י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

בדגל התורה מאיימים: לא נצביע בנושאי דיור

שלושת חברי הכנסת של 'דגל התורה' העניקו ראיון נרחב הבוקר בנושא מצוקת הדיור במגזר החרדי, פרשו את הפתרונות האפשריים ושיגרו איומים למקבלי ההחלטות בממשלה

שלושת חברי הכנסת של דגל, צילום: שוקי לרר
שלושת חברי הכנסת של דגל, צילום: שוקי לרר

מצוקת הדיור החרדית תעסיק רבות את חברי הכנסת של 'יהדות התורה' במושב החורף הנוכחי. לא שיש פתרונות בשליפה - הרי המצב חמור בכל הארץ ולא רק במגזר החרדי, אבל אין ספק שהחרדים מופלים לרעה ובעוד שלכלל המגזרים המדינה דואגת עם אלפי יחידות דיור – למגזר החרדי לא נותר כלום.

ביטאון 'דגל התורה' יתד נאמן פרסם הבוקר (שישי) ראיונות עם ח"כי הסיעה בנושא הדיור, שוחח עמם על הפתרונות האפשריים - ושמע מהם על הצעדים שהם ינקטו, במידה והממשלה לא תסייע למגזר בנושא הזה.

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני נשמע אופטימי דווקא: "שום פתרון עדיין לא מוצה, הציבור צריך להבין שיש עוד הרבה מה לעשות בתחום הדיור ויש דרכים מגוונות שאנחנו רק בחצי הדרך מבחינת היישום שלהן. חתמנו על הסכם על קואליציוני שכולל גם את הבעיה הזו ומכאן ואילך נעשה את מה שאנחנו רגילים לעשות ליישם את ההחלטות".

גפני מדגיש כי "נושא הדיור תמיד היה מונח על השולחן ואין חדש תחת המצוקה, אלא שהיא הולכת ונעשית גרועה יותר ויותר מאז הממשלה הפקיעה עצמה לחלוטין מהטיפול בה. אם לפני 12-15 שנה היא התעסקה בבינוי כיום היא פועלת כאילו הפריטה עצמה מהדיור ומגלגלת את האחריות לאנשים פרטיים. יוכלו יקנו, לא יצליחו יישארו נטולי דירות. בשנה האחרונה היינו עסוקים במקצה תיקונים בחקיקה ובתקציבים של הקדנציה הקודמת ואילו עכשיו אנחנו מתכוונים להתמקד בכל הכוח בפתרון משבר הדיור אותו הגדירו גדולי ישראל כפיקוח נפש ממש.

"שמענו זאת מפיו של הגאון הגדול רבי דוד כהן שליט"א באספות פומביות אחרונות ושמעתי זאת באופן אישי מכ"ק האדמו"ר מויז'ניץ שליט"א שבשבוע שעבר קרא לי וביקש לעסוק במצוקת הדיור הגובלת בפיקוח נפש", סיפר.

כעת לתכל'ס, גפני משרטט את מפת הפתרונות האפשריים: "הפתרון האמיתי הכולל לבעיה החוצה מגזרים היא הוזלת מחירי הדיור והוצאת הקרקעות לשיווק. המדינה מספסרת בקרקעות וגובה למעלה מחצי מכספי הדירה שהרוכשים חסכו בכל כוחם. זוהי תופעה שחייבת להיעלם וצריך להגיע למצב שהמדינה תהיה פחות מעורבת בכסף של רוכשי הדירות. בנוסף, הגיע הזמן למצוא פתרונות ייעודיים לציבור החרדי שכיום אינם בנמצא ולהבין את הראש המיוחד והצרכים הספציפיים של המגזר שאינו יכול להתגורר עם כולם, שהוא ברוך ילדים ודורש תשתיות ומבנים בהתאם ועוד".

גפני מוסיף כי "בהתאם לכך נפעל למניעת התופעה של הכנסת משפחות חילוניות לשכונות חרדיות, כמו שקרה ברמת שלמה ובבית שמש. אנחנו מתכוונים לדרוש מעורבות של גורם מתוך המערכת במשרד השיכון ובמשרד האוצר שיפעל פרופר עבור הציבור החרדי וישקיע כל מעייניו בנושא כמו שמקובל עבור מגזרים אחרים. שיהיה לו אינטרס לטובתנו, שיכיר את צרכי הציבור וידע למנוע טעויות. בנוסף, נדרוש הקצאה שוויונית בכל מקום בו מוציאים קרקעות למכירה שאחוז מסוים לפי חלקנו באוכלוסייה יישמר עבורנו. כיום המדינה מוציאה בכל פרויקט מחיר למשתכן או קרקעות למכירה בלי להקצות נתח מתבקש לחלק היחסי של הציבור החרדי באוכלוסייה, ובעצם מתעלמת מקיומו. בכוונתנו לתבוע שהרשימה הזו תיושם במלואה ולפעול בכל האמצעים כדי שדברים יזוזו סוף סוף".

