י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

השתלשלות העניינים • מפרוץ הפרשה ועד גזר הדין

'בחדרי חרדים' בסיקור נרחב ומיוחד על פרשת הרב פינטו - מתחילתה ועד גזר הדין שיינתן מחר בבוקר

הרב פינטו בטיעונים לעונש; צילום: דרור עינב, וואלה NEWS
הרב פינטו בטיעונים לעונש; צילום: דרור עינב, וואלה NEWS


מחר בשעה זו צפוי השופט ד"ר עודד מודריק למסור את גזר הדין של הרב יאשיהו פינטו בגין האשמתו והודאתו במתן שוחד לברכה, הצעת שוחד ושיבוש הליכי משפט

הפרשה החלה כשבחול המועד פסח תשע"ב, עצרה יאח"ה 10 חשודים מעמותת 'חזון ישעיה', בחשד כי אספו עשרות מיליוני שקלים כתרומות עבור ניצולי שואה - ואת הכסף גרפו לכיסם. מי שעמד אז בנשיאות העמותה הוא הרב יאשיהו פינטו.

מתחקיר שערך בזמנו העיתונאי רביב דרוקר בערוץ 10, עלה כי בדפי חשבון בנק של ארגון 'ידידי חזון ישעיה' בארצות-הברית שהוגשו לביהמ"ש, יש העברות של כמיליון ומאתיים אלף דולר לדבורה בן חמו - רעיית הרב פינטו. כשלוש שנים מאוחר יותר, בטבת תשע"ה, נסגר התיק נגד הרב פינטו בפרשת עמותת חזון ישעיה, כאשר נגד מייסד העמותה אברהם ישראל ורואה החשבון אברהם חבצלת הוגשו כתבי אישום.

חצי שנה לאחר פתיחת החקירה, מיד לאחר שמחת תורה תשע"ג, הרב ואשתו נחקרו באזהרה במשרדי להב 433, בחשד כי כשבועיים לאחר שנחקר באזהרה, הרב נפגש עם תנ"צ אפרים ברכה (כיום מפקד יחידת החקירות להב 433) בסוויטה של הרב במלון הילטון בתל אביב, בבקשה לקבל מידע בנוגע לחקירה של חזון ישעיה בה היה מעורב והאם יוגש נגדו כתב אישום. הרב אף הציע לו 200 אלף דולר. ברכה עדכן את הממונים עליו - ניצב יואב סגלוביץ', ראש אגף החקירות.

לאחר שסירב לקבל את הכסף, זומנה רעייתו של ברכה להיפגש עם הרבנית בסוויטה, והיא צוידה במכשירי הקלטה שתיעדו העברת מעטפה ובה 100 אלף פרנק שוויצרי במזומן מרעייתו של פינטו לרעייתו של ברכה. לטענת אנשי הרב מדובר היה בסיוע אישי, וע"פ המדינה לא נמצא בסיס לחשד לעבירות פליליות מצדו של ברכה.

חקירת השוחד הובילה להכנת טיוטת כתב אישום, אך אז נפגשו פרקליטי הרב פינטו עם היועץ המשפטי לממשלה ויינשטיין, וטענו כי בידיהם "חומרים שיזעזעו אותו" - אם יתברר שהמידע אמיתי, התנו, ייגנז האישום נגד הרב. הם העבירו ראיות כי הרב העניק בעזרת מקורביו טובות הנאה לניצב מנשה ארביב, בעת שכיהן כנספח המשטרה בארה"ב. לפי המידע, ארביב נהנה לכאורה מלינה חינם בבית-מלון, הנחה ברכישת דירה, סיוע כספי וסיוע בהשגת ויזה לארה"ב לבני משפחתו. כל זאת, לכאורה, כשהרב מבקש סיוע מהניצב בקשר לחקירות השונות המתנהלות נגדו.

ארביב העיד שהרב פינטו ביקש לקבל ממנו מידע מהחקירה על 'חזון ישעיה'. היועמ"ש החליט לעכב את הגשת כתב האישום נגד הרב בפרשת ניסיון השוחד לברכה, עד לסיום החקירה בפרשה זו. ארביב יצא לחופשה וחודש לאחר מכן פרש מהמשטרה ואף נחקר באזהרה, אך טרם הוחלט אם יוגש נגדו כתב אישום.

משפט הרב פינטו: \"מניפולציות, עזות מצח ותחכום\" • צפו בוידאו

צילום: אלי שלזינגר, יוגב אטיאס, Ynet.

