י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

ה'חתרן' חזר? • עימות מתוקשר בין פרס לנתניהו

פרס תקף את הממשלה: "אבו מאזן מנהיג אמיץ, ומסכן חייו בשביל השלום" • עקץ את ליברמן: "מטרת הדיפלומטיה - גיוס חברים ולא הקמת אויבים" • וספג בחזרה: "חבל שהנשיא מביע עמדה פוליטית מנותקת"

שמעון פרס. צילום: פלאש 90
שמעון פרס. צילום: פלאש 90



‏מי שחשב שהימים בהם כונה נשיא המדינה, שמעון פרס, בתואר הבלתי מחמיא 'חתרן בלתי נלאה' - חלפו מן העולם, מוזמן לעקוב אחר חילופי הדברים הקשים שנרשמו היום (א) בין לשכת ראש הממשלה לנשיא כתגובה על דברים אותם אמר.

היה זה הבוקר, עת פתח הנשיא את כנס שגרירי וראשי נציגויות ישראל בעולם, בכינוס מיוחד שהתקיים בבית הנשיא, בהשתתפות כ-160 שגרירים.

בתחילת האירוע נשא הנשיא דברים, בהם התייחס לסוגיות מדיניות מרכזיות העומדות על סדר יומה של מדינת ישראל, ולמצבה הבינלאומי של ישראל.

"בעולם הערבי מתרחשות תמורות עמוקות ומדינת ישראל שאינה חלק מהן, יכולה לנקוט בעמדה פאסיבית - בה המציאות תכריע בקבלת החלטות, או שישראל יכולה לנקוט ביוזמה ובצעדים אמיצים, ולהשפיע באופן חיובי בשלושה אפיקים. הראשון שבהם הוא השלמת הסכם השלום עם הפלשתינאים ללא דיחוי. ישנו רוב ברור בעם בעד עקרון שתי מדינות לשני עמים.

"אני מכיר את אבו מאזן 30 שנה, לא עם כל מילה ומעשה אנחנו תומכים ללא ביקורת, אבל אני מכיר גם את המציאות, ובה אבו מאזן הוא המנהיג הערבי היחידי שקם ואומר בפומבי כי הוא בעד שלום ונגד טרור. מעשיו של אבו מאזן למניעת טרור אמיצים עד כדי סיכון חיים. שימו את עצמכם בנעליו, ותיווכחו כי הכרתו בפתרון זכות השיבה, ובעובדה כי לא יחזור לצפת - עיר הולדתו, הינן אמירות חשובות ובעלות אומץ. אין הרבה זמן, מבחינת הסבירות זהו המהלך שניתן לבצעו היום".

הנשיא המשיך: "צריך לומר ביושר, כי מי שאינו רוצה את פתרון שתי מדינות לשני עמים צריך להציע פתרון חלופי, מה יבוא במקום? מה עתידה של מדינת ישראל? אחרת המציאות תכריע את הפתרון ולא אנו. מדינה דו לאומית מסכנת את הציונות, היהדות והדמוקרטיה של מדינת ישראל. הייתי רוצה שנחיה ביחד כתאומים, אך בארץ כה קטנה עם עומק השנאה, החשדנות והפערים התרבותיים - זה לא אפשרי".

"איני נכנס לעניינים פוליטיים, אך הסקרים מראים כי רוב העם רוצה בשלום וכי הוויכוח אינו האם ניתן להשיגו, אלא הסקפטיות והחששות הם העומדים בפני העם".

פרס באירועצילום: פרס באירוע
פרס באירוע


"מצער שהנשיא מציג עמדה פוליטית שמעודדת גינוי לישראל"

פרס המשיך ושטח את משנתו: "מדינת ישראל לקחה את חסרונותיה במשאבי טבע, והפכה אותם ליתרונות באמצעות ההון האנושי, באמצעות האדם. יחסינו עם סין, הודו, אמריקה הלטינית ודרום אפריקה התחילו והתחזקו בזכות הטכנולוגיה. עלינו להמשיך ולתרום לעולם את הידע והטכנולוגיה המיוצרת בישראל, ובכך נמשיך למנוע סבל של בני אדם, אם זה שכנינו ואם זה בכל העולם. איננו נהנים שבני אדם סובלים בעזה, ושמתים מרעב בעולם, היינו ונשאר מדינה לא רק יהודית ולא רק דמוקרטית אלא מדינה אנושית - זהו כוחנו הדיפלומטי הגדול".

האפיק השלישי אליו התייחס הנשיא פרס, הוא שינוי הדיפלומטיה של מדינת ישראל: "מטרת הדיפלומטיה הייתה מאז ומתמיד גיוס חברים ולא הקמת אויבים. ניסיון חיי לימד אותי כי דיפלומטיה היא אומנות האפשרי, יש לשנות גישה כוחנית לגישה מתונה של הידברות, ומה שנראה כבלתי אפשרי יעשה אפשרי אם ננהג בחוכמה".

בלשכת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מיהרו להגיב על הדברים בחומרה: "מפאת כבודו של נשיא המדינה נתייחס רק לגופם של דברים. מצער מאוד שנשיא המדינה בוחר להביע דעה פוליטית אישית שמנותקת מעמדת הציבור בישראל לגבי אבו מאזן סרבן השלום".

"מצער עוד יותר, שהנשיא בוחר להציג דווקא בפני שגרירים זרים, עמדה פוליטית שמעודדת את הגינויים לישראל בזירה הבינלאומית. ראש הממשלה קרא עשרות פעמים לאבו מאזן לחזור לשולחן המשא ומתן, ואף פעל רבות לשם כך. לצערנו אבו מאזן - שסירב אפילו להצעתו של אולמרט - מעדיף לחבור לחמאס ולפעול כנגד ישראל בכל זירה אפשרית".

"חבל שנשיא המדינה לא הסביר לשגרירים הזרים כיצד מתיישבות אמירותיו על אבו מאזן עם העובדה שהוא אפילו לא גינה את ירי הטילים על אזרחי ישראל".
שמעון פרס בנימין נתניהו עימות שלום אבו מאזן

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 10 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}