ט"ו טבת התשפ"ה
15.01.2025

לראשונה תחנת משטרה בעיר חרדית: "נטפל בפשיעה בביתר ביד חזקה"

תקדים: לאחר שביתר עילית הפכה לבירת הפשע של גוש עציון, תיפתח בה תחנת משטרה • המפקד רב פקד אלי זיתון ל'בחדרי חרדים': "רבים התלוננו על נערי השוליים בעיר. קיבלנו החלטה לגלות אפס סובלנות"

צילום: אוליבר פיטוסי, פלאש90
צילום: אוליבר פיטוסי, פלאש90


בצמרת משטרת ישראל הוחלט בשיתוף העירייה, להעביר את תחנת המשטרה המרחבית של גוש עציון, לביתר עילית - בעקבות העלייה במספר מעשי הפשע המבוצעים בעיר.

מרבית הפשיעה מיוחסת לנוער נושר, והיא גורמת לירידה בתחושת הביטחון של התושבים.

בשנים האחרונות, מאות בני נוער המכונים 'שבבניקים', מטילים את אימתם על תושבי העיר, באמצעות פריצות לבתים, לבתי כנסת, ישיבות ומוסדות חינוך. מקרי שוד וגניבה, אחזקת סכינים ואולרים, הצתות, שימוש וסחר בסמים, מעשים מגונים, הצקה לתושבים ובריונות. זאת, בעיקר בלילות, בסופי שבוע ובחגים.

התושבים, שסובלים מאותם נערי שוליים, בחלקם הגדול אינם מתלוננים, היות וזה דורש מאמץ רב - נסיעה באוטובוס בין עירוני לכביש המנהרות, משם נסיעה באוטובוס נוסף לתחנת המשטרה בגוש עציון. אופציה נוספת שעומדת לרשות התושבים היא נקודת המש"ק (מרכזי שיטור קהילתי), שפתוחה לקבלת קהל פעמיים בשבוע למשך שעתיים, מה שלא מסייע לזמינות מירבית.

בחודשיים האחרונים, נכנס לתפקיד מפקד תחנת המשטרה בביתר עילית, רב פקד אלי זיתון, שיחד עם פיקוד מחוז ש"י ועיריית ביתר עילית והעומד בראשה מאיר רובינשיין, החליטו שלא עוד. מאז שהחל בתפקידו הגביר זיתון משמעותית את סיורי ניידות המשטרה בעיר. נוער השוליים, לא ראו זאת בעין יפה, ובליל שבועות ניסו להצית ניידת משטרה. ובמקביל, הגבירו גם את ההתנכלות לתושבים, באמצעות יידוי אבנים, הצתות פחים ומעשי וונדליזם נוספים. הכל, על מנת לאותת למשטרה - אל תתעסקו איתנו. בתקופה זו, נעצרו שמונה שבבניקים.

רפ"ק אלי זיתוןצילום: רפ"ק אלי זיתון
רפ"ק אלי זיתון

אפס סובלנות
תחנת המשטרה בגוש עציון נותנת כיום מענה לכ-80 אלף בני אדם, שמהם כ-50 אלף תושבים בביתר עילית. יותר מ-60 אחוז מהעיר הם ילדים מתחת לגיל 18, ובעיר יותר מ-20 אלף תלמידים. מבחינת נתוני הלמ"ס 2014, עומד קצב הגידול בעיר על 5.8%. בשנים 2013-2014, האיזור הדורש יותר מענה משטרתי מבחינת כמות האירועים באחוזים של מרחב חברון, היא העיר ביתר עילית.

לפני תקופה, פרסמה המשטרה והעירייה לתושבים שכל מי שרוצה יכול לבוא, להתלונן ולהציג את מצוקתם. "פגשתי עשרות אנשים, רובם התלוננו על נערי השוליים", אומר רב פקד אלי זיתון בשיחה עם 'בחדרי חרדים'. "קיבלנו החלטה לטפל בזה, ולגלות אפס סובלנות כלפיהם".

כפתרון לטווח המיידי, בתקופה האחרנה הוגברה משמעותית כמות ניידות המשטרה, השוטרים והמתנדבים כחלק ממצע "כוכב לילה", אשר במסגרתו מסיירים תכופות בעיר כוח בילוש, פקחני נועד, פקחנים, סיירים ויס"מ. סיורים אלה נערכים בעיקר בלילות חמישי ושישי, שבת ובמוצ"ש וכן בחגים (בעבר הייתה התנגדות רבנית לסיורים יהודיים בשבתות וחגים), בתגובה, נוער השוליים מופיע יותר יחד והנערים מבצעים וונדליזם, הפרעות מנוחה ואלימות. "בעקבות ההחלטה להגביר את הנוכחות ואכיפת המשטרה, הנערים החלו בהצתת ניידת משטרה בליל שבועות, יידוי אבנים, הצתות וכו'".

