י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

שערוריית בג"ץ: בנט ודרעי מאחדים כוחות

תגובות חריפות לפסיקת בג"ץ בנושא הרב הצבאי הבא • בנט: "בג"ץ חושב שהוא מבין יותר מהרמטכ"ל" • עוצמה יהודית: "להפסיק את הדיקטטורה של הבג"ץ" • ש"ס: לשמור על עצמאות הרבנים"

בנט ודרעי. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
בנט ודרעי. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90 צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בתגובה להחלטת בג"צ, לפיה הרב אייל קרים, שאמור להתמנות ביום רביעי לתפקיד הרב הצבאי הראשי - צריך להבהיר את עמדותיו ביחס לדברי הלכה שאמר, יערכו הערב (ב) אנשי 'עוצמה יהודית' בשעה 18:30 משמרת מחאה מול ביתה של נשיאת בית המשפט עליון השופטת מרים נאור, ברחוב רשב"א בירושלים.

"בקריאה להפסיק את הדיקטטורה של הבג"ץ ולהחזיר את השלטון לעם", נכתב בהודעה שהופצה לציבור על ידי הארגון. "חברי עוצמה יהודית יגישו לשופטת ספר תנ"ך וישאלו אותה אם היא מוכנה לאשר אותו".

סיעת ש"ס התייחסה אף היא הערב להוראת בג"ץ ומסרה כי "חשוב לשמור על עצמאות הרבנים ואסור להתערב בפסיקותיהם. אנו מוטרדים מהנסיון להתערב בשיקול דעת הרבנים. זהו תקדים מסוכן מאד שעלול להביא לאיבוד אמון הציבור".

מאז ההחלטה הצטברו לא מעט תגובות נגד הבג"צ: שר החינוך נפתלי בנט אמר "שופטי בג"ץ החליטו שהם מבינים טוב יותר מהרמטכ"ל במינויי מפקדים. למען הסר ספק: בית המשפט לא ממנה רמטכ"ל, לא ממנה שר ביטחון ולא ממנה רב צבאי שאושר ע"י הרמטכ"ל. תפקידו לשפוט על פי החוק שמחוקקת הכנסת".

השר אורי אריאל התייחס אף הוא לפסיקה ואמר "פסיקת בג"ץ בנוגע לרבצ"ר היא שערוריה. ‏הרב קרים היקר, אל תסכים לסתימת הפיות ואל תחזור בך מפסיקות הלכתיות שאתה מאמין בהם. היום זה אתה - מחר זה כולנו".

בפורום הרבנים הצבאיים לשעבר הגיבו לעתירה בקיצוניות וכתבו: "אין סוף להתעמרות של חברי מר"צ נגד כל סממן יהודי בצה"ל. עתירת המפלגה מסמלת זלזול עמוק ברמטכ"ל גבי אייזנקוט שגיבה בפה מלא את הרבצ"ר הנכנס. תרבות החיטוט במאגרי תשובות הלכתיות ופסילת מועמדים על פיהן חייבת להפסק, כמו תרבות ההשתקה של כל מי שאינו מתיישר על פי הקו הרצוי של ארגוני שמאל קיצוני".

בהמשך תגובתם העבירו ביקורת גם על שופטי בג"ץ: "היה מצופה משופטי בג"ץ לדחות את העתירה על הסף ולהבהיר לחברות הכנסת ממר"צ שמדובר בהשגת גבול מסוכנת ורעה והתערבות שאין כמותה בעולם התורה וההלכה. לא היה ולא נברא. באופן מוטה הוציאו את דברי הרב מהקשרם וסילפו אותם. מצער מאוד ששופטי בג"ץ משתפים פעולה עם אותם שרוצים להחליש את הרבנות הצבאית תוך החלשת צה"ל כולו. מדובר בהחלטה רעה שתיזכר לדראון. הרב אייל קרים הינו תלמיד חכם, מאיר פנים ובעל מידות טובות שעתיד לדאוג לכל חייל וחיילת באשר הם."

מקורביו של הרב הראשי לצה"ל מסרו מוקדם יותר כי "הרב אייל קרים חיווה את דעתו ביחס לשאלות שהופנו אליו לפני כ-14 שנים בהיותו רב ואזרח. תשובותיו ניתנו בהקשר הלכתי, והניסיון להוציא את דבריו מהקשרם המקורי הוא ניסיון למחוק עמדות יסוד בתנ"ך ובהלכה היהודית". הם הוסיפו כי הרב קרים הבהיר בצורה מפורשת - פעמים רבות - שישנן הלכות שאינן נוהגות או מצויות בזמן הזה, בדומה לדברי חכמים בעניין "עין תחת עין".

