י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

נפגעת ממכונית חולפת? • מדור חדש

נקלעת לתאונת דרכים? נפגעת ממכונית חולפת? • מה אומר החוק ומה מומלץ לעשות? • עו"ד אבשלום ז'אן - מומחה לנזקי תאונות - חונך מדור חדש לייעוץ משפטי

נפגעת ממכונית חולפת? • מדור חדש



כל אחד יודע מהי תאונת דרכים ולעיתים תכופות אף היה מעורב, רחמנא ליצלן, בתאונה כזו שארצנו, מה לעשות, משופעת בהן.

ברשימה זו, ננסה להסביר באופן השווה לכל נפש מהן הגדרות החוק לתאונת דרכים, ממי ניתן לקבל פיצוי, בעבור אלו ראשי נזק משולם הפיצוי ונסיים במספר טיפים בנוגע לבחירת עורך דין.

החוק מכוחו זוכים נפגעי תאונות הדרכים לפיצוי עבור נזקי הגוף שנגרמו להם, נקרא:"החוק לפיצוי נפגעי תאונות דרכים התשל"ה – 1975". בנוסף קיימת פסיקה ענפה ביותר בתחום, אשר עיצבה במהלך השנים את הגדרות המונח "תאונת-דרכים".

מקובל לחשוב כי תאונת הנה התנגשות בין שני כלי רכב, אולם הגדרה זו הינה מצומצמת ביותר ואינה כוללת את מגוון האפשרויות הקיימות במסגרת החוק והפסיקה.

תאונת דרכים יכולה להתרחש בין שני כלי רכב, כמו גם בין הולך רגל וכלי רכב. בתאונת דרכים יכול להיות מעורב רכב אחד, כאשר לדוגמא, רכב מתנגש בעץ, ולעיתים אף יותר משלושה רכבים (תאונת שרשרת). החוק נותן הגדרה רחבה מאוד למושג תאונת דרכים ומשתמש בביטוי "למטרות תחבורה", כאשר הגדרת ביטוי זה יכולה לכלול בתוכה נסיעה ברכב, החניית הרכב, עליה וירידה מהרכב ועוד כהנה וכהנה.

החוק נוקט בהגדרה רחבה של אמצעי תחבורה הנחשבים לכלי רכב. הביטוי בחוק הינו "רכב מנועי", כלומר רכב הנע או נתמך בכוח מכני ושימושו לתחבורה. בהגדרה זו כלולים כלי רכב נוספים למכונית הפרטית המוכרת, כמו למשל טרקטורון, רכבת, אופנוע, אוטובוס וכ"ו, כך שאין הכוונה רק למכונית פרטית, כפי שרבים טועים לחשוב.

ההגדרות הנרחבות הללו כוללות אירועים שונים, ופעמים רבות אדם מעורב בתאונה, כלל אינו מודע לכך שזוהי תאונת דרכים. לשם המחשה בלבד, אדם אשר נפגע במהלך עריכת תיקון ברכבו (כגון החלפת צמיג) במהלך הנסיעה (להבדיל מתיקון במוסך) יתכן וזכאי לפיצוי מכוח החוק. אשר על כן, מומלץ מאד להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום, לצורך בירור הזכאות לפיצוי.

מי משלם פיצוי?

רבים סוברים, בטעות, כי "מי שאשם שישלם". בפועל, פני הדברים שונים לחלוטין. במקרה של תאונת דרכים, גם אם הנהג הינו האחראי/האשם לקרות התאונה, עדיין ניתן לתבוע את חברת הביטוח, אשר ביטחה את הרכב בביטוח חובה. כלומר, בכל מקרה של תאונת דרכים עם נפגעים, ניתן לתבוע פיצוי מהחברה המבטחת את הרכב בביטוח חובה, ללא שום קשר לאחריות לתאונת הדרכים.

לדוגמא: נהג שהתרשל ופגע בעמוד חשמל, תעמוד לו וליושבי הרכב הזכות לתבוע את חברת הביטוח שבטחה את הרכב בביטוח חובה.

שאלה נפוצה אחרת: "רכב אחר פגע ברכבנו מאחור, את מי עלינו לתבוע בעבור נזקי הגוף שנגרמו לנו? "

החוק קובע באופן חד משמעי כי במקרה כזה, למרות האשמה הברורה והמוכחת של הרכב הפוגע, על נוסעי הרכב הנפגע, לתבוע את חברת הביטוח אשר ביטחה את רכבם בביטוח חובה.

