כ"ג שבט התשפ"ה
21.02.2025
"לספק פתרונות מידיים"

יש תאריך: רשת הרכבות הקלות בגוש דן שתשנה את חייהם של מיליוני נוסעים

במשרד התחבורה הורו לנת"ע לקדם את הפרויקטים שהתעכבו ולהפעיל בהדרגה את הקו הירוק בהתאם להתקדמות העבודות, ולא להמתין לסיום הקו כולו, וכך לספק פתרונות מידיים למיליוני הנוסעים בגוש דן

יש תאריך: רשת הרכבות הקלות בגוש דן שתשנה את חייהם של מיליוני נוסעים
הדמיית הרכבת הקלה בגוש דן צילום: נת"ע

שרת התחבורה מירי רגב הנחתה את חברת נת"ע להפעיל את חלקו הדרומי של הקו הירוק כבר בשנת 2028, בהתאם לתוכנית עבודה מעודכנת שהציג בפניה מנכ"ל נת"ע.

עם כניסתו לתפקיד בספטמבר 2024, ערך מנכ"ל חברת נת"ע, איתמר בן מאיר בחינה מחדש של תוכניות העבודה של החברה, במטרה לצמצם את העיכובים שנגרמו עקב המלחמה והמצב הביטחוני המתוח. מציאות שגרמה למחסור קריטי בעובדים, מפועלים ועד מהנדסים ויועצים מקצועיים מומחים מחו"ל, שעזבו את הארץ עם פרוץ המלחמה ורובם טרם חזרו אליה. זאת, בנוסף לקשיים בייבוא חומרים וציוד עקב האיום החות'י והחרם התורכי.

התוכניות המעודכנות הוצגו בפני שרת התחבורה רגב, אשר הורתה על האצת לוחות הזמנים של הקו הירוק והקו הסגול והנחתה את מנכ"ל נת"ע לקדם את הפרויקטים, ולהפעיל בהדרגה את הקו הירוק בהתאם להתקדמות העבודות, ולא להמתין לסיום הקו כולו, וכך לספק פתרונות מידיים למיליוני הנוסעים בגוש דן.

שני הקווים, הירוק והסגול, יצטרפו לקו האדום שכבר פועל בהצלחה מאז אוגוסט 2023 ומספר הנוסעים בו מצוי במגמת עלייה. רשת הקווים המלאה תכלול גם את הקו הכחול והקו החום, שיופעלו בשלב ראשון כקווי מערכת אוטובוסים מהירים BRT, ואת רשת הנת"צים "מהיר לעיר". הפעלת הרשת המלאה תחולל מהפכה תחבורתית של ממש בכל רחבי גוש דן, וצפויה להפחית משמעותית את כמות כלי הרכב הפרטי שייכנסו למטרופולין ולצמצם את עומסי התנועה הכרוניים בערי גוש דן, אשר עולים למשק מיליארדי שקלים בשנה.

בנת"ע גיבשו תוכנית לפתיחה מדורגת של הקו הירוק, שאורכו המלא יגיע ל-39 קילומטרים ויהיה אחד מקווי הרכבת הקלה הארוכים בעולם. על פי התוכנית המעודכנת, ניתן יהיה להפעיל את חלקו הדרומי של הקו, מראשון לציון דרך חולון ועד לתחנת לוינסקי בתל אביב, כבר בשנת 2028. במקטע זה צפויים לנסוע למעלה מ-3,500 נוסעים בשעה לכל כיוון. הקו הירוק צפוי להיפתח במלואו במהלך 2030, לאחר התגברות על העיכובים שנגרמו עקב מלחמת חרבות ברזל בעזה ולפני כן במהלך מגפת הקורונה העולמית.

הקו הירוק יחבר בין חולון וראשון לציון בדרום, דרך תל אביב ועד הרצליה בצפון, עם שלוחה לרמת החי"ל. אורך הקו 39 קילומטרים והוא כולל 62 תחנות. במרכז תל אביב, מתחת לרחובות אבן גבירול, קרליבך ודרך בגין, הקו עובר במנהרה כפולה באורך 4.5 קילומטרים וכולל ארבע תחנות תת-קרקעיות.

התוואי התת-קרקעי כולל שתי מנהרות צמודות, אחת לכל כיוון נסיעה של הרכבת. בפרויקט מופעלות 3 מכונות כרייה מהמתקדמות בעולם, שאורך כל אחת מהן כ-100 מטרים ומשקלה כ-900 טון. במקביל להתקדמות הכרייה, מוקמות התחנות התת-קרקעיות ארלוזורוב מערב, רבין, קפלן וקרליבך, המשותפת לקו האדום. עם השלמתו, הקו הירוק יסיע 275 אלף נוסעים ביום, בתדירות של כל 4 דקות.

במקביל מתקדמות העבודות על הקו הסגול, העובר בשטחן של שמונה רשויות מקומיות: תל אביב, גבעתיים, רמת גן, גבעת שמואל, קריית אונו, אור יהודה, יהוד–מונסון וחבל מודיעין, וכולל 46 תחנות. עם השלמתו, הקו צפוי להוביל כ-256 אלף נוסעים ביום, בתדירות שיא של 4 דקות, ובסך הכל מעל 60 מיליון נוסעים בשנה. בתל אביב יעבור הקו ברחובות אלנבי, בן יהודה וארלוזורוב, שבהם מתקדמות בימים אלה עבודות הכנה והעתקת תשתיות.

לפני מספר חודשים החליט משרד התחבורה על הארכת הקו הסגול בשטח גבעת שמואל, על מנת שישרת גם את אלפי הסטודנטים, המרצים והמועסקים באוניברסיטת בר אילן, ואת תושבי השכונות הדרומיות של פתח תקווה. את הקו מבצעות קבוצת שפיר מישראל ו-CAF מספרד, והיקפו הכספי יגיע לכ-11.2 מיליארד שקלים. מדובר בכקילומטר נוספים ו-3 תחנות חדשות.

הרכבת הקלה בגוש דן נת"ע משרד התחבורה מירי רגב

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}