הצעה מהפכנית בביטוח הלאומי: האם תאונות בדרך לעבודה יפסיקו להיות מוכרות?
לפי ההצעה של וועדה מטעם משרד העבודה והביטוח הלאומי, לא תוכר יותר כל תאונה של עובד בדרך כאמור כתאונת עבודה ולמעשה עובד שנפגע בדרך לא יהיה זכאי לקבל גימלאות כנפגע בעבודה
- כתבה מקודמת
- כ"ו טבת התשפ"ה
טור דעה, מאת: עו"ד גיל קראוס; בשיתוף פורטל מה שמגיע
חלקכם אולי נתקלו לאחרונה בידיעה "צדדית" לכאורה בתקשורת לגבי הצעה של שינוי בכל הנוגע לנפגעי עבודה, הצעה שטומנת בחובה משמעויות כלכליות גדולות ביותר.
הרקע להצעה נובע מהסטטיסטיקות שמצאו כי כרבע מתאונות העבודה בישראל – הן בדרך מהבית לעבודה או מהעבודה הביתה.
לפי ההצעה של וועדה מטעם משרד העבודה והביטוח הלאומי, לא תוכר יותר כל תאונה של עובד בדרך כאמור כתאונת עבודה ולמעשה עובד שנפגע בדרך לא יהיה זכאי לקבל גימלאות כנפגע בעבודה.
אמנם בינתיים פורסם כי שר העבודה לא מתכוון לאשר את ההצעה, אבל מניסיון העבר שעולה הצעה על הפרק, לאט לאט הגלגלים מתחילים לעבוד ובסופו של דבר בהחלט אפשר כי ההצעה תאושר בעתיד, גם אם הדבר יקח עוד זמן.
כמי שמייצג נפגעי עבודה רבים במשך למעלה מ – 20 שנה, אין ספק כמובן שמדובר בעוד ניסיון לחסוך כסף למדינה, והרבה כסף, והכל על גבם של האזרחים הפשוטים ותוך פגיעה קשה באזרחים שלמעשה משלמים דמי ביטוח לאומי בין היתר על מנת להיות מוכרים כנפגעים בעבודה במידה ונפגעו בתאונות עבודה, כולל תאונות בדרך.
במידה וההצעה תאושר, המשמעות היא קודם כל שכל מי שנפגע בדרך לא תוך כדי נסיעה ברכב, אלא למשל הלך ברגל ונפל, או נסע על אופניים / קורקינט וכו' – לא יהיה זכאי לקבל פיצוי כלשהו מכל גורם (אלא אם התאונה אירעה בשל רשלנות ואז יוכל לתבוע בנזיקין את הגורם המזיק).
אך מעבר לכך, גם לגבי נפגעי תאונות דרכים ההשפעה תהיה דרמטית. אמנם אותם נפגעים יכולים לתבוע את ביטוח החובה של הרכב שבו נפגעו, אבל עדיין לעובדה שלא יוכלו לתבוע את ביטוח לאומי כנפגעי עבודה יש משמעות גדולה ביותר.
כך למשל, אדם שנפגע בתאונת עבודה מקבל תשלום עבור ימי המחלה שבהם הוא שוהה בעקבות התאונה, מה שנקרא "דמי פגיעה", באופן די מהיר. לעומת זאת, את הפיצוי מחברת הביטוח, כולל בגין ימי המחלה, הוא יקבל רק בסוף התהליך, לעיתים זמן רב אחרי התאונה ואחרי מאבקים ארוכים מול חברת הביטוח.
והעניין גם ממשיך הלאה – בהליכים מול ביטוח לאומי, מקבלים נכויות זמניות שמזכות בכסף ואחר כך במקרים המתאימים גם נכות קבועה שמזכה בכסף ולעיתים אף בגמלה לכל החיים. שוב, ביטול הזכות לתבוע את ביטוח לאומי יוביל את הנפגע למאבקים ארוכים מול חברת הביטוח, כאשר בינתיים עשויים להיגרם לו הפסדים אדירים.
יתרה מכך, מה יעשה אדם שנפגע בתאונת דרכים ובמקרה אין לו ביטוח חובה ? או נפגע שרישיון הנהיגה שלו לא בתוקף ? הרי במצבים כאלו חברת הביטוח תדחה אותו ומצד שני גם לא יוכל לתבוע את ביטוח לאומי וכך יישאר עם נזק גדול מאוד.
אלו רק דוגמאות קטנות לנזקים הגדולים שיכולים להיגרם לאותם אנשים שנפגעו בדרכם לעבודה, במידה וההצעה תעבור ולא ניתן יהיה עוד לתבוע את ביטוח לאומי בגין תאונות אלו.
כולי תקווה שההצעה אכן לא תעבור, גם בעתיד, ולפחות גזירה רעה זו תיחסך מאיתנו.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות