י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

הילד חטף סטירה? סימפטום המחלה החמישית

כשהילד נראה כאילו חטף סטירה, ייתכן והוא פשוט נדבק במחלה החמישית • מהם הסימפטומים? כיצד היא משפיעה על ילדים ועל מבוגרים ומדוע נשים בהריון נמצאות בסיכון?

הילד חטף סטירה? סימפטום המחלה החמישית
אילוסטרציה צילום: באדיבות המצלם

כשחזר בן השלוש באותו יום מהגן, נחרדה אמו הדאגנית למראה פניו. "מישהו הרביץ לך"? התכופפה ומיששה את לחיו הימנית – שנראתה כמו כזו שחטפה עכשיו סטירת לחי מצלצלת. הילד הנהן בראשו לשלילה, אבל משהו בו היה נראה לה מוזר. הוא נראה עייף ושקט – אולי הוא מפתח משהו?

סביר להניח שכן. יומיים לאחר מכן, כשהאדמומיות מהלחי עברה גם לידיים, לגב ולאיברים נוספים בגוף, והילד העלה חום, היא ניגשה לרופא ילדים. למראה עיניו המחייכות של הרופא ומבטו הרגוע – נרגעה גם היא קצת, אם כי לא הבינה את פשר הרוגע. לה זה היה נראה כמו דבר חמור ומפחיד ביותר.

"זה מאוד מדבק", אמר הרופא. "אבל הכל בסדר, זו בסך הכל המחלה החמישית. רואים את זה מיד".

המחלה החמישית נגרמת על ידי נגיף parvovirus B12 וכינויה נובע מכך שהיא האחרונה מבין חמשת מחלות עור עליה חושבים בכל פעם שמופיעים הסימפטומים שלה.

סביר להניח שרבים עברו את המחלה וכלל לא היו מודעים לכך – שכן המאפיינים של המחלה מזכירים בעיקר שפעת. חום, תשישות, כאבי בטן, גרון, גירוד בעור וכדומה, וכמובן, הסימנים המדוברים, פריחה באיברי הגוף השונים, כשלעתים הלחיים נראות כאילו מישהו סטר להן בחוזקה. על פי רוב היא הולכת כפי שבאה ואינה משאירה סימנים – אלא אם מדובר בקבוצת סיכון.

רוב המבוגרים מחוסנים מהילדות ולכן לא אמורים לסבול ממנה, אלו שכן יקבלו את המחלה – עשויים לסבול מכאבים אך לא מפריחה. הכאבים מתאפיינים בנוקשות וכאב במפרקים - בעיקר של הקרסוליים, הידיים, וברכיים. ואילו ילדים עשויים לפתח את כל הסימפטומים שלה. נשים הרות שייכות לקבוצת הסיכון, והשכיחות בקרב נשים בהריון מוערכת בכאחוז וחצי בשנה. הסימפטומים המתגלים אצל נשים הרות מתונים על פי רוב, ולעובר לא נשקפת סכנה, אך הבעיה היא שאת המחלה הזו מזהים רק בעקבות סימפטומים חיצוניים כמו הפריחה שהזכרנו, אלא שאלו תופעות שמגיעות בשלב שבו המחלה כבר יותר קשה ואז יש חשש גם לעובר – תופעת זיהום שמגיע לעובר היא די נדירה, אך במידה וחלילה קורה מצב כזה, היכולת של העובר לייצר תאי דם אדומים – נפגמת, ועשויה להתפתח אצלו אנמיה. אין הוכחות לפגמים מולדים בגלל הידבקות של המחלה החמישית. רוב העוברים פשוט יחלימו ממנה.

עוד בקבוצת הסיכון: מושתלי איברים, חולי סרטן בזמן טיפול כימותרפי, חולים אנמיים ועוד.

גילוי המחלה הזו הוא על ידי בדיקת דם. במידה וידוע על אחד מבני המשפחה שחולה במחלה זו, חשוב להקפיד על היגיינה ברמה גבוהה – דבר המסייע לשמור מפני הדבקה של אחרים.
שפעת המחלה החמישית בית חולים הריון

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}