י"ז טבת התשפ"ה
17.01.2025

החוקר של נתניהו: מערכתי, מתוחכם, ובן טיפוחיו של אפרים ברכה

סגן ניצב שלמה משולם צפוי לעמוד בראש חקירתו של ראש הממשלה. הוא נחשב לחוקר מנוסה ויצירתי בתחום הפשע המאורגן - אך בסביבתו לא משוכנעים שזה מספיק

נתניהו. צילום: אמיל סלמן, פלאש 90
נתניהו. צילום: אמיל סלמן, פלאש 90



תפוח האדמה הלוהט ביותר שהחזיקה המשטרה בשנים האחרונות, חקירתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, צפוי להתגלגל בימים הקרובים לידיו של איש אחד: סגן ניצב שלמה (מומי) משולם מהיחידה הארצית לחקירות (יאח"ה). משולם, שמגיע מעולם החקירות של הפשע המאורגן, נחשב לחוקר מבריק — אך היו בסביבתו גם מי שתהו השבוע אם התיק הזה גדול ממידותיו. אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, הוא יעמוד בראש הצוות שיחקור את ראש הממשלה בחשד לקבלת טובות הנאה משמעותיות מאנשי עסקים בישראל ובחו"ל, בליווי של בכירי אגף החקירות.

"אם הוא אחראי על החקירה של ביבי — לביבי עלולה להיות בעיה", אמר השבוע גורם המכיר את עבודתו של משולם, ותיאר אותו כחוקר מתוחכם ויצירתי, שיודע למנוע מגורמים חיצוניים להתערב בעבודתו. "הוא קודם כל שוטר, והוא לויאלי ומערכתי מאוד", ציין, "כשהוא מקבל משימה — חבל על הזמן". לרוב המערכתיות שלו נחשבת ליתרון, אך במקרה זה העריכו גורמים במשטרה שהיא עלולה להיות לו לרועץ. "מערכתיות היא מעלה מצוינת לאיש משטרה, אבל כשהמערכת היא זו שקובעת לאן יילך התיק ועד כמה להעמיק בחקירה — התיק פחות מתאים לחוקר עם אישיות כזאת", אמר אחד מהם.

מכר אחר הביע חשש שמוקדם מדי לתת לו לטפל בתיק נתניהו. "לנהל חקירה כשמולו ראש הממשלה, בדרך שאותה הוא עשה — יכול להיות שזה גדול עליו כרגע". לדבריו, "מעטים הקצינים שנגעו בתיקים כאלה ולא הודחו, ואני לא בטוח שמשולם הוא החוקר שיכול להתאבד עם התיק. זה צריך להגיע לחוקר שיודע שזה יכול להיות התיק האחרון שלו, ולמשולם יש עוד דרך ארוכה וטובה במשטרה".

הובלת החקירה צפויה להיות על כתפיו של משולם, שיבנה את התיק וינהל אותו, אך מפקדים בכירים כמו מפקד יאח"ה כורש ברנור וראש חטיבת החקירות תת־ניצב ערן קמין ישגיחו עליה ויהיו נוכחים בה.

"רואה דברים בצורה לא שגרתית"

משולם החל את דרכו במשטרה ביחידה המרכזית של מחוז תל אביב, במפלג התשאול. הוא בנה את הקריירה במאבק בפשיעה המאורגנת, שבו נחל לא פעם הצלחות, אך הוביל גם תיקים שגרמו מבוכה למשטרה, בראשם פרשת הרצח בברנוער שנחשבה ליקרה במיוחד אך לא הביאה לתוצאות.

שוטרים שעבדו איתו בעבר ובהווה מעידים עליו כי הוא קצין שמקדש את פרטיותו מול פקודיו ומפקדיו. עיתונאים שסיקרו את פעילות ימ"ר תל אביב זוכרים היטב את המשפט הקבוע שלו בזירות פשע אליהן הגיע —"אתם יודעים שאתם מבזבזים את הזמן שלכם". לעתים סירב לערוך שיחות רקע עם כתבים, גם כשדוברות המשטרה אישרה זאת.

עיסוקו המרכזי של משולם ברוב שנותיו במשטרה היה הפשיעה המאורגנת, והוא לא נחשב כבעל ניסיון רב בחקירת נבחרי ציבור. העיסוק בארגוני הפשע ליווה אותו משנותיו הראשונות בארגון, אז התמודדה היחידה עם מלחמת הכנופיות בין פרדס כץ לשכונה השכנה, רמת עמידר. מי שנטל על עצמו להפסיק את המלחמה ולהביא לדין את ראשי הכנופיות היה תת־ניצב אפרים ברכה, לימים ראש היחידה הארצית לחקירות הונאה, ששם קץ לחייו בשנה שעברה. משולם, אז חוקר צעיר, הצליח להרשים את ברכה והפך במהרה לבן טיפוחיו, שהוכנס גם לחקירה הרגישה ביותר של היחידה.

"הוא נחשב לחוקר מבריק ישר כשהגיע לימ"ר", מספר מנחם פרנק, מפקד היחידה לשעבר. "אפרים ברכה היה מורו ורבו. היה לו את המורה הכי טוב שחוקר משטרה היה יכול לבקש. אם ברכה היה המנהיג, אז הוא היה מספר שתיים שלו בצוות".

חשיבתו היצירתית של משולם באותה פרשייה הביאה את מפקדיו באותם ימים לשלב אותו גם בחקירת מלחמת כנופיות נוספת בתחומי המחוז, בין משפחת טורק ומשפחת חמאד ביפו. הצמד ברכה־משולם הצליחו בסיום החקירה להביא לכתבי אישום נגד האחים סמי וכמאל טורק שהואשמו ברצח ובעבירות חמורות נוספות. בעקבות אותן חקירות היה ברכה מאוים במשך שנים, אך משולם היה איש צללים ונשאר מאחורי הקלעים.

"אני זוכר אותו כחוקר יסודי", מעיד פיני אבירם, ששימש כחוקר במקביל למשולם. "הוא עובד וחושב מחוץ לקופסה, לא לפי הספר". לדברי אבירם, משולם ידע לנצל היטב את התקופה של טרום־החקירה כדי לאסוף מידע: "הוא חוקר אמיתי, וחוקר אמיתי אם הוא מריח את הדם — אף אחד לא יכול יהיה לעצור אותו".

בתחילת שנות ה–2000 התבלטו בימ"ר תל אביב "הכוכבים העולים" של המשטרה באותה התקופה — חוקרים שסומנו כעתודה הפיקודית של הארגון בשנים הבאות: ניצב רוני ריטמן, כיום מפקד להב 433 המלווה את חקירת נתניהו, תת ניצב יגאל בן שלום, כיום מפקד יאחב"ל, תת־ניצב אפרים ברכה, תת־ניצב אבי נוימן, שהיה מפקד היחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית וניצב משנה גדי אשד, מפקד ימ"ר תל אביב היוצא. בין כל השמות האלה, הצליח משולם למצב את מקומו כחוקר מוערך.

ביולי 2004 התרחש אירוע מכונן, כאשר השופט עדי אזר נרצח מחוץ לביתו שברמת השרון. משולם הוביל את החקירה יחד עם סגן ניצב יוסי בן נעים, במהלכה ערכו השניים תרגיל למי שהיה עד לרצח, האסיר המשוחרר אבינועם חג'בי. במהלך תשאולו של חג'בי על תאונת דרכים בה היה מעורב, בן נעים השאיר על השולחן קלסתרון מזויף עם דמותו של נחמני, בו הוא מוצג כחשוד ברצח השופט. חג'בי מיהר לצלצל לנחמני ולעדכן אותו — ומאוחר יותר הבין שהוקלט. הוא החל לנהל עמם משא ומתן על הפיכה לעד מדינה בתיק, אך בשלב מסויים שינה את דעתו ועזב את החדר בכעס. משולם מיהר להצטייד במכשיר הקלטה, ושוחח עם חג'בי בחצר היחידה, שיחה שהפכה להישג חשוב בקריירה שלו. הוא הצליח לדובב את חג'בי, הקליט אותו מודה ברצח, והוביל להפיכתו לעד מדינה שעדותו הביאה להרשעה ברצח.

הצלחה משמעותית נוספת שרשומה על שמו של משולם היא פענוח פרשיית מקרי רצח וניסיונות לרצח, שיוחסו לכנופיית "חבורת ניו־יורק", שהובלתה יוחסה לעבריין איתן חייא. משולם עמד בראש צוות חקירה שהביא למעצרם של שני שוטרי מג"ב לשעבר בחשד שניסו להתנקש בחבר טוב של יחיא, שנתפסו כשברשותם אקדחים וכובעי גרב. מבחינת המשטרה מדובר היה בהישג מול ארגון פשיעה, שככל הנראה אף מנע רצח.

