י"א טבת התשפ"ה
11.01.2025

האוצר מטיל פצצה פוליטית: 'גיוס לכל' • דו"ח מהחזית

לקראת גיבוש מסקנות ועדת קש"ב, מגיש האוצר הצעה מאיימת • גיוס גורף, קביעת מכסות וקנסות שיוטלו על מי שאינו מתגייס • שרי רוט בעדכון מחזית הקרב על עולם הישיבות

האוצר מטיל פצצה פוליטית: 'גיוס לכל' • דו"ח מהחזית



ועדת קשב הדנה בהחלפת חוק טל, שבה והתכנסה היום (ג) בראשות חה"כ יוחנן פלסנר מ'קדימה'. בפני הוועדה הופיעו - בין השאר - נציגי משרד האוצר.

הללו הציעו תוכנית לסנקציות ותמריצים כדי להביא לדבריהם, לעמידה ביעדי שירות של בני ישיבות. המודל שהוצג על ידי נציגי משרד האוצר בנוי על מספר הנחות יסוד.

בבסיס התוכנית יעדים של כמות משרתים בצבא ובשירות האזרחי. ועמידה במכסות של תלמידים שיהיו זכאים לפטור משירות כתלמידים 'עילויים או מתמידים'. כל זאת, בתוספת תמריצים משמעותיים.

בשלב ראשון מציע האוצר, החרפת האכיפה לגבי הלומדים בישיבות, שינוי שיטת תקצוב הישיבות כך שיהיה תקצוב שונה לתלמיד שמשרת בצבא, מול תקצוב נמוך לתלמיד שאינו משרת. התקצוב עבור התלמיד יינתן לישיבה גם בזמן שירותו בצבא.

כך גם מציעה התוכנית כי תלמיד שהצהיר שישרת עד גיל ההחלטה, יקבל תמרוץ גבוה בשנות לימודו עד גיוסו בפועל. (במידה ותלמיד הצהיר וביטל את הצהרתו - הישיבה תקנס בסכום כפול מהסכום שקיבלה).

האוצר גם מדבר על פתיחת מסלולי שירות נוספים בצבא ובשירות האזרחי לציבור החרדי, וגיוונם, תוך הקפדה על שמירת אורח החיים החרדי של המתגייס.

בחירת מסלולי השירות תבוצע עד גיל 22, כאשר המיצוי לשירות יבוצע עד לגיל 23. בזמן זה יתבצע מיצוי המחזור ובחינת מספרי המשרתים ושאינם משרתים.

במידה ועמדו ביעדי השירות של המחזור. יוכלו הלומדים הנשארים להיכלל במכסת הלומדים הפטורים מהשירות. במידה ולא עמדו ביעדים של המחזור הספציפי, ייקבע מנגנון לזיהוי הזכאים ללימוד (מתמידים ועילויים) וכנגד יתר התלמידים שאינם זכאים לפטור ינקטו צעדים אישיים, בהם: ביטול הטבות בתחומי הדיור והארנונה, בנוסף, יושת קנס אישי הנגזר מהתמיכה הממשלתית שהועברה בגין כל תלמיד לישיבות.

האם תוכלנה המפלגות החרדיות לחיות עם הצעות כגון אלו? סביר להניח שלא.

ישי. צילום: יעקב כהןצילום: ישי. צילום: יעקב כהן
ישי. צילום: יעקב כהן


המגעים נמשכים

אלא שמאחורי הקלעים ממשיכים המגעים הישירים בין קודקודי הנציגות החרדית לבין נציגי ראש הממשלה, כולם יחד - אך גם על בסיס של 'כל אחד לחוד' - הערוץ האישי והפחות מפורסם בתקשורת.

את ש"ס מייצגים היו"ר השר אלי ישי, ושר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס. מ'יהדות התורה' פועלים סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, ויו"ר ועדת הכספים משה גפני. מצד לשכת ראש הממשלה שוגרו יו"ר הקואליציה זאב אלקין והמתאמת בין הלשכה לכנסת פרח לרנר.

גם אתמול (ב) נפגשו הצדדים בניסיון להגיע לפשרה מוסכמת. סגן השר ליצמן נעדר שכן הוא השתתף בטקס בדרום, גם השר אטיאס לא יכול היה להגיע בהיותו באירוע תקשורתי בנושא הנדל"ן.

בתחילתה של הישיבה, שהתקיימה במסדרון הסמוך ללשכת רוה"מ, נשמעו חילופי דברים קשים בין גפני לבין נציגי רוה"מ, בהמשך היא הועתקה היישר אל משרדו של נתניהו, שם נערכה בהמשך הערב פגישה רשמית שלו עם הנציגים. עד כה אין עדיין פשרה מוסכמת ומשורטטת ונבחנות אפשרויות שונות.

אתמול, בשיחה שקיימתי עם נציג 'ישראל ביתנו' בוועדה, דוד רותם, הוא סיפר על יוזמה אותה הוא מקדם בוועדה, ולפיה תלמידי ישיבות חב"ד היוצאים ל'קבוצה' ללמוד בארה"ב, ישתלבו עם מערך הגיוס באופן כזה שהמדינה תתיר להם לצאת מהארץ מבלי שייחשבו כעריקים, כפי שהדבר נעשה כיום. במקביל הם ימשיכו את שירותם הצבאי או האזרחי עם שובם ארצה.

עילויים. צילום: ארכיוןצילום: עילויים. צילום: ארכיון
עילויים. צילום: ארכיון


ומה עם הערבים?

גם השמועות לפיהן לא תוכל הוועדה לדון בגיוסם של ערביי ישראל, מתבררות כבלתי נכונות.

חוות דעת של המשנה ליועץ המשפטי, מייק בלאס, קבעה כי הוועדה אינה חייבת לדון בנושא, לא זה מה שבג"ץ דרש, אך אין בחוות דעת זו משום שלילת האפשרות לשלב גם את ערביי ישראל בתוכניות החדשות אותן תציע הוועדה.

ב'ישראל ביתנו' עומדים על כך בעקשנות כזכור, ורותם שב ודורש זאת כמעט בכל דיון ודיון: שוויון לכולם. גם המשנה לראש הממשלה, שאול מופז, הזכיר השבוע בדברים אותם נשא בוועידת קדימה, כי השוויון צריך לכלול את כולם, ערבים, חרדים, וגם את אותו ציבור חילוני המשתמט מלשרת.

בעוד מספר ימים תסיים הוועדה את עבודתה, כולל עבודת תת הקבוצות אליהן חולקו החברים, והחלטות תצטרכנה להתקבל.

סביר להניח שאם הציבור החרדי יוכל לחיות איתן בשלום, יבואו הצרות מכיוון 'ישראל ביתנו' ומכיוון האופוזיציה הפנימית של מופז בתוך 'קדימה'.

אם המפלגות הנ"ל תהיינה מרוצות, סביר להניח שנעמוד מול אריזת חפצים של נציגינו במשרדי הממשלה ובוועדת הכספים תוך שהם אומרים שלום לקואליציה של נתניהו.

היא אמנם תמשיך להישאר איתנה גם בלעדיהם, אלא שתהיה זו גם אמירת שלום קולנית לברית ההיסטורית בין הליכוד לחרדים, דבר שנתניהו רוצה פחות מכל.

הבחירה בין האפשרויות, הגרועה והגרועה יותר, תונח לפתחו, וראש הממשלה שממש אינו אוהב לקבל החלטות, יהיה חייב לעשות זאת בטווח הימים הקרובים.
ועדת קשב אלי ישי אריאל אטיאס זאב אלקין פרח לרנר

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 7 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}