י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

הפרוטוקולים חושפים: הצעיר דיבר אידיש, המתרגם המציא והחוקר האשים

בן ישיבה שנעצר בפרשת תקיפת קצין דתי - הואשם שנסע למירון והפר את תנאי שחרורו • הפרוטוקולים חושפים את החקירה המבולבלת שהובילה לאישום נגדו • הצעיר אמר: "הייתי בל"ג בעומר" - המתרגם תרגם: "היה במירון", ויש עוד

צילום: פלאש90
צילום: פלאש90


בני משפחת בן הישיבה שנעצר בחשד שהיה שותף לתקיפתו קצין דתי, מעלים טענות קשות על התנהלות המשטרה.

בין היתר טוענים בני המשפחה כי חקירתו שובשה באמצעות תרגום קלוקל של דבריו שנאמרו באידיש. ואכן פרוטוקול והקלטת החקירה שהגיעה לידי 'בחדרי חרדים' מאמתים את דבריו.

כנגד הנאשם, הוגש בי"ד אב תשע"ד כתב אישום על יידוי אבן בערב תשעה באב לעבר שוטר, במהלך הפגנה על רקע ביצוע עבודות ארכיאולוגיות, דבר שגרם לפציעת שוטר. בשל כך הוא היה בתמאי מעצר בית.

אך בראש חודש סיון, נעצר שוב, בחשד שהיה שותף לתקיפתו של קצין דתי בן 21 בגדוד החרדי בגבעתי שהגיע לבתי חיילים חרדים במצוקה בשכונת מאה שערים בירושלים.

טביעת אצבעו של הצעיר נמצאה על הרכב שהותקף, ומשום כך השופטת מרים קסלסי מבית המשפט השלום, האריכה את מעצרו עד ערב חג השבועות "קיימת ראיה קבילה למעורבותו של המשיב בעבירת החבלה לרכב" כתבה בהחלטה.

הבחור, דובר אידיש בלבד. בעקבות כך, החקירות התנהלו באמצעות מתרגם (מתנדב משטרה). וכך, ההקלטות מחדר החקירות, חושפות אי התאמה בין הדברים שנרשמו בפרטוקול החקירה למה שנאמר באמת.

בן המשפחה מפרט: "שמענו בהקלטה שהחוקר שואל אותו "איפה היית בחודש אפריל". המתרגם ניסח את השאלה אחרת, ושאל "היכן היית בחודש ניסן", כאשר התקיפה של הקצין אכן הייתה ב-24 באפריל, אך לא בחודש ניסן אלא בה' אייר.

הבחור השיב שבניסן היה בין הזמנים. לשאלה הבאה היכן היה בחודש מאי (בתרגום לאידיש 'חודש אייר'), ענה: "לא יצא הרבה כי היה בל"ג בעומר".

אך התרגום הינו: "הוא אומר שבחודש מאי זה לא גם לא יצא הרבה כי היה ל"ג בעומר אז הוא במירון".

והחוקר מדפיס: "בחודש מאי לא יצא הרבה הוא היה במירון".

לגברי המשטרה העובדה שהצעיר היה במירון היא הפרה של תנאי שחרורו, כך גם הפרה של תנאי מעצר הבית, נרשמה ביום תקיפת הקצין, אז היה ללא ליווי הוריו כפי שמתחייב, כאשר לדבריו היה בדרך לפגוש את אביו שהיה במרחק של כ-20 מטר ממנו.

עוד טוענים בני המשפחה כי, השוטרים לא נהגו כחוק, כאשר לא פירטו בפני העציר את זכויותיו. פרקליטו מוסיף, כי מהאזנה להקלטת החקירה מתברר, כי שיחה שערך העציר עם פרקליטתו עו"ד לאה צימל (דוברת אידיש), מחוץ לחדר החקירה, אף היא נשמעת בהקלטה, דבר הנוגד את זכויות העצירים.

בפרקליטות לא האזינו להקלטות החקירה, ולמרות זאת ביקשו להחמיר את תנאי השיחרור שלו: "הפרקליטות שקראה את תמליל החקירה מבלי להאזין להקלטה או לבקש את תירגומה, החליטה שהבחור הפר את תנאי השיחרור שלו פעמים רבות, כאשר באחת הפעמים נסע לכאורה למירון ללא פיקוח הוריו. לשאלתם השיב אביו כי נסע יחד עם הישיבה, ואף פעם לא אמרו לו שאסור לו לצאת יחד עם הישיבה, בזמן שיש איתו מפקח מטעם הישיבה".

בכלל, לטענת בני המשפחה, בדיון שנערך ביום חמישי לפני חג השבועות, נוצר בילבול. הבחור הובא כשהוא באזיקים לבית המשפט ע"י שירות בתי הסוהר, כאשר מבחינתם הוא חשוד בתקיפת הקצין. אך בקשת המשטרה בבית המשפט, הייתה בעניין הפרת תנאי המעצר מכתב האישום שהוגש נגדו, ולא כפי שהיה רשום בשב"ס. במהלך בירור העניין נמצא שהמשטרה הגישה באיחור בקשה להארכת מעצרו גם בעניין זה, אך נציג המשטרה אמר כי לאור פעולות הפרקליטות לעניין כתב האישום שהוגש, הם מושכים את הבקשה - והוא שוחרר בתנאים מגבילים, חמורים יותר מכפי שהיו לפני מעצרו השני, עם אזיק אלקטרוני.