בשנת 2008 הוביל משולם את חקירת דריסתה למוות של מיטל אהרונוסון. כתבי אישום הוגשו נגד שלום ימיני, שהואשם נהיגה ברכב, ונגד שי סימון, שלפי כתב האישום ישב לצדו. במהלך המשפט נאלצה הפרקליטות לבקש לבחון מחדש את כל הראיות בתיק ולתקן את כתב האישום. לבסוף הורשע סימון בנהיגה ברכב, ואילו ימיני בכך שישב לצד הנהג.

עורך הדין מוטי כץ, סנגורו של ימיני באותו משפט, אמר כי החוקרים בראשות משולם המציאו גרסה לפיה הנהגים החליפו ביניהם מקומות, מכיוון שימיני היווה יעד מודיעיני של המשטרה. מציטוטי חקירתו של סימון עלה כי צוות החוקרים בראשות משולם אמר לו "יש לי תחושה שאתה לא עשית את זה, יש לי תחושה, לא יודע למה, למרות שלקחת מפתחות של הג'יפ ועלית על ההגה יש לי תחושה שהתחלפתם אח"כ", וכן — "אם אתה לא עשית את זה, למה? לא חבל, לא חבל שיחשבו עליך רוצח?... התחלפתם בדרך? התחלפתם לא אתה אמרת, נכון? נסעתם... והתחלפתם אתה ירדת מההגה נכון? נו אז למה, למה שתיקח על עצמך, אם אתה ירדת מההגה, למה?"

"נמתחה ביקורת רבה על המשטרה בתיק הזה", אומר כץ. "הם שכנעו את סימון שאם הוא יפליל את ימיני הוא לא יקבל 20 שנה, ואז הם המציאו את הגרסה לפיה הנהגים החליפו ביניהם מקומות. הגרסה שלהם לא התאימה לראיות שאיתן הם הגיעו למשפט".

חקירה שנויה במחלוקת נוספת שהוביל משולם היא חקירת הרצח בברנוער בתל אביב ב–2009, שבו נרצחו ניר כץ וליז טרובישי. במשטרה תפסו את הרצח כאירוע אסטרטגי, שעשוי להשפיע על תדמית המחוז והמשטרה כולה. "מיד דרשתי שמומי משולם יהיה זה שיוביל את החקירה", אומר שחר איילון, מי שהיה מפקד המחוז בזמן האירוע. "הוא חוקר יצרתי מאוד שרואה דברים בצורה לא שגרתית, לפחות חלק מפעולות החקירה שהוא עשה שם הצליחו להפתיע אותי".

לרשות משולם הועמדו אמצעים שמשטרת ישראל לא נקטה בהם בעבר. עד היום טוענים במשטרה שזו החקירה היקרה ביותר שניהלה מאז הקמתה. בניגוד לשחר איילון, יש במשטרה מי שסבור שהחקירה בשלביה הראשונים לא היתה יעילה ולא הובילה לקצה חוט משמעותי. כך למשל, מאות אנשים זומנו להיחקר ולתת עדות מפני שמישהו השתמש בכרטיס אשראי באחד העסקים סמוך לרצח. גורמי מקצוע טענו שפעולות חקירה כאלה מעידות בעיקר על חוסר אונים, ואכן במשך זמן רב למשטרה לא היה קצת חוט בפרשה והיא טרם פוענחה עד היום.

משולם היה אחראי על חקירתו של השר לשעבר גונן שגב, והצליח להביא לכתב אישום בעניינו בגין הברחת סמים לישראל. עם זאת, ניסיונו המשמעותי הראשון בפרשה בה מעורב נבחר ציבור היתה כאשר קיבל טלפון לפני כמה שנים מאפרים ברכה, שהורה לו לגבות עדות מאשה באשר לחשד לעבירות שבוצעו בה לכאורה על ידי השר סילבן שלום. משולם אכן גבה את העדות, אולם האשה סירבה להעיד נגד השר בישראל. מאוחר יותר מונה לעמוד בראש מפלג ביחידה הארצית לחקירות הונאה וקיבל לידיו את חקירת ראש מועצת מטה יהודה, משה דדון, שהמשטרה המליצה החודש להגיש נגדו כתב אישום. גם בחקירת פרשת ישראל ביתנו, שהוטלה על מפלג אחר ביאח"ה, נוטל משולם חלק נכבד ומסייע בגיוס עדי מדינה.
213

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 7 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}