ט"ו טבת התשפ"ה
15.01.2025

ערעור המדינה התקבל: שלמה לחיאני נשלח ל-8 חודשי מאסר

נשיאת המחוזי בתל אביב: "שקללנו את זכויותיו של לחיאני והן אינן מעטות. האמירה הנורמטיבית מחייבת מאסר" • בנוסף התחייב לחיאני בקנס כספי והוטל עליו קלון • ייכנס לכלא בעוד כחודש

פלאש90
פלאש90


שלומי לחיאני הולך לכלא. הרכב של שלושה שופטי בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל היום (ב') את ערעור המדינה על קולת עונשו של לחיאני, ראש עיריית בת ים לשעבר שהורשע בשלוש עבירות של הפרת אמונים, וקבע כי לחיאני ירצה מאסר בפועל של 8 חודשים בפועל. זאת בנוסף על הקנס בסך 250 אלף שקל שהוטל עליו. כן הוטל על לחיאני קלון. לחיאני יחל לרצות את עונשו ב-1 ביוני.

נשיאת המחוזי, דבורה ברלינר והשופטים ג'ורג' קרא ואסתר נחליאלי-חיאט כתבו בגזר דינם כי: "כאשר הציבור מאבד את אמונו ברשויות השלטון הוא מאבד את אמונו באמנה החברתית". לדבריהם, "אמון הציבור המבוסס על הערכה שמשרתיו עושים את מלאכתם בניקיון כפיים ספג מכה קשה מהתנהלותו של לחיאני. ניגוד העניינים בו פעל לחיאני הוא צורם ובוטה". השופטים ציינו כי לעבירת הפרת אמונים פנים רבות. "במקרה הנוכחי לצערנו אנחנו נאלצים להסכים עם התביעה כי מדובר בהפרת אמונים הגובלת בשוחד. המלחמה בשחיתות לא יכולה להעצר והיא מחייבת ענישה בעלת מסר חד משמעי. שקללנו את זכויותיו של לחיאני והן אינן מעטות. האמירה הנורמטיבית מחייבת מאסר מאחורי סורג ובריח".

לחיאני הועמד לדין על-ידי המדינה בגין לקיחת שוחד, אך ביוני 2014 הגיעה פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) להסדר טיעון עם לחיאני. במסגרת ההסדר הודה לחיאני בקבלת הלוואות של מאות אלפי שקלים מאנשי עסקים בבת-ים בתמורה לקידום עסקיהם בעיר, וכן מעובדי עירייה שהיו כפופים לו. בתמורה להודאתו הסירה הפרקליטות את האישום כי לחיאני ביצע עבירות של לקיחת שוחד, והמירה אותן בהרשעה ב-3 עבירות קלות בהרבה של הפרת אמונים ללא רכיב מירמה. ההסדר לא כלל הסכמה לעניין העונש, אך כלל הסכמה כי המדינה תבקש עונש של עד שנת מאסר (הגבלה של רף עליון בלבד). ביוני 2014 גזר שופט השלום, בני שגיא, על לחיאני עונש של 6 חודשי עבודות שירות, וקנס בסך 250 אלף שקל בגין הרשעתו במסגרת ההסדר. בנוסף, קבע השופט כי במעשיו של לחיאני דבק קלון ובכך הרחיק אותו מהזירה הציבורית למשך 7 שנים לפחות. בשל העובדה שפרשת לחיאני החלה בקול גדול ובכתב אישום חמור שעסק בעבירות שוחד והסתיים בהרשעה בהפרת אמונים ובעונש שאינו עונש מאסר מאחורי סורג ובריח, היו מי שכינו את עסקת הטיעון "חלומית" עבור לחיאני, ומתחו ביקורת על הפרקליטות בגינה.

הפרקליטות מצדה ערערה על קולת העונש והתובעת, עו"ד שרון כהנא, טענה בערעור כי "גזר הדין של בית משפט השלום בעניינו של שלומי לחיאני כולו רטוריקה ריקה, והוא כמו בועת סבון שמתפוצצת: היא יפה וצבעונית - אבל ריקה. בית המשפט אינו פובליציסט אלא גורם שלטוני שתפקידו להעביר מסר שיכול להיות מועבר רק באמצעות ענישה ולא באמצעות מלל".

