י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

יירוט מוצלח: כיפת ברזל מספינה בלב ים

ניסוי יירוט ראשון ומוצלח בצה"ל לכיפת ברזל מלב ים: חמש שנים אחרי היירוט המבצעי הראשון של מערכת ההגנה האקטיבית כיפת ברזל מעל אשקלון • צה"ל: "לקחנו צעד אחד קדימה את היכולת שחוללה מהפכה בשדה הקרב והתקינו אותה גם על ספינת טילים של חיל הים"

כיפת ברזל, צילום: פלאש90
כיפת ברזל, צילום: פלאש90

 

בחודש פברואר השנה הוצב משגר של כיפת ברזל על רחבת הנחיתה של ספינת טילים שהפליגה למרחק של כ-30 ק"מ מהחוף. במקביל, שוגרו שלושה מטחי רקטות שדימו גראדים לטווח 40 ק"מ לכיוון הים. המערכת שהותקנה בספינה זיהתה את הרקטות באמצעות מכ"ם בוהה מסוג "מאמין", הזהה למכ"ם שבו משתמשים באוגדת עזה.

יירוט מוצלח: כיפת ברזל מספינה בלב ים


תחילה זיהתה המערכת את המטחים, ורק לאחר שסיווגה אותם ככאלה שיפגעו במטרה או יחמיצו אותה, שיגרה טילים מיירטים (טמי"רים) לעבר ה"גראדים" המאיימים. הניסוי הוכתר בחיל הים בהצלחה של 100 אחוז.

האתגר המרכזי של יירוט מלב ים הוא זיהוי על ידי המכ"ם ושיגור הטמי"רים תוך כדי תנועת הגלים, בניגוד למערכת יירוט יציבה שפעלה עד כה מהקרקע. בחודשים הקרובים ימשיכו בחיל הים בתהליך "מִבצוע" כיפת ברזל על גבי הספינות כך שיורכבו עליהן באופן קבוע, וכך גם על ספינות ההגנה הגדולות מדגם סער 6 שיגיעו מגרמניה בשנים הקרובות. משימתה העיקרית של כיפת ברזל על גבי הספינות תהיה להגן על אסדות קידוח הגז של ישראל מהטילים והרקטות של חמאס וחיזבאללה, לאחר שבמבצע צוק איתן היה ניסיון לפגוע באסדות, אך ללא הצלחה.

טילי הברק המתקדמים מדגם 1 שמופעלים בספינות הטילים של חיל הים, והטיל מדגם 8 שנמצא בשלבי פיתוח מתקדמים ויוכרז כמבצעי בסוף השנה הבאה, מסוגלים ליירט בעצמם כל איום תלול מסלול או טילי אחר, לרבות טיל היאחונט המתקדם, אך בשל עלותו הגבוהה של טיל הברק הוחלט להשתמש בטילי כיפת ברזל הזולים יותר.

 

תרגיל לחילוץ נפגעים והורדת אספקה
בתוך כך, בחיל הים חשפו היום יכולות חילוץ ואספקה מבצעיות של שייטת 13, מהים לחוף וחזרה, מעבר לקווי האויב. על גבי נחתות מסוג מאנטות, שיכולות לשאת עד 50 טונות, תרגלו הלוחמים הורדת אספקה לכוחות מתמרנים בחוף "אויב".

אספקה זו יכולה לכלול תחמושת, דלק ומים ותינתן בעת הצורך לכוחות מיוחדים או למסגרות גדודיות רחבות. בנוסף תרגלו לוחמי יחידת הקומנדו של חיל הים חילוץ נפגעים באמצעות ה"מאנטה", שממנה יצא טרקטורון "סבל חי"ר" להעמסת הפצוע.

לנוכח היחלשות הצי הסורי והעברת מרבית טילי הים שלו לחופי סוריה ולבנון, בחיל הים השלימו את גיבוש תפיסת העליונות הימית. כחלק מתפיסה זו, בחיל הים הורידו בשנים האחרונות מהספינות יכולות אש ים קלאסיות כגון הטייפון והוולקאן, ובמקומן התקינו חימושים מדויקים רבים מצבא היבשה, דוגמת טיל התמוז.

בחיל הים פועלים לפי הנחת עבודה שחמאס שיפר דרמטית את יכולות הקומנדו הימי שלו וחיזבאללה יפעיל יכולת דומה. לכן בימים אלה משלימים מול ראש הנקרה רשת סונארים בקרקעית הים שתפקידה לזהות חדירה של שחיינים או צוללנים.

"זרוע הים הרחיבה את היכולות המבצעיות שלה הרבה מעבר לגבולות הימיים של ישראל", אמר היום מפקד החיל, האלוף רם רוטברג. "כיפת הברזל הימית היא עוד אחת מהיכולות להעצמת זרוע הים במערכה הבאה. גם שייטת 13, בדומה ללוחמים בצוללות, בדבורות ובסטי"לים, הם חלק מהקרב המשולב עם כוחות היבשה. אנו רוצים לייצר גמישות מבצעית מלאה לצה"ל ולכן שייטת 13 תדע לספק לכוחות המתמרנים תחמושת, מים וכדומה".

כיפת ברזל חיל הים כיפת ברזל בחיל הים

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}