יעקב אשר, דוברות הכנסתצילום: יעקב אשר, דוברות הכנסת
יעקב אשר, דוברות הכנסת

אשר: הפסדנו את חריש משום שהיא לא שווקה עם צביון דתי
ח"כ יעקב אשר, שידיו רב לו בנושא מצוקת הדיור החרדית אמר ל'יתד נאמן' כי "אנחנו נמצאים היום במצב קיצון של חסר עצום ביחידות דיור לעומת גידול עצום של לפחות 6,000 זוגות הנישאים כל שנה והמינוס שנוצר רק הולך ומחריף, אם בעבר הערים החרדיות, כמו מודיעין עילית, ביתר, אלעד, בית שמש ואפילו ירושלים וב"ב, ייצרו פתרונות של אלפי יחידות דיור כל שנה ושאבו אליהן את מרבית הציבור החרדי, כיום בשל מגוון סיבות (בעיות מדיניות, ביטחוניות ותכנוניות) חלה עצירה והקפאה כמעט מוחלטת בבנייה ובמכרזים. למעט פרויקטים בודדים הנותנים מענה לכמה מאות יחידות דיור ההיצע החדש דל ביותר".

אשר שולף כמה בשורות משמעותיות שיש למפלגה בקנה, "לראשונה בהיסטוריה הממשלה התחייבה על שיווק ותכנון ייעודיים של מקרקעין לאוכלוסייה החרדית ועל יצירת פתרונות דיור במגוון דרכים (החל מציפוף אזורי יישוב חרדיים והרחבתם ככל הניתן ועד הקמה או הרחבה של שכונות חרדיות בערם הטרוגניות והקמת ערים חרדיות נוספות), ובכוונתנו לפעול כדי שהם יצאו מהכוח אל הפועל.

"עוד כששימש אורי אריאל כשר השיכון ניסינו לדחוף לבידול תכנוני לחרדים וסיפור אחיסמך מעיד עד כמה זה נדרש. שכן הפרויקט שנחשב כבשורה גדולה לחרדים נתקע בשלב שבו הגיעו היזמים וביקשו להוציא היתרים לשכונה חרדית כאשר לכתחילה השכונה תוכננה לצרכים כלליים ולא לצרכים הספציפיים של חרדים שמנהלת המחוז דרשה לעדכן. בכל שנה מכריזה המדינה על יעדי הבנייה הארציים ומספר יחידות הדיור לשנה ואם היא זו שתובעת תכנון מיוחד לפני האישור לדיור חרדי הרי שעליה להבין גם שאם איינה מייעדת אזורים מסוימים לחרדים ומכשירה אותם כדי שיתאימו לצרכיהם הרי שהיא מדירה אותם אוטומטית.

"עבדנו קשה והפעלנו לחצים כבדים למען נקודות הבסיס הללו ובתחילת הקדנציה עברה 'הצעת מחליטים' שיש בה שלוש בשורות עיקריות: הראשונה: קביעת יעדים לחרדים הכוללים את מספר יחידות הדיור לשיווק ואת אלו שמתוכננות. בכל שנתיים הממשלה מחייבת עצמה ביעדים ומדובר בתקדים עצום שכולל יעד ספציפי לחרדים, פלטפורמה מצוינת שהיא אמנם איננה פתרון בפני עצמו אבל מהווה הכנה לפתרון. הבשורה הדרמטית השנייה מדברת לראשונה על שיווק עם צביון חרדי".