רק בחודש וחצי האחרונים, נעצרו 8 חשודים במגוון עבירות: גניבת קסדה מאופנוע, התפרצות לסמינר 'בית יעקב' ברחוב קדושת לוי, התפרצות לבית הכנסת ברחוב כנסת מרדכי, התפרצות לבית הספר נאות רחל, שוד ארנק בסופרמרקט 'ברכת השם', אולר שנמצא ע"י מאבטח במשרד הפנים על גופו של מבקר, יידוי נרגילה לעבר ניידת משטרה וניפוץ שמשות, תקיפת שוטר בבית בו ביצע מעצר על עבירות סמים, הטרדות טלפוניות ואיומים לעובד ביתר לשעבר שטען כי מתנכלים לו בעקבות חשיפת שחיתות, מספר מקרי מעשים מגונים, וונדליזם באונדיטוריום ברחוב ברסלב וגרימת נזק למצלמות האבטחה, גרימת נזק לבית הספר 'הלכות ביתה', יידוי אבנים על אוטובוסים של 'קווים' ועוד ועוד.

לטווח הבינוני, הוחלט על ידי פיקוד מחוז ש"י וצמרת המשטרה, ולבקשת ראש העיר מאיר רובינשטיין, להעביר את נקודת המשטרה מגוש עציון לתוככי העיר ביתר עילית, במבנה "מרכז החירום העירוני" בכניסה לגבעה B. בתחנה יפעלו כ-70 שוטרים דבר שיכפיל את כמות הניידות, שוטרים ומתנדבים. "בשנה הקרובה תקום תחנה בעיר" מבטיח רפ"ק אלי זיתון.

במבנה "מרכז החירום העירוני" שהקימה עיריית ביתר עילית במימונה, כבר פועלת כיום תחנת כיבוי האש, המוקד העירוני 106. העבודות להקמת תחנת המשטרה כבר החלו במימון העירייה, ועל פי התכנון, בעתיד יופעלו במקום גם חדר מיון (שנמצא כבר בהליכים) ותחנת הזנקה של מד"א.


פעילות חינוכית
לטווח הארוך, המשטרה יחד עם עירית ביתר ומוביל המשימה מנהל מחלקת החינוך ישראל תיק, להקים תכנית לאומית לטיפול בנוער. התכנון הוא להכין תכנית לאומית לטיפול בנוער, יחד עם משרד הרווחה, המשרד לביטחון פנים ומשרד החינוך. בתכנית יש מספר שלבים, כאשר בשלב הראשוני, יהיה מיפוי הנערים, כמה כאלה יש. לבנות יחד עם אנשי המקצוע שימונו (בתשלום) תכנית להגדרת מסגרות לאותם נערים. "להקים מועדון לילה זה לא מספיק, צריך לדעת מה אותם נערים עושים מחוץ לשעות אלה, האם הם עובדים? יש להם תעסוקה מלאה? במידה ולא, ידאגו להוציא אותם מהרחוב".

"מי שנצליח להציל אותו, טוב. מי שיחליט שהוא נשאר בחוץ, נטפל בו באכיפה מוגברת", מסכם זיתון.

בנוסף, שוקדים גם על הקמת שיטור עירוני משולב בו יפעלו 24 אנשי צוות שיורכב מ-12 שוטרים ו-12 פקחים, אשר יאכוף את העבירות בכל זמן, כאשר המודל לחיקוי הוא העיר בני ברק, שם הצליחו לעצור את תופעות הוונדליזם של נערי השולים (פורים כדוגמא), ובכך להחזיר את תחושת הביטחון של של תושבי ביתר עילית. בנושא זה, יש שיתוף פעולה מלא בין המוקד העירוני לבין המשטרה.

"ברגע שנקים תחנת משטרה, המציאות בביתר תשתנה, יפנו אלינו הרבה יותר, והשירות ישתנה", מסכם זיתון, ומספר כי בחודש וחצי האחרונים גייסה המשטרה כ-40 מתנדבים תושבי העיר. זאת בנוסף לשני שוטרים סיירים, חוקר זיהוי פלילי חרדים תושבי העיר, אשר כל אלה מסתובבים בעיר כשהם עם מדי משטרה.

ראש העיר, מפקד המחוז וצמרת המשטרה בסיור במבנה המיועד לתחנה














ביתר עילית תחנת משטרה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 16 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}