לדבריהם, "לפני מספר חודשים נפגש הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי אייזנקוט, עם הרב קרים, שמע את עמדתו בסוגיות אלו ואישרר את מינויו לתפקיד הרב הראשי לצה"ל. הרב קרים הוא לוחם ומפקד רב-זכויות ביחידות העילית של צבא ההגנה לישראל. הרב מכיר בשונות ובמגוון הקיים בין חיילי צה"ל, ובתרומה החשובה של כל חייל וחיילת המשרתים בצה"ל, ללא קשר לנטייתו המינית או לעדה והלאום אליו הוא משתייך, אהבת ישראל היא נר לרגליו, וברוח זו הוא מתכוון למלא את תפקידו".

פסיקת בג"ץ
כפי שסוקר ב'בחדרי חרדים', שופטי בג"צ הודיעו בשעות הצהרים (ב) כי הם מעכבים את כניסתו של קרים לתפקיד עד שיגיש תצהיר בו הוא הבהיר את עמדותיו ביחס לדברי ההלכה שאמר לפני 12 שנה.

מדובר בעתירה שהגישו יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון, ח"כ מיכל רוזין וח"כ תמר זנדברג, נגד מינויו של הרב אייל קרים לרב הצבאי הראשי - בשל התבטאויותיו לאורך השנים ש"כללו גילויים קשים של גזענות, שנאת נשים ושנאת זרים - והופכות את המהלך לביזוי תפקיד הרבצ"ר".

לדברי עורך דינו של הרב, הרמטכ"ל זימן את הרב קרים אליו, שוחח עמו וביקש לדעת האם יש לו תפיסה ממלכתית, ואם יוכל לכהן בתפקיד הרגיש. "האיש משמש בתפקידים ברבנות הצבאית, נתנו הרבה פסיקות שהוא נתן, איך שהוא ראה את הצבא כזה שכולל את כל המחנות. שמתייחס לכל אדם לא על בסיס דתו, הדברים האלה הוכחו בפועל. יש פה מצב דברים, אמירות קשות מהעבר שהיה אזרח וגם הרמטכ"ל חשב שמדובר באמירות קשות".

השופט ג'ובראן שאל הרי הדברים שנאמרו הם מזעזעים בלשון המעטה, "עד כמה שאני מכיר את התורה נאמרים רק דברים טובים, איפה זה נאמר בתורה?" בהמשך שאל "איפה זה מופיע בתורה? דבר כזה מאוד מעניין והייתי בוחש ומחפש, זו אמירה מאוד מוזרה, מאוד קשה" (בהקשר לדין אשת יפת תואר).

במהלך הדיון נשיאת בית משפט העליון מרים נאור, והשופטים סלים ג'ובראן וניר הנדל הפנו לא מעט הערות כלפי קרים ולא הסתפקו בכך שהדברים נאמרו עוד כשהיה אזרח ולא בתפקיד ציבורי וקבעו כי הוא צריך להשיב תוך יומיים לבית המשפט ולהודיע שחזר בו.

השופט הנדל ציין: "זה לא עניין טכני, צריכים להתייחס לתפקיד שהוא רב צבאי. מה שהרב אמר במסגרת שאלות ותשובות יש פוסקים טובים יותר שלא אמרו אמרות כאלה. שנציגת המדינה אומרת שהרב לא היה מתיר זאת היום, זה לא מספיק, הוא צריך להכין תצהיר ששם תהיה התייחסות כנה".

הנשיאה נאור דרשה תשובות וביקשה תצהיר ברור: מה הייתה עמדתו אז, מה עמדתו היום, האם הוא חזר בו. בסופו של דיון נקבע שהרב קרים ימלא תצהיר אשר יוגש לבית המשפט תוך יומיים, עוד בטרם כניסתו הרשמית לתפקיד. האם הרב אכן ייכנס לתפקידו בזמן? ימים יגידו.

בסיום הדיון התעניין השופט ג'ובראן האם נשוא הדיון אל"מ אייל קרים נמצא באולם, ומשנענה שלא, שאל גם "בנושא כזה חשוב?"
אייל קרים רב צבאי ראשי נפתלי בנט מרים נאור

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 12 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}