אשר התייחס להפסד החריד בחריש: "בזמנו הפסדנו את 'חריש' בגלל שהיא לא שווקה כשכונה בעלת צביון דתי ובשלב שבו התאגדו כל העמותות החרדיות בית המשפט פסל את מה שנראה לו כמונופול. כיום הם מבינים את האבסורד כי אם הם מתנגדים למגורי חרדים בשכונות חילוניות לפחות עליהם לתכנן עבורנו מקומות משלנו. הבשורה השלישית, שכבר דובר בה בעבר ועכשיו עוגנה כהחלטה מחייבת, היא קידום הקמתן של שכונות חרדיות ייעודיות ביישובים הטרוגניים, מאשקלון, באר שבע ועד קריית גת. הדרישה שלנו הייתה שכל עיר הנכללת בהסכמי הגג עם המדינה, שמקצים לה היתרי בנייה לכמה אלפי יחידות דיור תהיה מחויבת להקצות אחוזים מתוכם לשכונה נפרדת חרדית. שבמסגרת בנייה של נניח 10-12 אלף יח"ד יקצו 2,500 יח"ד לציבור החרדי במתחם נפרד. משרד השיכון ומטה הדיור לא הסכימו שהרשויות יחויבו בכך ונקבע כנוסחת פשרה שהמדינה תעודד את העניין ותכלול זאת בהסכמי הגג, שתעביר הטבות מסוימות לראשי רשויות שישתפו פעולה עם היוזמה ומבחינתנו יש בכך חידוש מרענן עצום".

"כל ההישגים הללו הם הישגים על הנייר בלבד ונדרשת פעילות נמרצת לצורך מימושם, נצטרך לעמול רבות כדי ליישם את פתרון הביניים הזה, בעיקר לשבת מול ראשי רשויות ולשכנע אותם להקצות מלכתחילה במבנים מתוכננים כמה אלפי יחידות דיור לציבור החרדי וכן לדאוג שמשרד השיכון ומנהל מקרקעי ישראל יתחילו לשווק מתחמים לציבור החרדי גם בערים מעורבות וגם בעיבוי ערים קיימות. נשב על המדוכה בעניין הזה ונהפוך עולמות כי מבחן המעשה הוא מה שישנה", מוסיף אשר.

אשר סיפר על היוזמה להקים מנהלת לקידום תכנון ושיווק יחידות דיור לאוכלוסייה החרדית, וכפי שנחשף ב"בחדרי חרדים", שתכלול אנשי מקצוע חרדים המכירים היטב את מצוקת הדיור החרדית ותפעל לקידום תכניות בינוי באמצעות שותפויות ובכלל זה עמותות, רשויות מקומיות ומוסדות נוספים. לדעתו מנהלה כזו תהיה מדרבנת משמעותית לתהליך והוא מתכוון להפעיל לחץ כדי שהיא תעבור אישור ממשלתי ותוציא לפועל את שלל הפרויקטים שעל הפרק. "אנחנו תולים תקוות רבות בפתרון ה'מובלעות החרדיות' בתוך ערים מעורבות ובשכנוע ראשי רשויות באמצעות הממשלה" – מסכם הרב אשר, "זה יביא לתנופת בנייה גדולה וצריך לפעול לקץ הדרת החרדים הקיימת היום בערים אלו", אמר.

ח"כ מקלב, פלאש90צילום: ח"כ מקלב, פלאש90
ח"כ מקלב, פלאש90

האיום: לא נצביע עם הממשלה בנושאי דיור
גם ח"כ אורי מקלב, האיש והעשייה, התראיין לעיתון הליטאי והתייחס למצוקת הדיור, "כולם מבינים היום שהציבור החרדי הוא בעל נישה נפרדת ולכן זקוק להתייחסות מיוחדת בנושא הדיור, לאזורים תחומים בתוך הערים בסדרי גודל של אלפי יחידות דיור ולא מאות, שיתנו מענה לאוכלוסייה המתרחבת. 200 יחידות דיור פה ועוד 400 יח"ד במקום אחר לא מספיקים כדי לתת סיכוי מינימאלי לצרכים הרוחניים החברתיים והחינוכיים של כל קהילה לפי גווניה, במקומות רבים כמו בירושלים יש בניינים מרובי אוכלוסין בבנייה רוויה, כך שכל שני בניינים מוציאים מספר ילדים לביה"ס שלם ולכן הם זקוקים בהתאמה לפי שלוש מבנים, פארקים, מוסדות, חנויות וכד'. אנחנו בדגל התורה קיבלנו החלטה להעלות רף והילוך במאבק למען דיור הולם ואיכותי וכיום הקרקע בשלה למען כך בשל הנכונות הממשלתית ומאמציה לפתור את הבעיות בתחום הדיור. ישראל הפנימה שעליה לשחרר קרקעות, שעד היום היא מכרה אותם למרבה במחיר, היא הקימה ועדות תכנון מהירות שנועדו להתגבר על החסמים הבירוקרטיים, חוקקה סדרת חוקים המקצרים את התהליכים ומצויה בעיצומו של תהליך לבחירת מתחמים שיהיו צמודים לערים קיימות וישמשו לחרדים בלבד תוך הסכמה עם ראשי הערים למהלך".

