בנט מגדיל את הפער מנתניהו, סמוטריץ' מתחת לאחוז החסימה
58% אחוז ממצביעי הליכוד, 59% אחוז ממצביעי הציונות הדתית ו־59 אחוז ממצביעי ש"ס בעד עסקה: "על ישראל לקיים את ההסכם עד הסוף" • 52% אחוז חושבים שלטראמפ מגיע מרב הקרדיט • במפת המנדטים: מפלגה בראשות נפתלי בנט משיגה 28 מנדטים וקואליציה להקמת ממשלה
סקר "ישראל היום" אשר נעשה אתמול (רביעי) חושף נתונים מעניינים במיוחד אשר שופכים אור אחר על האולטימטום של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והדילמה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ברקע עסקת החטופים.
מחר צפויה להתקיים הפעימה השניה של שחרור החטופים לפי שלב א' של המתווה, אך כבר כעת ברור לכולם כי סימן שאלה גדול מרחף מעל סיכויי מימוש העסקה עד תומה. קודם כל בגלל חמאס אשר עשוי להפר את עקרונות המתווה, אך גם נתניהו ידרש בקרוב להכרעה האם הוא הולך להפסקת אש קבועה והמשך שחרור חטופים ואז סמוטריץ' יפרק את ממשלתו או שהוא חוזר להילחם ומשמר את הגוש שתומך בו ומשיב את בן גביר לממשלה.
אם נתניהו לא חוזר להילחם - המשמעות היא הקדמת הבחירות
אפילו בממשלה טרם ברור מה יעשה נתניהו שמצוי בלחצים גדולים הן על ידי רבים בציבור והן על ידי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שרוצה לראות בסיום המלחמה. התנאי של ישראל לשלב ב' הוא סיולק שלטון חמאס הצבאי והאזרחי בעזה. המתווכות וארה"ב ינסו לגבש ממשלת טכנוקרטיים כזו אך סמוטריץ' הדגיש כי גם אפשרות שכזו לא רלוונטית שכן חמאס ימשיך לשלוט בעזה מאחורי הקלעים.
לא צריך להיות פרשן פוליטי גדול בכדי להבין שאם נתניהו לא חוזר להילחם המשמעות היא הקדמת הבחירות. נתניהו ינסה אולי במקרה כזה להכניס את גנץ ואיזנקוט לממשלה אך גם אם יסכימו לעשות זאת (איזנקוט מתנגד בתוקף) תג המחיר המינמלי יהיה תאריך בחירות מוסכם.
לפי סקר "ישראל היום" שנעשה על ידי מאגר מוחות בראשות פרופ יצחק כץ, רוב של 70% מהציבור רוצה שהסכם השבת החטופים יתקיים עד הסוף,כלומר להמשיך גם לשלבים הבאים, ארבעה אחוזים מהציבור חושב שאסור לקיים את ההסכם, 17% סבורים כי יש לחזור להילחם לאחר שלב א' ותשעה אחוזים אומרים כי הם לא יודעים. מקרב בעלי הדעה 77% אומרים כי יש לקיים את ההסכם עד סופו.
ברקע האולטימטום של סמוטריץ' כי יפיל את הממשלה אם לא יחזרו להילחם לאחר השלב הראשון בעסקה, מעניין לראות כי עמדתו של סמוטריץ' לא משקפת את כלל מצביעיו. לפי הסקר, רק 33% מבוחרי הציונות הדתית תומכים בחזרה למלחמה. שמונה אחוזים אומרים שבכלל לא צריך לקיים הסכם עם חמאס ורוב מצביעי הציונות הדתית, 59% לפי הסקר חושבים כי צריך לקיים את ההסכם להשבת חטופים עד סופו לרבות השלבים הבאים
31% תומך בחזרה למלחמה לאחר השלב הראשון
מקרב מציביעי הליכוד, 31% תומך בחזרה למלחמה לאחר השלב הראשון, שישה אחוזים סבורים כי אין לקיים את ההסכם בכלל, חמישה אחוזים לא יודעים ורוב מצביעי הליכוד - 58% תומכים בקיום הסכם השבת החטופים עד סופו.
בעוצמה יהודית שפרשה מהממשלה בגלל העסקה עד אשר ישובו להילחם, הנתונים משקפים כי בן גביר הלך עם רוב בוחריו. 23% מבוחרי עוצמה יהודית חושבים כי לא צריך בכלל לקיים את העסקה. 42% סבורים כי צריך לחזור להילחם לאחר השלב הראשון, 19% תומכים במימוש ההסכם עד תום ו-16% לא יודעים.