"הקושי שלנו עם גזר הדין הוא שאחרי כל האמירות הקשות של השופט שגיא, הוא קבע מתחם ענישה נמוך, שבסופו של דבר הביא לגזירת עונש של 6 חודשי עבודות שירות", הוסיפה וטענה התובעת, שהזכירה כי תיק לחיאני הוא אחד משורת תיקים של ראשי ערים ורשויות שהועמדו לדין בגין בשחיתות. בין היתר ברמת-השרון, נצרת עלית, רמת-גן, נהריה, קריית שמונה, אילת וחדרה. "הצגת תג מחיר לעבירת הפרת האמונים נדרש בעת כזו. נבחרי הציבור שלנו חושבים שלהפר אמונים זה לא נורא - כל עוד לא תפסו אותם בשוחד", אמרה התובעת. "בנקודת זמן קריטית האינטרס הציבורי דורש אמירה של ממש של לא עוד - די למציאות הזו".

"לחיאני העמיד את האינטרסים הכלכליים שלו במקום הראשון"
לדברי התביעה, שלושת האירועים שבהם הורשע לחיאני נמצאים במדרג החמור ביותר של הסקאלה. "במעשיו של לחיאני היה יותר מגוון של שחיתות - שחיתות של ממש - ויש לשלוח מסר של הרתעה לכל עובד ציבור באשר הוא". התובעת הוסיפה ואמרה כי לחיאני העמיד את האינטרסים הכלכליים שלו במקום הראשון. "הוא דרש וקיבל מאות אלפי שקלים ב-3 מקרים. הוא סטה מהשורה, הטיב באופן חריג עם נותני הכספים, והרף התחתון של הענישה שלו צריך להיות מאסר מאחורי סורג ובריח", ציינה התביעה. לדבריה, "טעות נוספת עשה בית המשפט בכך שקבע עונש ברף התחתון של אותו מתחם שגוי. (השופט) שגיא לא נתן משקל ראוי לריבוי העבירות ולהרתעה, ונתן משקל כפול לנסיבות האישיות של לחיאני".

סנגורו של לחיאני, עו"ד ירון קוסטליץ, תקף את הפרקליטות על עצם החלטתה לערער על גזר הדין שניתן במסגרת הסדר טיעון. לדבריו, הערעור צריך היה להיות מסולק על הסף, בשל חוסר הגינות של המדינה בעצם הגשת ערעור על עונש שנקבע להסכמתה, במסגרת הסדר. "המדינה איננה זיקית שיכולה לטעון דבר אחד בהליך הראשון ואחרת בערעור. יש כאן השתק דיוני", אמר קוסטליץ. "המדינה חייבת לטבול בהגינות בסיסית. היא מדברת על ההגינות של לחיאני ופועלת בעצמה בחוסר הגינות. יש חשיבות לעודד הסדרי טיעון בכלל וגם הסדרים שבהם יש טווח ענישה. אם אני הייתי מגיש ערעור בשם הנאשם, המדינה הייתה טוענת שלא היה מקום לכך".

עו"ד קוסטליץ ציין כי ראשי הערים שעמדו לדין, ושאותם הזכירה התובעת בטיעוניה כדי להוכיח את הנחיצות בהחמרת העונש, קיבלו עונשים חמורים פחות משל לחיאני. בין היתר הזכיר הסנגור את המקרה שבו ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, הורשע בהפרת אמונים בפרשת מרכז ההשקעות, ונגזר עליו עונש של מאסר על-תנאי בלבד. גם את טענות התביעה כי העבירות שביצע לחיאני גובלים בשוחד, תקף עו"ד קוסטליץ. לדבריו, "אין בעולם שלנו דבר כזה 'הפרת אמונים על גבול השוחד', כפי שטוענת התביעה. יש עובדות: כתב אישום מקורי וכתב אישום מתוקן. המדינה חזרה מהטענה שלחיאני ידע או קיבל שוחד בעד מילוי תפקידו. איך אפשר לבוא עכשיו ולהגיד 'זו הפרת אמונים, אבל אנחנו קורצים לכם כי זה שוחד' - זה חמור".

הסנגור המשיך ואמר: "התביעה נוהגת בהתנשאות כלפי בית משפט השלום, בין היתר, בשימוש בביטויים, כגון שגזר הדין אינו בועת סבון". עו"ד קוסטליץ לא הסתפק בכך ולפני סיום טען כי הפרקליטות מטעה את בית המשפט. "התובעת טוענת כי לחיאני לא הביע חרטה על מעשיו - בעוד שהמציאות היא שלחיאני לקח אחריות", ציין הסנגור. "התביעה משמיטה דברים. זה חמור מאוד בעיניי. אם אני הייתי עושה את זה, הייתי יכול לעמוד לדין".
1

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}