על מצבם של המפלגות החאריות כיום, אמר כי "אנחנו נמצאים היום במקום לגמרי אחר. החידוש העיקרי מבחינתנו הוא שאין את ההתנכלות מימי לפיד שהפכה את החרדים לבלתי לגיטימיים ברוב הערים. בקדנציה הנוכחית אנחנו מתחילים משלב גבוה שבו משרד השיכון מבין ומכיר את הצרכים הבסיסיים. אנחנו בתוך המשחק, חלק מהכלל ויש מודעות לכך שכדי לשווק שכונה שתעמוד יציבה על רגליה יש רשימת צרכים שחובה לספק, כולל הבנה של המגבלה החרדית למבנים רבי קומות והדרישה שלנו לירידה למטה".

"המטרה שלנו היא לפעול בשיתוף פעולה ולהביא את המדינה להכרה סופית שפתרון מצוקת הדיור הכולל לא תתקדם אם יתעלמו מהפלח הגדול של החרדים, שמגיע ל-20-25 אחוז. שיפעלו לבנות מתחמי דיור לחרדים בבנייה נמוכה מתאימה תוך הסכמי גג עם ראשי הערים המתנגדים, שיקבלו תמריצים כדאיים (הקמת אזור תעשייתי, מסחרי או מחלף גדול שיהיה רווחי וקורץ) ויקדמו את התהליך. לשם כך נדרשים פרויקטורים בעלי סמכויות במשרד השיכון שכל מטרתם ומשימתם תהיה לזרז את הדיור החרדי. הציבור צריך להבין את הפוטנציאל העצום שקיים כאן. אנחנו רוצים להגיע למנות של עשרת אלפים יחידות דיור מפוזרות בארץ כשבכל עיר שיבנו בה יקצו 15%-20% יחידות דיור לחרדים. חסר מצטבר כמו שקיים כיום לא פותרים בזבנג אחד אבל מה שאנחנו מציעים היום מהווה פתרון מצוין לגידול הטבעי החרדי שתצמצם בהרבה את המצוקה הקיימת".

הח"כים החרדים לא נשארים אדישים והם שולפים איומים: גפני אומר כי "חשוב להבין שהפעם זהו מאבק של להיות או לחדול על כל המשתמע ואנחנו דורשים העדפה מתקנת בדיור לציבור החרדי. הנושא נמצא אצלנו בראש סדרי העדיפויות ואנחנו מוצאים אוזן קשבת אצל שר האוצר כחלון המעוניין בפתרון אמת למצב. אלא שאם בכל זאת לא תימצא הדרך ונדרוך שוב במקום נראה עצמנו כמי שאיננו מחויבים לשום דבר".

לדבריו, במידה ולא ימצא פתרון, "פשוט לא נצביע בנושאים הללו. איננו מתכונים להפיל את הממשלה ולהצביע נגד עניינים קריטיים אבל בנושאי דיור לא ניתן את קולנו".

גם ח"כ אשר נשמע מאיים מתמיד: "אם לא יתקדמו הפתרונות בפועל לדיור עבור הציבור החרדי נצטרך לשקול עמדתנו בהצבעות בנוגע לרפורמות וחוקים שתביא הממשלה בנושאי דיור. אנחנו שותפים קואליציוניים מלאים לרפורמות וחוקים למיגור מצוקת הדיור אבל אם הציבור שלנו לא ייכלל בפתרונות הדיור אין אנו מחויבים להצעות אלו ונשקול שוב את דרכנו בהצבעות אלו. את המאבק הזה אנחנו חייבים לעשות ואני מאמין שנצליח בו".

ח"כ מקלב אומר כי "אנחנו נמצאים במקום טוב יותר מזה שהיינו אי פעם שאינו מובן מאליו. עברנו את שלב ההדרה הטוטאלי מימי לפיד האכזריים ואנחנו בעיצומו של התהליך, שמציב אותנו ברמה שוויונית מול הציבור הכללי, כשעל רקע האילוצים שלנו אנחנו מנסים שיענו גם לדרישותינו המיוחדות".
דגל התורה מצוקת הדיור יתד נאמן

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}