פרשת האזיק האלקטרוני
אתמול (ד'), שופטת בית המשפט לנוער שירלי רנר קיבלה את הערר שהגיש פרקליטיו עוה"ד גיל דחוח ועומר בללי, והסירה את הדרישה של הפרקליטות שהנאשם יהיה באזיק אלקטרוני, ובעצם, החזירה את תנאי מעצר הבית שלו לקדמותם, כפי שהיה לפני שנעצר על תקיפת קצין צה"ל.

מאז שיחרורו למעצר בית ועד היום, בכל סוף שבוע הרב שמעון שישא הגיש בקשה להסרת האזיק האלקטרוני בשבת, משום שלדבריו זה נוגד את פסיקת 'העדה החרדית', כך שבשבתות הוא היה קבוע ללא אזיק אלקטרוני, זאת בתמורה להפקדה 'קיצונית גבוהה' (ביטוי של השופט. א.ש.) של 50,000 ש"ח. "לאחר הבקשה שהגיש הרב שישא ביום חמישי האחרון, השופט אוהד גורדון פנה ליחידת הפיקוח בשב"ס להגיב לטענה לפיה ישנה בעייה הלכתית בהפעלת הפיקוח האלקטרוני בשבת. השופט ציין כי הדיון בבקשה ייערך למחרת בבוקר, וביקש שהמענה יהיה בדחיפות".

למחרת בבוקר אכן התקבל מענה משב"ס, בו נכתב כי "בימים אלה צפויים אנו לקבל מהחברה המפעילה עדכון לגבי כשירות מכשיר הפיקוח האלקטרוני בשבתות וחגים". עוד הוסיפו כי אין מניעה יעמוד בתנאי דרישות הסף לכשירות בשבתות וחגים. ביום שישי האחרון השופט אוהד גורדון מבית המשפט לנוער אישר בפעם השלישית את הבקשה להסיר את האזיק האלקטרוני בשבת. אולם בפרקליטות החליטו לבקש עיכוב ביצוע של ההחלטה האמורה, דבר שהיה גורם לעציר לחלל שבת ע"פ 'העדה החרדית'. השופט לא נעתר, ואמר כי ההחלטה תיכנס לתוקפה סמוך לכניסת השבת, כאשר עיכוב ביצוע "משמעו סיכול ההחלטה". משום שלא הגישו ערר באופן מיידי, "אני דוחה את הבקשה".

"בימים שלפני מעצרו בחשד לתקיפת הקצין, המשטרה ביקרה בכמה בתים, על מנת לאתר חשודים" אומר בן משפחתו, "לו אכן היה להם טביעת אצבע שלו, היו מגיעים ישירות לביתו עם צו מעצר, ולא נזקקים לעוצרו בשעה 3:00 בלילה ללא צו מעצר". לדברי פרקליטו, לא ברור האם אכן יש למשטרה טביעת אצבע שלו על הרכב של הקצין, וגם במידה וכן, זה עדיין לא מוכיח שהיה שותף לתקיפה או שהפר את תנאי מעצר הבית שלו.

עו"ד גיל דחוח ועו"ד עומר בללי, פרקליטיו של הנאשם מתבטאים קשות על המשטרה ואומרים ל'בחדרי חרדים' כי "התנהלות המשטרה היא שערוריתית ונקמנית". לדבריהם, "אופי החקירה מעיד על שיקולים זרים. הרקע לחקירה הקשה והרדיפה של הנאשם הוא שלאחרונה נחשפו הקלטות הקשר המשטרתיות" ממעצרו הראשון בגינו הוגש כתב אישום "שמעולת סימני שאלה כבדים, על הסיבות האמיתיות למעצרו".

ממשטרת ירושלים נמסר בתגובה כי "חקירתו של החשוד התנהלה במקצועיות ועפ"י דין ובאמצעות מתורגמן כמקובל וכמתבקש במקרים מעין אלו. חקירתו של החשוד הסתיימה וכלל חומרי החקירה והראיות הועברו לבחינת הפרקליטות. כל נסיון להשפיע על החקירה או להעלות תהיות הנובעות מחוסר הכנה או מקצועיות לא ירפו את ידי המשטרה להמשיך ולפעול בנחישות ובמקצועיות כלפי כל נסיון להפר את שלום הציבור ובטחונו ומצוי הדין עם עברייני החוק".

התמלול מול ההקלטה


בעקבות ראיה פיזית - הוארך מעצר הסיקריק שתקף קצין במאה שערים

הארכת מעצרו של הנאשם
כתב אישום משטרה חרדק מאה שערים

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 13 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}