רשימת המקרים בהם לא יפוצה הנפגע, הנה מצומצמת יחסית וכוללת מקרים כגון שימוש ברכב על מנת לבצע פשע, ניסיון אובדני, לא עלינו, ומקרים של העדר כיסוי ביטוחי לנהג הרכב.

חשוב לציין כי גם במקרה כזה, נוסעי הרכב האחרים (להבדיל מהנהג) עשויים לזכות בפיצוי, אשר ישולם ע"י "קרנית", שהנה גוף אשר הוקם ע"י המדינה, לפיצוי נפגעים במקרה של העדר כיסוי ביטוחי, כגון תאונות "פגע וברח" וכד'.

קיימים מקרים בהם נפגע אדם בתאונת דרכים במסגרת עבודתו או בדרך לעבודה או בחזרתו ממנה, שאז יהיה זכאי לפיצוי גם מהמוסד לביטוח לאומי. אך מדובר בנושא מורכב, בו ננסה לטפל, בע"ה, באחת הכתבות הבאות.

על מה מפוצה הנפגע בתאונת דרכים?

סכום הפיצוי עבור נפגע בתאונת הדרכים משולם הן עבור נזקים לעבר ("הנזק המיוחד") והן עבור נזקים עתידיים ("הנזק הכללי"). התשלום הנו עבור ראשי הנזק הבאים:

1. אובדן או פגיעה בכושר השתכרות ובזכויות סוציאליות - כאשר אדם מעורב בתאונת דרכים, נפגעת לעיתים יכולתו להשתכר, לדוגמא, פסנתרן שנפגעו ידיו, או איש מחשבים שבעקבות כאבים בגב, יקשה עליו לבצע את עבודתו כפי שביצע אותה קודם לתאונה. עם הירידה בשכר, קטנות גם ההטבות הסוציאליות , אשר נובעות מגובה השכר (ביטוח מנהלים, פנסיה וכ"ו). בנוסף, זכאי אדם לפיצוי עבור הפסדי השכר אשר נגרמו לו בפועל, כגון אובדן ימי עבודה בעקבות התאונה.

2. הוצאות רפואיות - אדם הנפגע בתאונת דרכים זקוק לטיפולים רפואיים, ביניהם ביקורי רופא, בדיקות, טיפולי פיזיותראפיה וכו'. הנפגע אמור לקבל החזר עבור הוצאות אלה, הן לעבר והן עבור הוצאות שהוא עשוי להוציא בעתיד.

3.הוצאות נסיעה - הוצאות בהקשר לנסיעות הנפגע בתאונת הדרכים.

4. הוצאות עבור עזרת צד שלישי - במידה ופגיעתו של האדם מחייבת עזרה מצד אדם אחר, הן בתפקוד יומי, בפעולות כגון לבישת בגדים וכד' והן בעזרה במלאכות משק בית שונות, אותן מנוע הנפגע מלבצע.

5. כאב וסבל - אדם שנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצוי בגין הסבל הגופני והנפשי אשר נגרם לו.

כיצד לבחור עורך דין מתאים?

אם חו"ח עברתם תאונת דרכים , מתעוררת מיד הסוגיה: כיצד לבחור עורך דין אשר ייצג אתכם באופן מיטבי, וידאג לכך כי תקבלו את הפיצוי המרבי לו אתם זכאים?

נפרט מספר "טיפים" שיש להביא בחשבון בבחירה זו:

כדאי לבחור עו"ד שמומחיותו ותחום עיסוקו הינם נזקי גוף עם דגש על תאונות דרכים, להבדיל מעורכי דין המטפלים בתביעות כאלה באופן אקראי או מזדמן.

כדאי לפנות לעו"ד אשר מייצג תובעים בלבד, ושאינו משרת באופן כלשהו חברות ביטוח, כך שיהיה חף מאינטרסים כלפי חברות הביטוח. מומלץ לפגוש את עורך הדין, ולהתרשם מתודעת השירות שלו, ואף לבחון את שביעות רצונם של לקוחותיו. מומלץ לא לשלם תשלום כלשהו על חשבון הטיפול בתיק, למעט תשלום אגרת בית משפט בסמוך להגשת התביעה.


* האמור במאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואין להסתמך על הכתוב ללא התייעצות עם עו"ד הבקיא בתחום הנזיקין ותאונות דרכים.

עו"ד אבשלום ז'אן, הינו בעל ותק של למעלה מעשור בטיפול בנפגעי תאונות עבודה ותאונות דרכים,

לייעוץ ראשוני חינם 03-6729695 [email protected]

תורה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}