י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

'האיחוד הלאומי': שניים אוחזין בראשות המפלגה

מפלגה קטנה עם שני יו"ר? בחוגי הימין הכל אפשרי • ח"כ אורי אריאל נבחר ליו"ר האיחוד הלאומי, אך כצל'ה מתעקש להמשיך ולהחזיק בתואר • ולמי שייכת האות 'ט'?

אז מי היו"ר? צילום: פלאש 90
אז מי היו"ר? צילום: פלאש 90



כמו בריטואל קבוע דואגות מפלגות הימין ערב בחירות לרסק את עצמן לדעת ולהתקוטט תוך מריטת נוצות הדדית.

ובכן, לכל הזוכרים בערגה את השם 'האיחוד הלאומי', חשוב להזכיר כי בימים אלו נערך, לא ממש אל מול זרקורי התקשורת, קרב של ממש בין קודקודי המפלגה לשעבר, כאשר שניים טוענים בה לכתר.

כך ניתן למצוא במהלך הימים האחרונים הודעות מתוקשרות ובהן תגובות כאלו ואחרות (מלחמה, פרישת אהוד ברק וכד') החתומות בידי "יו"ר האיחוד הלאומי". אלא שהודעות כאלו מגיעות הן מח"כ אורי אריאל, והן מצידו של ח"כ יעקב כץ.

ניסיון לבדוק מיהו באמת יו"ר המפלגה העלה תמונה משעשעת (או עצובה, תלוי איך מסתכלים על העניין).

תחילתו של סיפור במפגש של חברי מרכז 'תקומה', שכונסו לפני מספר שבועות, כינוס עליו דיווחנו בהרחבה ואשר במהלכו הטיל ח"כ יעקב כץ, כצל'ה (יו"ר האיחוד הלאומי, לטענתו) פצצה והזיז עצמו מרצון אל המקום ה-7 במפלגה, מתוך אמונה, כפי שאמר, שהמקום הזה ריאלי לחלוטין במסגרת איחוד המפלגה עם מפלגת 'הבית היהודי'.

השמועות סיפרו אז על כך שהוא ראה את הנולד והבין שלא תהיה לו תמיכה לתפקיד ראשות התנועה, וכי גם שיחת טלפון שלו עם הרב זלמן מלמד, פטרונו הפוליטי, לא 'ניסתה' לשכנע אותו להתעקש. כך או כך, בתפקיד היו"ר זכה, די בקלות, ח"כ אורי אריאל (יו"ר האיחוד הלאומי, לטענתו).

ימים חלפו. לפני מספר ימים התכנס מרכז המפלגה בשנית, הפעם כדי לבחור את הרשימה לכנסת. רשימה נבחרה, אלא שכצל'ה, שהחליט בפתאומיות כן להתעקש על המקום השני, מצא עצמו לא מרוצה מהתוצאות. מתברר כי המרכז קיבל את דעתו של הרב דוב ליאור בניגוד לדעת הרב מלמד, ולא התרשם מהלחצים שהופעלו הן בידי כצל'ה והן בידי הרב מלמד.

ההשלכות: ערוץ 7, הערוץ שהוקם על ידו, ואשר פטרונו הרוחני הוא הרב מלמד, אינו מזכיר את שמו של ח"כ אריאל וממשיך להשתמש בשמו של ח"כ כץ כיו"ר האיחוד הלאומי. אריאל, לשיטתם, הוא יו"ר 'תקומה', פלג מתוך האיחוד הלאומי.

אגב, בעקבות הכינוס ובעקבות הזזתו של כצל'ה למקום בלתי ריאלי הופצו שמועות, שלא הוכחשו בידי אנשי כצל'ה לפיהן פרש הרב מלמד ממוסדות המפלגה ואינו משמש יותר כרבה ומורה (יחד עם הרב שטיינר והרב דב ליאור). את תגובתו של הרב לא ניתן היה לקבל, לדבריו "הוא אינו מדבר עם תקשורת".

בשיחות עם נפתלי בנט, יו"ר הבית היהודי, מציג עצמו כל אחד משני האישים הנ"ל כיו"ר המפלגה, עמה אמור בנט לסגור על הליכה משותפת. לא מן הנמנע כי בסופו של יום יעדיף בנט הליכה בנפרד על פני הפיכתו לחלק מהמריבה הפנימית של האיחוד הלאומי. כל אחד מהם, כמובן, דורש לעצמו את המקום הראשון של האיחוד ברשימה המשולבת.

בסוף השבוע פרסם כצל'ה בדף הפייסבוק שלו את תמונתו לצידו של בנט. "שני יושבי הראש של שתי המפלגות, הבית היהודי והאיחוד הלאומי, מתכננים את העתיד", כתב שם. בנט ראה, וכל שנותר לו הוא להתפלץ על שהפך, ללא רצונו, להיות חלק ממשחק מכוער.

יד אריאל על העליונה

בלשכתו של ח"כ אריאל לא מתייחסים ברצינות ל'מחלוקת' הנ"ל, ופוטרים אותה בכמעט לא כלום כשהם משוכנעים כי המשא ומתן של הבית היהודי ייעשה מולם.

אלא שמתברר כי בצד המשפטי לפחות רושם כצל'ה הצלחה מזהירה.

חוות דעת משפטית אותה קיבל כצל'ה מעו"ד אורלי עדס, המנהלת הכללית של ועדת הבחירות המרכזית לכנסת, מעלה כי בכל הנוגע לאות ולכינוי המפלגה (ט, איחוד לאומי) ידו של כצל'ה על העליונה.
עו"ד עדס מתייחסת בתשובתה לנושא האות והכינוי, שהם בתחום סמכותה של וועדת הבחירות המרכזית.

