י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

הלמ"ס: גידול קל בהתחלות הבנייה במרכז ובירושלים

לפי נתוני הלמ"ס, אחרי שבשנים האחרונות קפאו התחלות הבנייה באזורי הביקוש ברמה של 25-24 אלף דירות בשנה, נרשמה עלייה קלה בשלושת הרבעונים הראשונים של 2016 • עם זאת, במחירי הדירות נרשמה עלייה חודשית מהירה נוספת של 0.9%

צילום אילוסטרציה: משה שי, פלאש 90
צילום אילוסטרציה: משה שי, פלאש 90





מדיניות הממשלה להגדלה של היצע הדירות ולהורדת מחירים אינה מניבה פירות בינתיים — כך עולה מנתונים על התחלות הבנייה ועל מחירי הדירות בשלושת הרבעונים האחרונים של 2016 שפירסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) ביום חמישי.

לפי הנתונים החדשים, מספר התחלות הבנייה גדל, אך כתוצאה מהאצת הבנייה באזורי הפריפריה. באזורי הביקוש — במחוזות המרכז, תל אביב וירושלים — מספר התחלות הבנייה בשנים האחרונות אינו מגיע לזה שנרשם ב–2011, כ–26.5 אלף. כיום קצב התחלות הבנייה השנתי באזורים הללו הוא 24–25 אלף בלבד, המכרסם בהדרגה במלאי הדירות החדשות למכירה בהם. לעומת זאת, באזורי הפריפריה זינקו התחלות הבנייה מרמה של 18 אלף ב–2011 ל–26 אלף בשנה שעברה, והם אלה שהביאו לגידול בהיצע הדירות.

בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה נרשמה ירידה משמעותית בהתחלות הבנייה בפריפריה לעומת השנה שעברה, לעומת עלייה קלה בבנייה במרכז. במחוז חיפה נרשמה ירידה של כ-26%, במחוז צפון ירידה של כ-18%, ובמחוז דרום של כ-2%. לעומת זאת, נרשמה באותה תקופה עלייה של כ-9% במחוז ירושלים, כ-7% במחוז המרכז וכ-5% במחוז תל אביב.



בעיר תל אביב הוחל בשלושת הרבעונים האחרונים בבניית 2,242 דירות, כ-18% יותר מאשר בתקופה המקבילה אשתקד. בירושלים הוחל בבניית 1,522 דירות, ואולם מדובר בירידה של כ-31% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ואחת מתקופות השפל בשנים האחרונות של בנייה בבירה. בנתניה נרשם גידול של 59% בהתחלות הבנייה ל-1,339 דירות.

בפרסומים האחרונים בנושא התחלות הבנייה, מקפידים בלמ"ס לבודד את הפרויקטים של התחדשות עירונית ותמ"א 38. בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה הוחל בבנייה של כ–5,955 דירות חדשות בפרויקטים כאלה, מהן 3,855 כתוצאה מהריסה ובנייה מחדש (פינוי־בינוי ומסלול תמ"א 38/2) וכ–2,100 במסלול הישן של תמ"א 38, הכולל תוספות בנייה לבניינים קיימים.

לגבי הדירות החדשות שמוקמות כתוצאה ממסלולי הריסה ובנייה מחדש, מספרן גדל בכ–10% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. 57% מאותן דירות נבנות בתל אביב, כ–21% במחוז המרכז וכ–16% במחוז חיפה. זוהי עדות נוספת לכך שרק באזורים בודדים במדינה, ובראשם מחוז תל אביב, מתקיימים התנאים הכלכליים המאפשרים את מימושם של מסלולי ההריסה ובנייה ומחדש. ספק גדול אם אישור המסלול החדש, המכונה 3א, יביא לשינוי משמעותי בהיתכנות הכלכלית של מסלול זה.

מסלול הוספת דירות לבניין ישן הוא זול יותר, ולכן יש לו היתכנות כלכלית גבוהה יותר גם במקומות שבהם כמעט שאין מתבצעים מסלולי הריסה — אולם גם במסלול זה, הרוב המוחלט של התחלות הבנייה הוא באזורי הביקוש. כ-32% מכלל התחלות הבנייה במסלול זה בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה היו במחוז תל אביב, ו-29% במחוז המרכז.

לפי מדד מחירי הדירות שפירסמה הלמ"ס לצד מדד המחירים לצרכן, בספטמבר־אוקטובר עלו מחירי הדירות ב–0.9% — עלייה חודשית חדה יחסית. ב–12 החודשים האחרונים עלו מחירי הדירות ב-8.7%.
התחלות בנייה דירות מחירי הדירות הלמס

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}