י"א טבת התשפ"ה
11.01.2025

להכיר עולם – כך נוצרים קשרים חברתיים

הדמויות הראשונות בחייו של התינוק הם הוריו כמובן, להם יש גם תפקיד חשוב בעידוד יצירת קשרים חברתיים עבורו עם תינוקות וילדים אחרים • בשיתוף מכבי שרותי בריאות

זמן לחברים?
זמן לחברים?

אחד המאפיינים המרכזיים של החברה האנושית, הוא הקשר החברתי בין אדם לאדם, קשר זה מתחיל להתפתח אצל התינוק עם לידתו, ועל ההורים למלא תפקיד חשוב במיוחד בנושא זה. 'מכבי שירותי בריאות' מספקת מידע חיוני להורה הטרי, כיצד לעודד ולהתייחס לתופעה ובאלו מקרים עליו להיות מודאג ולפנות לרופא.

הקשר החברתי הראשון של תינוק הוא עם הוריו, בעזרתם יכיר התינוק אנשים נוספים בסביבתו וילמד ליהנות מחברת זרים. קשר זה מתחיל כבר מרגע לידתו, כאשר התינוק לומד להגיב לסביבתו. במהלך שנת החיים הראשונה מסתגל התינוק לסביבה ומפתח את יכולותיו, כישוריו וקשריו החברתיים.

בסביבות גיל שנתיים יתחיל הפעוט לגלות ענין והנאה במשחק חברתי עם ילדים אחרים. בדומה ליכולות אחרות הפעוט יידרש ללימוד והתנסות בחוויה זו. בתחילה הוא עלול להיתקל בקושי לשתף אחרים, אולם עם הזמן ילמד את היתרונות שבמשחק המשותף ויהיה חבר טוב יותר. בגיל 3 מרבית הפעוטות מסוגלים ליצור קשרים חברתיים עצמאיים, בהתאם לבחירתם ורצונם.

כבר בחודש הראשון לחייו יתבונן התינוק בפניכם וינסה לחקות את העוויות פניכם. נסו להוציא את לשונכם מולו וראו האם הוא חוזר על פעולה זו. בהמשך, בגיל 3 חודשים, התינוק יבלה זמן רב בהתבוננות בסביבתו וילמד לחייך חיוך רצוני, שמכונה 'חיוך חברתי' ומהווה תקשורת בסיסית עבורו. בגיל 4 חודשים הפעוט שמח לפגוש ולהתבונן בפרצופים חדשים, אך שומר העדפה להוריו.

בגיל 7 חודשים התינוק עדיין אינו זקוק לקשר חברתי עם תינוקות אחרים. אך ככל שהוא יהפוך נייד יותר ויוכל לשוטט או להתגלגל ברחבי החדר, הוא יתחיל לגלות ענין בילדים בוגרים בסביבתו, ובעיקר בצעצועיהם ומשחקיהם. זהו הגיל בו עלולות להתחיל תופעות כגון חרדת נטישה ופחד מזרים, ולכן עלול התינוק להפגין פחד או חשש בנוכחות אנשים שאינו מכיר. חרדה זו מגיע לשיא בגיל שנה, ולכן התינוק עלול להתנהג בצורה אנטי-חברתית, לבכות כשתעזבו אותו ו'למחות' כאשר זר ינסה להרימו.

בהמשך, עד גיל שנתיים, התינוק מגלה ענין ברור בקשר בינו לבין סביבתו. תוך שכישוריו השפתיים ויכולתו לדבר ילכו וישתכללו כך ישתפרו יכולותיו החברתיות. לקראת גיל שנתיים מפגין הפעוט הנאה ברורה מחברת ילדים ובעיקר בוגרים ממנו. בגילאי שנה-שנתיים מפגינים מרבית הפעוטות רכושנות רבה כלפי צעצועיהם אולם עד מהרה ילמדו לשתף ולשחק בצוותא. הפעוט מתבונן בילדים אחרים ועשוי לחקות את אופן דיבורם ודרך התנהגותם. עצמאותו הולכת ומתעצמת והוא ינסה להפגין אותה בכל זמן אפשרי. אם תסרבו לאפשר לו להתבטא בדרכו - הוא עלול לפרוץ בהתקף זעם.

בשנה השלישית לחייהם, מרבית הפעוטות מרוכזים מאד בעצמם ומעוניינים פחות בחוויות משותפות עם אחרים בסביבתם. אל דאגה. עד מהרה יגלה הפעוט את היתרונות שבמשחק משותף עם חברים ולקראת גיל 3 אף יבחר לעצמו חבר או חברה קרובים במיוחד. ככל שהילד יגדל ויתבגר כך יכולותיו החברתיות ילכו ויתפסו מקום משמעותי יותר ויותר בחייו. הקפידו לבלות זמן איכות עם הילד, בעיקר בחודשי חייו הראשונים. תשומת ליבכם חיונית ליצירת קשר עמוק עם תינוקכם שיהוה את הבסיס ליכולותיו ליצור קשרים חברתיים בעתיד.

אל תילחצו או תחששו אם התינוק מפגין חרדה מזרים. אם תינוקכם בוכה בזרועותיו של בן משפחה קחו אותו חזרה אליכם, הרגיעו ונסו שוב בהדרגה. כשיגדל, אפשרו לו להיפגש עם חברים מהגן או מהפעוטון וקחו אותו לגינת המשחקים כדי שיוכל לשחק עם ילדים אחרים. ודאו שיש בנמצא די צעצועים לכולם כדי למנוע חיכוכים מיותרים אם הפעוט עדיין מפגין רכושנות.

אם בסביבות גיל שנה תינוקכם אינו מגלה ענין באיש פרט לכם, הוריו, או אם אינו מגלה ענין גם בכם התייעצו עם רופא הילדים. בנוסף, פעוטות רבים מפגינים עוינות כלפי ילדים אחרים שרוצים לשחק בצעצועיהם, אם הפעוט תוקפני במיוחד ואינו מסוגל לשהות בחברת ילדים מבלי להכות, לדחוף או לנשוך - חשוב שתתייעצו בנושא עם רופא הילדים או עם פסיכולוגית מומחית לגיל הרך.

לכתבה המלאה
מכבי שירותי בריאות תינוק חברותי תינוק התפתחות הילד

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}