בכ"ב אלול תשע"ד, הוגש לבית המשפט המחוזי בתל אביב כתב אישום נגד הרב פינטו, המבוסס על עסקת טיעון - במסגרתה הרב יהפוך לעד מדינה נגד ארביב, ויודה באישומים המיוחסים לו. למרות שנקבעו דיונים להקראת כתב האישום עם הסדר טיעון חתום, הרב לא הופיע בבית המשפט, מאחר ולטענתו עבר ניתוחים להסרת גידול סרטני. השופט ד"ר עודד מודריק אמר כי התנהלות הרב "מעוררת הרבה תמיהות", והוסיף שישקול "להוציא צו הבאה וגם לחלט ערבויות".

לאחר שהפרקליטות לא קיבלה את טענת הרב לגבי מצבו הבריאותי, מינה השופט רופא חיצוני - ד"ר מנחם לאופר מבי"ח תל השומר שמקובל על הצדדים, שקבע כי הרב כשיר להגיע לישראל ולהופיע בפני בית המשפט.

מיד לאחר חג הפסח, בכ"ג ניסן עלה הרב פינטו לטיסה לעבר ישראל. במהלך הטיסה התלונן על מיחושים בליבו, ועם נחיתתו הועבר לבית החולים איכילוב - בצמוד לבית המשפט בו הופיע לאחר מספר שעות. הוא עבר צנתור אבחנתי ששלל מחלה כלילית, בניגוד לטענת אנשיו. למחרת בבוקר, התייצב הרב פינטו בפני בית המשפט המחוזי בתל אביב, הודה בסעיפי כתב האישום - במתן שוחד לסנ"צ ברכה ושיבוש הליכי חקירה, והורשע על ידי בית המשפט. בתשובה לשופט אמר הרב - "אני מודה".

טיעונים לעונש: פרקליטי הרב הצהירו כי ניצול השואה וחתן פרס נובל לשלום אלי ויזל יעיד לטובת הרב, אולם זה סירב. העידו לטובתו העיתונאי שלום ירושלמי, שרית וענונו, שבנה נפל במבצע "צוק איתן", וכן 4 רופאים של הרב. עוד בדיונים לעונש, הוגש לשופט מודריק, מסמך שנכתב על ידי שופט אמריקאי, לפיו אם הרב ייכלא ולו ליום אחד, ולאור העובדה שאשתו חולה, ילדיו עלולים לעבור למשפחה אומנת שאינה יהודית.

בדיון השני לטיעונים לעונש, ביקשו בפרקליטות להטיל על הרב יאשיהו פינטו שנת מאסר ואפילו לא יום אחד פחות, וכן הטלת "קנס משמעותי". הפרקליטה רחלי חזן פלדמן ציינה כי העונש הראוי בתיק זה, במידה ולא היו מגיעים להסדר טיעון, היה בין שנתיים לארבע שנות מאסר בפועל בגין עבירת מתן השוחד.

התובעת השתמשה במילים חריפות נגד הרב פינטו, כשהתייחסה לכתב האישום שהוגש: היעדר רתיעה וחוסר אכפתיות לרשויות שלטון החוק והכל כדי לקדם אינטרסים אישיים של הנאשם ושל מקורביו. "מעשיו כללו איסוף מידע שיטתי, מניפולציות, עזות מצח ותחכום. זאת התנהגות שחותרת תחת ערכי שלטון החוק".

בזמן הקראת ציטוטים מכתב האישום, השופט מודריק העיר "צריך לבדוק איך הנאשם ידע את כל הפרטים האלה? (החקירה על מוסדות חזון ישעיה) זה אחד הדברים היותר מעניינים פה. איך חקירה סמויה של המשטרה עם פרטים כ"כ מדויקים מגיעה לידיעת אדם שאולי אפילו אמור להיחקר בחקירה הזאת?"

כאמור, הפרקליטות דורשת לגזור על הרב שנת מאסר בפועל ומאסר על תנאי בגין העבירות בהן הורשע, בנוסף תדרוש כי יוטלו עליו קנס כספי בסכום משמעותי וחילוט כל הכספים שנתפסו - במסגרת הסדר הטיעון שנחתם עמו. פרקליטי הרב, עו"ד צביקה קלנג ואיל רוזובסקי, דורשים שלא לשלוח את הרב למאסר בפועל, בין היתר בשל מצבו הרפואי. במהלך הדיון, השופט מודריק רמז שלמצבו של הרב לא תהיה השפעה מהותית על גזירת העונש.

כאמור, מחר (שלישי) בשעה 8:30 צפוי השופט ד"ר עודד מודריק למסור את גזר הדין.

הרב משה פינטו הרב סיקור מלא ארוך

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 7 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}