י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

משבר האוטובוסים למירון: "מדוע ההילולא לא מצריכה רישיון?"

בדיון שהתקיים בוועדת הפנים של הכנסת ובו נאמר כי בשל דחיית חופשת ל"ג בעומר והצורך להסיע תלמידים לבתי הספר, יחסרו 600 אוטובוסים להסעות חוגגים למירון, תמה יו"ר הוועדה ח"כ אמסלם: "איך ייתכן שלכל התקהלות של 200 איש צריך להוציא רישיון ולמגה אירוע של 400,000 איש לא צריך רישיון, אין אחראי ואין מתכלל?"

עומס בדרך למירון. צילום: פלאש 90
עומס בדרך למירון. צילום: פלאש 90



בדיון שהתקיים בוועדת הפנים תמה יו"ר הועדה ח"כ אמסלם, כיצד ייתכן שלהילולת הרשב"י במירון בל"ג בעומר לא צריך רישיון.

"איך ייתכן שלכל התקהלות של 200 איש צריך להוציא רישיון ולמגה אירוע של 400,000 איש לא צריך רישיון, אין אחראי ואין מתכלל?" תהה יו"ר ועדת הפנים ח"כ דודי אמסלם כשהתברר בדיון היום על הערכות הגורמים האחראים להילולת רשב"י במירון, שלאירוע לא נדרש רישיון, וממילא הוא כנראה לא עומד בשום דרישות רישיון הנדרשות מכל מארגן אירוע.

היועץ המשפטי צפון, סנ"צ משה ברקוביץ ניסה להסביר: "אירוע תחת כיפת השמיים המצריך רישיון הוא כשמישהו מבקש לקיים אירוע. כאן אף אחד לא מבקש, מגיעים אנשים. לכן זה מוגדר אירוע ספונטני שלא מצריך רישיון". יו"ר הוועדה  דודי אמסלם: "אתה רציני? ל"ג בעומר במירון זה אירוע ספונטני?"שבתאי גרברציק, דובר למיגזק דתי חרדי במשטרה: "כן. כי אתנו או בלעדינו יגיעו למירון. יש הדלקות ויש טריבונות שלהן יש תהליך רישוי, אבל לא להגעה, כי עמך ישראל עולה למירון".

יו"ר הוועדה, דודי אמסלם: "רישיון עושה סדר. המשטרה חייבת להגדיר את האירוע ככזה שדורש רישיון, ואז גם יימצא מנהל לאירוע. בכל התקהלות המשטרה מכתיבה כמה פקחים וכמה סדרנים יהיו. היא קובעת היכן לשים חבלים. אם המשטרה לא אומרת שצריך רישיון יש בלגן. מדובר באירוע דתי. אני מצפה שמשרד הדתות, אם יש לו מגה אירוע, שיתכלל אותו. אבל למנכ"ל המשרד יש כנראה עיסוק הרבה יותר חשוב מ-400,000 איש ולכן הוא שלח לכאן בחור מוכשר, העוזר שלו".

הנוכחים בוועדה אמרו כי הבעיה העיקרית השנה היא שיחסרו 600 אוטובוסים להסעות ביום ראשון, וזאת לאחר שמשרד החינוך דחה את החופשה, והאוטובוסים שאמורים היו להסיע את החוגגים למירון יידרשו להסיע תלמידים לבתי הספר.

בתשובה לשאלת יו"ר הוועדה ח"כ דודי אמסלם אם יש מספיק אוטובוסים, השיב דרור גנון, ממשרד התחבורה: "לא. אנחנו נערכים מדצמבר, בשיתוף פעולה הדוק עם המשטרה. בנינו אירוע שייתן מענה לגידול של 20-30% במספר החוגגים לעומת אשתקד. המדינה משקיעה 12 מיליון בסבסוד האוטובוסים. יש קווים מ-30 נקודות הסעה ברחבי הארץ, בהזמנת מקומות מראש. כמויות אדירות של נוסעים. מגייסים אוטובוסים ממפעילי התחבורה הציבורית ומהשוק הפרטי. אבל החלטת משרד החינוך להזיז את החופשה יצרה מצוקה, כי כל קווי התלמידים חייבים לנסוע. נוצר חוסר של 600 אוטובוסים, יותר משליש מהתכנון. אנו חוששים שאנשים יגיעו בכלי רכב פרטיים וייווצר עומס בכבישים. המדינה תהיה פקוקה ביום ראשון".