באופוזיציה המצב כמובן הפוך. ביש עתיד, המחנה הממלכתי, ישראל ביתנו, הדמוקרטים ובמפלגות הערביות יש רוב אדיר להשלים את העסקה עד תום. חוץ מישראל ביתינו ש79% מבוחריה תומכים בעסקה עד תום, בשאר המפלגות האחוזים חוצים את ה95% בעוד בדמוקרטים 100% תומכים במימוש העסקה עד תום.
כידוע טראמפ היה הגים צ'יינג'ר שהוציא את העסקה לפועל. הלחץ הדיפלומטי שהפעיל על ישראל, המתווכות וחמאס הוציא את המתווה מהכוח אל הפועל. לפי נתוני הסקר, מקרב על יד הדעה 52% חושבים כי הקרדיט לעסקה הוא של טראמפ, 19% חושבים שהקרדיט הוא של מפשחות החטופים, 23% חושבים כי הקרדיט מגיע לנתניהו ורק שישה אחוזים חושבים שהמתווה אושר בזכות ביידן.
בסקר המנדטים, שוב בנט הוא השחקן אשר טורף את הקלפים. אם הבחירות היו מתקיימות היום ללא שינוי במפלגות הקיימות - הליכוד בראשות נתניהו הייתה זוכה ל-28 מנדטים, המחנה הממלכתי 18, יש עתיד 14, הדמוקרטים של יאיר גולן 12, ישראל ביתנו 12, ש"ס עשר, עוצמה יהודית שמונה, יהדות התורה שבעה מנדטים, רע"ם שישה, חד"ש-תע"ל חמישה, וסמוטריץ' מתחת לאחוז החסימה עם שחושה מנדטים וכך גם בל"ד. גדעון סער נותר עם מנדט בודד.
שישה אחוזים חושבים שהמתווה אושר בזכות ביידן
במצב כזה: גוש נתניהו והקואליציה הנוכחית עומדת על 53 מנדטים ואילו גוש האופוזיציה עומד על 67 מנדטים.
אם בנט כן מתמודד וגדעון סער מתמודד יחד עם הליכוד, מפלגה בראשות בנט זוכה ל-28 מנדטים, במצב כזה הליכוד מאבדת חמישה מנדטים ויורדת ל-23, גנץ מאבד שבעה מנדטים ויורד ל-11, לפיד מאבד חמישה מנדטים ויורד לתשעה מנדטים, יאיר גולן מאבד שלושה מנדטים ויורד לתשעה מנדטים, ש"ס מאבדת מנדט אחד ויורדת לתשעה, ליברמן מאבד שישה מנדטים ויורד לשישה, רע"ם מאבדת מנדט אחד ויורדת לחמישה, עוצמה יהודית, יהדות התורה, הציונות הדתית וחד"ש-תע"ל נשארות ללא שינוי. במצב כזה - גוש נתניהו והקואליציה עומדים על 47 מנדטים, גוש מתנגדי נתניהו עומד על 63 מנדטים, המפלגות הערביות עשר מנדטים.
מניתוח של הסקר עולה כי בסיסי התמיכה של בנט הם בישראל ביתנו כאשר 43% ממי שמעיד על עצמו כמצביע ישראל ביתנו מתכוון למצביע לבנט בתרחיש בו הוא מתמודד. כך בהתאמה 38% ממצביעי המחנה הממלכתי, 23% ממי שמתכוון להצביע יש עתיד, 20% ממצביעי יאיר גולן ושבעה אחוזים ממצביעי ליכוד וחמישה אחוזים מממצביעי עוצמה יהודית.
העובדה שיש גם מצביעי עוצמה יהודית וגם מצביעי יאיר גולן שרואים בבנט כתובת מעידה על האתגר של בנט ועל כך כי עדיין לא ברור איזה מוצר פוליטי הוא יציע. קו שמנסה לפסוח על שתי הסעיפים יתקל בקמפיין נגדי משני צידי המתרס כך שנראה כי בנט ידרש להיצמד למרכז הליברלי שם רוב מצביעיו.
בתרחיש שכזה בנט יוכל להקים ממשלה ללא המפלגות הערביות אך רה"מ לשעבר שיושב על הגדר ולא התבטא בעניין עסקת החטופים ידוע כמי שטוב בסקרים אך השאלה האם הפעם יצליח לתרגם זאת למבחן התוצאה. מוקדם מאוד לדעת.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות