י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

פרשת "האב המעגן": בג"צ בתקדים שלח עו"ד לשכנע את הבן הסרבן

לפני שעה קלה הסתיים דיון בבג"צ בנושא המעגן בנו של הגביר. במהלך הדיון הציעו פרקליטי בתי הדין ופרקליט האישה מתווה מיוחד במסגרתו האישה מוותרת על תביעת מזונות וכספים, והסדרי ראיה לפי רצון הבעל ובלבד שייתן גט • השופטים שיגרו את עו"ד האב לנסות למצוא פתרון, ונתנו למשפחת הבעל 21 יום על מנת לדווח אם הצליח לשכנע את הבן

צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90 צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

פרשת אבי המעגן: לפני שעה קלה הסתיים דיון בבג"צ בהרכב בראשות הנשיאה נאור בנושא המעגן בנו של הגביר - הדיון עסק בסוגיה האם לעצור את האב או לשחררו מהעיכוב. במהלך הדיון הציעו פרקליט בתי הדין ופרקליט האישה אביעד הכהן מתווה מיוחד, במסגרתו האישה מוותרת על הכל - מזונות, כספים, וכן הסכמה על הסדרי ראיה במסגרתם יינתן לאב לראות את ילדיו לפי רצונו - ובלבד שהבעל ייתן גט.

השופטים הפתיעו ונתנו למשפחת האב 21 יום על מנת להגיע להבנות ולנסות לשנע את הבן לתת גט ולסיים את הפרשה. בינתיים האב לא ייכלא. למרות נסיונות הרב גרוסמן ושיחותיו עם הבן שטען כי האב כביכול איננו קשור לעיגון האישה, בידי בית הדין הרבני שטיפל במקרה, ראיות חד משמעיות כי האב הוא הגורם שעומד מאחורי העיגון ומפעיל לחצים על בנו שלא לתת גט.

יחד עם זאת עורך הדין אלעד שרגא הבהיר כי אינו יכול להסכים או לא להצעה שכן הוא מייצג את האבא המעוכב בישראל ולא את הבן המעגן השוהה בארה"ב. השופט מלצר הציע שעו"ד שרגא שציין כי הוא בקרוב הוא צפוי להגיע לארה"ב, יפגוש את הבן במהלך שהותו שם, וינסה לשכנע אותו להסכים למתווה מסוים, כשהאחד מהאופציות הוא שהתיק יחזור לבית הדין הרבני.

כפי שנכתב ב"בחדרי חרדים", מדובר בבני זוג חרדים נישאו לפני 19 שנה והתגוררו בארצות הברית, שם נולדו להם שני ילדים. לפני כעשור הגיעו בני הזוג וילדיהם לביקור בישראל. במהלך הביקור לקתה האישה באירוע מוחי קשה שבגינו נשארה נכה ומוגבלת עד היום. הבעל שב לארה"ב ומאז הוא מעגן את אשתו ומסרב לתת לה גט, חרף פסק דינו של בית הדין הרבני בתל אביב.

מחקירה של אגף העגונות בבתי הדין הרבניים עלה כי אב הבעל המעגן, איש עסקים עשיר הידוע כתורם גדול מהמגזר החרדי והחסידי, יחד עם אשתו עומדים מאחורי העיגון. כאשר הגיעו הוריו לישראל, זימן אותם בית הדין הרבני למתן עדות ואף הוציא כנגדם צו עיכוב יציאה מהארץ עד למיצוי העדות. זו כשלעצמה הייתה החלטה תקדימית, שכן לראשונה בתולדות בתי הדין הוצא צו עיכוב יציאה מהארץ כנגד הורי בעל המעגן – ולא כנגדו.

לאחר סדרה ארוכה של דיונים פרסם בית הדין פסק דין ארוך ומנומק לפיו נקבע כי אביו של הבעל "הוא העומד באופן מרכזי ואקטיבי מאחורי עיגון כלתו על ידי סרבנות בנו. ברצותו יאריך את עיגונה ואם ירצה יקצרה – ועל כן יש להטיל עליו סנקציה ראויה והולמת". וכך הושת עליו מאסר למשך 30 יום. האב ערער לבית הדין הרבני הגדול אך הערר נדחה.

לדברי האב, אין לו השפעה על בנו ולכן אי אפשר להענישו או להחזיקו כבן ערובה לגט של בנו. האב גייס את הרב יצחק דוד גרוסמן, רבה הראשי של מגדל העמק וחבר מועצת הרבנות הראשית, ושלח אותו לבנו בארה"ב על מנת לשכנעו להעניק גט לאשתו. הרב גרוסמן פנה במכתב לשופטי בג"צ לקראת הדיון היום, שם כתב כי הבן הכחיש כל קשר למשפחתו, סירב לתת את הגט ואמר כי מבחינתו שאביו "יישאר בארץ 150 שנה".

"השקעתי כוחות עצומים כדי להשפיע עליו שייתן גט לאשתו, לצערי הרב ללא הצלחה", כתב הרב גרוסמן לבית המשפט העליון במכתב שפרסם יקי אדמקר באתר "וואלה!" "הבן מתנה את התהליך בכך שהילדים יהיו עמו בקשר". הרב גרוסמן הוסיף כי לדברי הבעל, "האבא, האחים והאחיות ניתקו אתו קשר בגלל שהוא מסרב לתת גט ואינם מוכנים שישתתף בשמחתם. עם כל זה הוא מתעקש לא לתת גט עד שיסתדרו איתו בדברים שהוא רוצה". לסיום כתב הרב גרוסמן: "עד כמה שנראה לי, האב באמת עושה כל מאמץ כדי שהבן ייתן גט".

לפני כחצי שנה הבהיר היועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט את עמדתו העקרונית, ולפיה קיים אינטרס ציבורי משמעותי במתן כלים להתמודדות עם מצוקתן הגדולה של עגונות, ועם הפגיעה הקשה בחירותן ובכבודן.

עמדת היועץ המשפטי לממשלה, אשר אימץ את המלצת פרקליט המדינה, היא כי בנסיבות המתאימות, יש מקום לבחון גם הפעלת כלים פליליים לשם כך. בהתאם לעמדה זאת, ולאחר בחינת הדברים כאמור, הנחה היועץ המשפטי לממשלה לפתוח בחקירה פלילית בנוגע למקרה האמור. ההנחיה לחקור את המקרה במישור הפלילי הועברה לטיפול משטרת ישראל, באמצעות פרקליטות המדינה.
סרבן הגט האב המעגן הנגיד החסידי הרב גרוסמן

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}