ר דרור רובינסון.
חלק מתופעות הלוואי הינן צפויות מראש כגון שינוי בהרגלי יציאות, שלשול או גזים. למעשה נראה שמדובר בתופעות משניות להחלפה של חיידקים במערכת העיכול. תופעות לואי נדירות יותר הינן אלרגיה ואולי אפילו זיהומים נרכשים.

כדאי להתייעץ עם רופא לגבי סוג הטיפול הפרוביוטי כמו גם המינון.

ישנו הבדל מהותי בין מינון לתמיכה בבריאות שהינו לרוב בסדרי גודל של 2 מיליון חיידקים ליום לבין מינון טיפולי במצבים של פגיעה קשה בפלורת המעי שיכול להגיע ל - 10 מיליארד חיידקים ליום וכפי שראינו למעלה גם הסוג המדויק של החיידק חשוב ביותר.

האם יש סכנות הנובעות מטיפול פרוביוטי?

זהו אחד הטפולים הפחות מסוכנים ברפואה לאנשים רגילים, אומר ד"ר רובינסון, עם זאת יכול להיות סיכון בטיפול זה באנשים עם דיכוי חיסוני קשה או אנשים לאחר ניתוחים של מערכת העיכול, בכל מקרה מומלץ להיוועץ ברופא לפני תחילת הטיפול.

ליצירת קשר עם מרפאת ד"ר דרור רובינסון ופרטים נוספים אודות שירותי המרפאה הקליקו כאן
מחקר זיכרון שיפור בתפקוד זיכרון דר דרור רובינסון כתבה אינפורמטיבית

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}