יו"ר הוועדה ח"כ דודי אמסלם: "משרד הדתות חייב לכנס ישיבה דחופה. מתברר של-70,000 איש לא יהיו סידורי הסעה. חייבים לחשוב איך לצמצם נזקים".

ח"כ מנחם אליעזר מוזס: "חלק גדול מהחוגגים הם משפחות שיוצאות לעשות חלאקה לילדים. מתי יוצאים עם ילדים? באחת בלילה? חוגגי חלאקה רוצים לצאת בבוקר. אז השנה אין אוטובוס בבוקר, כי מסיעים ילדים לבתי הספר. אלפי אנשים מגיעים מחו"ל. איך הם יצאו למירון? הודיעו שבשתיים בלילה אוטובוס אחרון למירון ואין אוטובוסים ביום ראשון. אין היום להשיג כרטיס לאוטובוס. אולי במאה דולר".

שלמה רוזנשטיין, יועץ משרד התחבורה לענייני חרדים: "יש כרטיסים, רק לא בשעות שכל אחד רוצה".

ח"כ מוזס: "אתמול פניתי לשר התחבורה. אוטובוסים יצאו ממרכז הארץ רק בשעה 4 אחר הצהריים ביום ראשון ויחזרו בשעה 22:00. ביקשתי להאריך את השעות – שיוכלו לצאת מ16:00 עד 20:00, ולחזור במהלך כל הלילה. אבל המשטרה לא מסכימה".

ד"ר חיים רוטברט, רופא נפתי, צפת, משרד הבריאות: "הגעתי לשם והתביישתי עבור האנשים שלא מקבלים מים. 'הכנסת האורחים' ללא פיקוח תברואתי. חמורה מאד בעיית הלינה, בעיקר בסופ"ש. מלינים אנשים במחסנים ובלולים. יש התחברות לצינורות באופן פרטיזני".

מרדכי הלפרין, יו"ר ועד הישוב מירון: "כבר 30 שנה בכל שנה עולה בעיית החניונים ורעיון ההפקעות. יש פתרונות אמתיים ללא צורך בטרנספר ישוב שומרי שמיטה כהלכתה היחיד בארץ וכרמי יין הטובים בעולם. מי שחושב שהפתרון הוא להעביר חקלאים ממקומם ולעקור כרמים, לא שם לב להפטרה של שבת. לא ניתן".

סנ"צ משה ויצמן, אגף התנועה במשטרה: "דברים השתנו מאז 2014. 2015 ו-2016 עברו בהצלחה. גם השנה ל"ג בעומר חל במוצ"ש וזה אומר יותר לחץ. ההגעה והפיזור יותר מאסיביים. כבר ביום ששי בבוקר צופים 20,000 איש. במוצ"ש יגיעו 60,000 איש תוך 5 שעות ויהיה פיזור של 30,000 איש תוך שעה במוצ"ש לאחר ההדלקה. אלה מספרים גדולים. יש 18 הדלקות ב-4 מתחמים. האיומים המרכזיים הם סדר ציבורי, פח"ע ופלילי. לכל איום יש מענה וחלוקה לגזרות, כשניצב משנה וסגן נציב מפקדים".

יו"ר הוועדה דודי אמסלם סיכם: "אני מבקש עוד הערב להשיב לח"כ מנחם אליעזר מוזס אם אפשר להאריך את שעות ההסעות ביום ראשון אחר הצהריים עד לשעות הערב, ואת שעות הפיזור במשך הלילה בין יום ראשון לשני. אני לא רואה שום מניעה. זה חלק מהשירות. המשטרה צריכה להתאים את עצמה לציבור גם אם זה קשה. האירוע מתגלגל משנה לשנה. כנראה התפילות עוזרות, אבל אין בעל בית שמסנכרן. לנו חשוב ההיבט הבטיחותי. כינוס של 400,000 איש אין לו אח ורע, ולכן חייב להיות אחראי לאירוע מטעם המשלה. לדעתי – משרד הדתות".
לג בעומר אוטובוסים דודי אמסלם מנחם אליעזר מוזס

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 12 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}