י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

אורח חיים תקין עם מאניה-דפרסיה: זה אפשרי

מאניה-דפרסיה משבשת את מסלול החיים התקין • כיצד להתמודד עמה? האם כדאי לשתף קרובי משפחה? איך ניתן לזהות חוסר איזון? הפסיכיאטר ד"ר ירדן לוינסקי משיב

אילוסטרציה. למצולם אין קשר לכתבה
אילוסטרציה. למצולם אין קשר לכתבה

בוודאי שמעתם על תלמיד הישיבה השקט והמופנם שלפתע החליט שהוא משה רבנו ובכוחו להביא את הגאולה לעם ישראל. גם על מקרים של תלמידה צנועה אשר לפתע פתאום החלה לשבת ברכב עמוס באברכים. יש אנשים שסובלים ממצבי רוח דכאוניים במשך תקופות ארוכות אשר מקשים עליהם להתרכז בלימוד בכולל ולתפקד בבית עד שלאחר תקופת מה מצב רוחם מתהפך והם הופכים שמחים, מלאי אנרגיה, מדברים ללא הפסקה וממעטים בשינה. יתכן והבעיה שלהם היא הפרעה מאנית דפרסיבית לא מטופלת.

מאניה-דפרסיה היא מחלה המשבשת את מסלול החיים התקין ומתגלה לרוב בגילאים 20-40, התקופה המרכזית לבניית העתיד החל בלימודים, קריירה, וכלה בחתונה וילדים. במרבית המקרים החולה מאובחן בעקבות התקף מאניה שמשבש את שגרת החיים ועלול לשבור את רוחו. יחד עם זאת, באמצעות טיפול תרופתי, טיפול פסיכותרפי ותמיכה של הסביבה אפשר לחיות אורח חיים תקין. מעבר לסביבה העוטפת, אורח החיים התקין תלוי בגורם נוסף וחשוב אף יותר - החולה עצמו והאמון שלו ביכולתו לחזור למסלול.

התמודדות מוצלחת עם מאניה דפרסיה ושמירה על אורח חיים תקין דורשת הקפדה על הנושאים הבאים:


לא להפסיק טיפול

חולים רבים המגיעים למצב מאוזן מפסיקים טיפול על דעת עצמם מבלי להיוועץ ברופא המטפל. אותם חולים שוכחים את התקופות הקשות ומרוצים ממצבם הנוכחי. חשוב לזכור כי מדובר במחלה כרונית ויש להמשיך בטיפול כדי לשמר את המצב המאוזן ולהימנע מהופעה של התקפי מאניה או מנפילה למצב דכאוני. מהלך המחלה מלמד על החמרה של עוצמת ההתקפים ככל שהזמן נוקף. בעקבות זאת, על מנת לא להיכנס לרגרסיה חמורה יותר חשוב להמשיך ולשמור על השגחה רפואית גם אם התחושה נפלאה.

הימנעות משתיית אלכוהול

לחולי מאניה דפרסיה מומלץ להימנע משתיית אלכוהול. אלכוהול הינו חומר המשפיע על האיזון הכימי במח ולכן עלול להוציא מאיזון חולים במאניה דפרסיה הרגישים לשינויים. השילוב של אלכוהול עם תרופות שונות המתפרקות בכבד עלול להעצים את אפקט השכרות המתקבל כתוצאה משתיית אלכוהול ולגרום לתאונות. מעבר לכך, האלכוהול עשוי להעצים את תופעות הלוואי השונות של טיפולים תרופתיים. במקרים מסוימים ניתן לשתות בכמויות מדודות ובאופן איטי תוך תשומת לב לתחושות והשגחה של משפחה או חברים.

המנעות מוחלטת משימוש בסמים

שימוש בסמים אסור בתכלית האיסור עבור חולי מאניה דפרסיה, כולל סמים המוגדרים "קלים". מחקרים הוכיחו כי חשיפה, גם אם היא מזדמנת, לסמים מגבירה משמעותית את הסיכון לצאת מאיזון נפשי.

אימוץ שגרה מסודרת ובריאה

סדר יום קבוע ומסודר הינו גורם חשוב בהפגת מתחים ושמירה על האיזון הנפשי של כולנו ועל אחת כמה וכמה של חולי מאניה דפרסיה. פעילות ספורטיבית סדורה מאפשרת לחולים הפגת מתחים ותחושה חיובית בעקבות שחרור האנדרופינים. מעבר לפעילות הגופנית, הקפדה על שעות שינה מסודרות, קבועות ומספקות (7-8 שעות) הינה גורם משמעותי נוסף בשמירה על האיזון הנפשי. עבודה במשמרות וחוסר שינה עלולים להוציא את החולה מאיזון נפשי.

נטילת תרופות בהתאם להנחיות

לטיפול התרופתי נדבך מרכזי בשמירה על האיזון הנפשי, חשוב להבין כי מקורם של התקפי המאניה ושל האפיזודות הדכאוניות הינו בחוסר איזון כימי במוח וכי התרופות מסייעות בשמירה על האיזון הנכסף. בעקבות זאת, חשוב להקפיד על נטילה בהתאם להנחיות. התרופות החדשות בתחום דוגמת סאפריס ואביליפיי מאפשרות שמירה על אורח חיים תקין ומאוזן תוך פרופיל תופעות לוואי מתון. בכל טיפול, במידה ומתפתחות תופעות לוואי מומלץ להיוועץ במטפל באשר לאופן מזעורן.

זיהוי מוקדם של מצבי חוסר איזון

למצבי המחלה השונים סימנים מקדימים. לדוגמא, לפני כניסה למצב מאני ישנו קושי לישון וחוסר מנוחה ומנגד עודף אנרגיות. מדובר במקרים רבים במצב היפו-מאני שעלול להראות חיובי לפרקים אך חשוב להתריע בפני המטפל על מנת לשמור על שליטה ומניעת התפרצות מאניה. למשפחה ולחולה עצמו תפקיד חשוב בזיהוי המוקדם, בעדכון המטפל ובהיערכות למצבי המחלה השונים. במקרים רבים, זיהוי מוקדם יעשה את ההבדל בין התקף נשלט שפוגע בשגרה באופן קל למשך מס' ימים לבין התקף קשה שעלול במקרים מסויימים להוביל אפילו לאשפוז.

שיתוף של המטפל

על מנת לשמור על איזון ועל שגרת חיים תקינה חשוב לשתף את המטפל בתהליכים שונים הקורים בחיים. מעבר עבודה, מעבר דירה, חתונה, נסיעה ארוכה לחו"ל או כל שינוי משמעותי אחר בשגרת החיים עלול לעורר מצבי לחץ ולהוביל לחוסר איזון. לכן, כדאי להפוך את המטפל לשותף לדרך ולהוועץ עימו באשר לאופן ההתמודדות עם שינויים ומצבים רגישים.

לסיכום, ההתמודדות עם מחלת המאניה דפרסיה אינה פשוטה אבל בהחלט אפשרית, ההתמודדות עם המחלה מצריכה התגייסות של בני המשפחה ושל החברים וחשוב מכל של המטופל עצמו – נטילת אחריות על המחלה והימנעות ממצבים שונים הינה המפתח לשמירה על אורח חיים תקין.
מאניה דפרסיה מחלה התמודדות בריאות

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}