י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

הבנק המחתרתי: 10 שנות מאסר ומיליון ש"ח

עונש כבד במיוחד ליהלומן מאיר אוחנה, מי שהוביל את הפרשה המכונה פרשת 'הבנק המחתרתי' בבורסה ליהלומים

אוחנה במעצרו. צילום: אורן נחשון
אוחנה במעצרו. צילום: אורן נחשון


הבנק המחתרתי: עשר שנות מאסר נגזרו על היהלומן מאיר אוחנה, שסייע להוצאת כספים לחו"ל של יהלומנים שונים, ללא דיווח לרשות לאיסור הלבנת הון ובמסווה של ייבוא יהלומים, בהיקף של 100 מיליון דולר לפחות.

כבוד השופט רוזן מבית המשפט המחוזי בת"א, גזר הבוקר (א) עשר שנות מאסר בפועל, שנתיים מאסר על תנאי וקנס בסך מיליון ש"ח על מאיר אוחנה. אוחנה הורשע בפרשה המכונה "צ'ק ליסט" (הבנק המחתרתי בבורסה ליהלומים) בעבירות חמורות על חוק איסור הלבנת הון, פקודת מס הכנסה, חוק מס ערך מוסף ופקודת המכס וכן עבירות על חוק העונשין של קבלת דבר במרמה וזיוף בהיקף של מעל 100 מיליון דולר.

לפני שישה חודשים בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר על מנחם מגן ארבע שנות מאסר בפועל, קנס בסך 125 אלף ש"ח ושנת מאסר על תנאי. מגן הורשע על פי הודאתו, בעבירות על חוק איסור הלבנת הון, פקודת מס הכנסה, חוק מס ערך מוסף וחוק העונשין.

כזכור, מדובר בפרשה מסועפת ורחבת היקף בה נחשפה מסכת פעילות עבריינית כלכלית חמורה בהיקפי ענק, שנעשתה תוך שימוש במתחם הסגור של הבורסה ליהלומים ברמת גן. במסגרת הפרשה הורשע מאיר אוחנה בכך שהיה רשום כיהלומן בבורסה ליהלומים, אך למעשה פעל בשנים 2011-2010 כנותן שירותי מטבע שונים ולא כיהלומן. אוחנה פעל להוצאת כספים לחו"ל של אנשים שונים ללא דיווח לרשות לאיסור הלבנת הון ובמסווה של ייבוא יהלומים בהיקפים אדירים של מעל 100 מיליון דולר, זאת תוך ביצוע שורת מעשי מרמה חמורים כלפי מפקחי מכס של משרד התמ"ת בבורסה ליהלומים ופקידי בנק שונים ותוך גריפת עמלות של מיליוני שקלים.

כמו כן בתקופה זו הוציא אוחנה ליהלומנים שונים בבורסה ליהלומים חשבוניות פיקטיביות בסכום זהה של מעל 100 מיליון דולר, גם כן תמורת עמלה שגרף לכיסו. חשבוניות אלה אפשרו ליהלומנים רבים להתחמק מתשלום מס.

בית המשפט קבע בגזר הדין כי "הנאשם פעל בצורה מתוחכמת להוצאת כספים מחוץ לגבולות המדינה, תוך סיכול מכוון ושיטתי של חובות הדיווח העומדות בליבו של משטר איסור הלבנת ההון, ותוך הנפקת חשבוניות כוזבות בהיקפי ענק וזיוף מסמכים רבים לצורך רמייתן של רשויות המכס והמס. בנסיבות העניין, מידת הפגיעה בערכים החברתיים היא גבוהה ביותר".

התובעת בתיק, עו"ד אורנה גלבשטיין מפרקליטות מחוז ת"א אמרה: "ביהמ"ש קיבל היום את עמדתנו וגזר 10 שנות מאסר, מאסר על תנאי וקנס בסך מיליון ש"ח על מאיר אוחנה, אשר הורשע בשורת עבירות מס, הלבנת הון, קבלת דבר במרמה, זיוף בהיקף של מעל ל-100 מיליון דולר, ועבירות נוספות. אוחנה מהווה דוגמה מובהקת למלבין הון מקצועי, אשר נחזה כיהלומן בעוד שפעל כמכבסת כספים. גזר הדין משדר מסר ברור כי עברייני צווארון לבן המבצעים עבירות כלכליות ופועלים בתחכום ובמרמה, תוך ניצול אמון רשויות המדינה וגופים נוספים, צפויים לעונשי מאסר ממושכים ולקנסות כבדים".

החקירה הפכה לגלויה בראשית שנת 2012 עם ביצוע חיפושים נרחבים, חקירת חשודים ומעורבים רבים. בין החשודים נמנים אנשי עסקים שכיהנו כמנהלי 'הבנק', עובדיהם השונים, אנשי עסקים חרדיים וכן יהלומנים עובדי הבורסה.

ממצאי החקירה מצביעים כי הבנק המחתרתי סיפק שירותי מטבע בהיקפים של מאות מיליוני שקלים במשך שנים, מבלי לדווח לרשויות, במסווה של ביצוע עסקאות יהלומים פיקטיביות.

במסגרת חקירת פעילות הבנק נחשפו העברות מיליוני שקלים לחו"ל ללא דיווח. בנוסף, הוצאו חשבוניות פיקטיביות ככסות לביצוע עסקאות יהלומים, שלא היו ולא נבראו ובוצעו עבירות ייבוא פיקטיבי של יהלומים, תוך שיתוף פעולה עם יהלומנים בבורסה.

כתוצאה מפעילותם, גרפו החשודים בפרשה רווחים כספיים גדולים הנובעים מעמלות שגבו מהלקוחות שהיקפם על פני השנים נאמד במיליוני שקלים. קשת רחבה זו של עבירות מס נחקרה ועדיין נחקרת על ידי רשות המסים. חלק מהחומרים הקשורים לחקירה המשותפת יועברו לפרקליטות וחלק מהעבירות, כאמור, עדיין נחקרות ברשות המסים.

במסגרת פעולות החקירה נתפס רכוש רב מידי החשודים, לרבות יהלומים בשווי מיליוני שקלים, נכסי נדל"ן שונים ומגוונים. כמו כן הוקפאו מיליוני שקלים בחשבונות בנקים ובבתי השקעות.

את התיק ניהלו הפרקליטים אורנה גלבשטיין, טפת מויאל רוטשילד, ד"ר אלון גילדין וד"ר לירן חיים מפרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה). הפרשה הינה פרי חקירה רחבת היקף, שכללה בין היתר חקירות בחו"ל, אשר החלה בשנת 2012 ונחקרה על ידי על ידי לה"ב 433, היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה), הרשות לאיסור הלבנת הון, יחידת יהלום של רשות המיסים, וחקירות מכס ומע"מ ירושלים.
הבנק המחתרתי צק ליסט מאסר בפועל אוחנה יהלומים

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}