לדבריה, "לא תישא רשימת מועמדים את הכינוי, האות או האותיות שבהם הייתה מסומנת רשימת מועמדים של מפלגה שהייתה מיוצגת על ידי סיעה בכנסת היוצאת, אלא בהסכמתו בכתב של בא כוח אותה סיעה".

מאחר ומי ששימש כיו"ר המפלגה ונחשב כבא כוחה הוא ח"כ כץ, ומאחר ואינו מתכוון לאשר, בע"פ או בכתב, שימוש בשם ו/או באותיות המפלגה, אין ח"כ אוריאל יכול לעשות כן.

ברור שכל סיעה רשאית להחליף את באי כוחה, אך עליה להודיע בכתב על כך ליושב ראש הכנסת. וכמובן, אין מצב שח"כ יחיד יוכל לעשות זאת. רק נזכיר כי חברי הכנסת מיכאל בן ארי ואריה אלדד כבר מזמן הקימו לעצמם בית חדש, עוצמה לישראל, ועד כה לא מסתמן שיתוף פעולה מצידם להחלפת יו"ר מפלגתם הקודמת.

במקביל נעשתה פניה בידי אנשיו של ח"כ כץ גם ליועצת המשפטית של הכנסת, ארבל אסטרחן, המתייחסת בתשובתה לעניין מיזוג הסיעות, בא כוח הסיעה ומימון המפלגות, "עניינים שהם בתחום ענייניה של ועדת הכנסת וחשבות הכנסת.

"לעניין המיזוג – לפי סעיף 60 לחוק הכנסת, שתי סיעות רשאיות להתמזג, לפי בקשה של שתיהן ובאישור ועדת הכנסת. ועדת הכנסת היא גם שמאשרת את שם הסיעה החדשה, הממוזגת (יובהר כי הכוונה לשם הסיעה בכנסת, לא לכינוי של רשימת המועמדים לכנסת הבאה, וככל הידוע לי גם אין קשר בין שם הסיעה הממוזגת לכינוי שבו ישתמשו בכנסת הבאה ולסדרי העדיפות שוועדת הבחירות תיתן בבחירת הכינוי).

"אם יש מחלוקת בתוך הסיעה האם יש אכן רצון להתמזג, מי שמייצג את הסיעה בפני ועדת הכנסת זה הרוב, ובמקרה של חלקים שווים גובר מי שעמד בראש הרשימה (במקרה שלכם ח"כ כץ).

"אם הסיעה שמעוניינת להתמזג מונה לא יותר משלושה חברים, כמו במקרה שלכם, יכול בעת ההתמזגות אחד החברים להודיע כי הוא מתפלג מהסיעה, וזו תהיה התפלגות כדין לפי סעיף 59(3) לחוק הכנסת.

"יש לזכור שלעניין המיזוג יש השלכות מעבר להשלכות המימוניות, שכן יכול להיות הבדל בנציגות בוועדת הבחירות, בוועדות האזוריות ובוועדות הקלפי בין שתי סיעות לבין סיעה אחת ממוזגת וכן בזמני השידור בטלוויזיה וברדיו – הכול עניינים שיש לבדוק עם ועדת הבחירות.

"לעניין ב"כ הסיעה וממלא מקומו - הסיעה יכולה בכל עת להחליף את בא כוחה, בהודעה ליו"ר הכנסת (לא נדרש לזה אישור). גם לעניין זה מי שמייצג את הסיעה זה הרוב, ובמקרה של שוויון – מי שממוקם גבוה יותר ברשימה.

"לעניין המימון - אם סיעת האיחוד הלאומי תתמזג עם סיעה אחרת בכנסת, אז הסיעה החדשה, הממוזגת, תצטרך להודיע האם היא מייצגת מפלגה אחת או ממשיכה לייצג שתי מפלגות כפי שהיה לפני המיזוג (לא ניתן לייצג מפלגות חדשות אך ניתן להשאיר את המצב כפי שהיה קודם בכל הנוגע למימון). אם הסיעה החדשה תייצג מפלגה אחת, הרי שאותה מפלגה היא שתהיה זכאית להוצאות המימון השוטף ולמקדמת מימון הבחירות, לפי מספר חברי הסיעה הממוזגת.

"אם בעת אישור המיזוג תאושר גם התפלגות לפי סעיף 59(3) לחוק הכנסת, המפלגה שאותה ייצג חבר הכנסת המתפלג תזכה גם היא למימון ולמקדמת בחירות (אם תתמודד), עבור חבר כנסת אחד.

"להשלמת התמונה אזכיר כי לעניין המימון הסופי, המשולם אחרי הבחירות, לא תהיה משמעות למיזוג כי המימון מחושב לכל מפלגה ומפלגה לפי המצב בתחילת כהונתה של הכנסת היוצאת ושל הכנסת הנכנסת. מובן כי אם בשל המיזוג אחת המפלגות כלל לא תתמודד כלל בבחירות, היא לא תהיה זכאית למימון בחירות.

"עוד אציין כי המיזוג אינו משליך בהכרח על הרכב הרשימה לכנסת הבאה, כלומר, מפלגות שונות יכולות להגיש רשימות מועמדים משותפות או נפרדות, בין אם היוו סיעה אחת בכנסת ובין אם לאו".

ברור אם כן, שמבחינה משפטית ידו של ח"כ כץ על העליונה, והוא עשוי לנצל זאת בעת בואו לנהל משא ומתן עם בנט.

והשאלה הגדולה היא האם יתבצע בסופו של דבר האיחוד, אם לא, תמצא עצמה עוצמה לישראל מהווה את 'האיחוד הלאומי', שכן קשה להניח שח"כ אוריאל או ח"כ כץ ירוצו בסיעה משל עצמם.
האיחוד הלאומי ח''כ ימין כנסת מפלגה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 16 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}