כ"ו טבת התשפ"ה
26.01.2025
סיקור נרחב

האירועים הדרמטיים במזרח התיכון מהווים טלטלה עבור איראן

לנוכח ההתפתחויות האזוריות האחרונות מנסה איראן להמעיט מחומרת המצב תוך הדגשת יכולותיה ויכולות ”חזית ההתנגדות” להתגבר על האתגרים ולהמשיך לפעול לנוכח הנסיבות החדשות, בין השאר בזכות יכולתם של שלוחיה האזוריים של איראן לייצר אמצעי לחימה בעצמם

האירועים הדרמטיים במזרח התיכון מהווים טלטלה עבור איראן
מנהיג איראן עם תומכיו צילום: משמרות המהפכה

ההתפתחויות הדרמטיות במזרח התיכון בחודשים האחרונים, במרכזן הישגיה הצבאיים של ישראל מול חמאס וחזבאללה וקריסת משטר אלאסד בסוריה, החלישו באופן ניכר את איראן ו”חזית ההתנגדות” אותה היא מובילה ומציבה בפניה אתגרים משמעותיים, ובראשם הפגיעה ביכולת ההשפעה האזורית של טהראן.

אתגרים אלה מצטרפים לשורת אתגרים נוספים עמם מתמודדת הרפובליקה האסלאמית, ובראשם העמקת המשבר הכלכלי, השלכות התקיפה הישראלית בסוף אוקטובר 2024 וחזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן.

לנוכח ההתפתחויות האזוריות האחרונות מנסה איראן להמעיט מחומרת המצב תוך הדגשת יכולותיה ויכולות ”חזית ההתנגדות” להתגבר על האתגרים ולהמשיך לפעול לנוכח הנסיבות החדשות, בין השאר בזכות יכולתם של שלוחיה האזוריים של איראן לייצר אמצעי לחימה בעצמם; הבלטת כישלונה של ישראל לממש את יעדיה במלחמה, הן ברצועת עזה והן בלבנון, והצגת הפסקת האש בלבנון וברצועת עזה כניצחון עבור ”חזית ההתנגדות” וככישלון אסטרטגי עבור ישראל; הדגשת המשך התמיכה האיראנית ב”התנגדות” בהיותה נדבך מרכזי במדיניות הרפובליקה האסלאמית.

להערכת מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית, אין בכוונת איראן לסגת ממאמציה לנסות ולשמר את מעמדה האזורי ולהמשיך בתמיכתה ב”חזית ההתנגדות”. עם זאת, נראה כי איראן תבחן כיצד לבצע התאמות נדרשות ולמצוא פתרונות אפשריים למגבלות ולאילוצים הניצבים בפניה בזירות הפעולה המרכזיות בהן היא פועלת.

בזירה הפלסטינית: צפויה איראן להאיץ את ניסיונותיה לבסס תשתיות טרור ביהודה ושומרון ולהגביר את פעילות הטרור בתוך שטחי ישראל.

בזירה הלבנונית: ניכר מאמץ איראני לחפש דרכים חלופיות כדי להתגבר על אובדן הנתיב האסטרטגי בסוריה לתמיכה בארגון, לשקם את יכולותיו הצבאיות של חזבאללה שנפגעו במלחמה ולקחת חלק במאמצי השיקום של מדינת לבנון כדי לשמר חלק מהשפעתה.

בזירה הסורית: פועלת איראן לבסס ערוצי קשר עם המשטר החדש, לפתוח מחדש את נציגויותיה הדיפלומטיות בדמשק ולשמר את דריסת הרגל שלה בסוריה באמצעות חיזוק מגמות של ערעור היציבות במדינה לאורך זמן. כמו כן, היא ממשיכה בניסיונות להבריח אמצעי לחימה דרך סוריה ללבנון ועשויה לנצל את נוכחותה הצבאית של ישראל בסוריה כדי לעודד הקמת תאי ”התנגדות” בדרום המדינה.

בזירה העיראקית: איראן מתנגדת לפירוק המיליציות השיעיות מנשקן. עם זאת, איראן עשויה להשלים בנסיבות מסוימות עם שילוב המיליציות בכוחות המזויינים העיראקיים ולנסות לשמר את השפעתה הפוליטית, הצבאית והכלכלית באמצעות מוסדות המדינה העיראקית, תוך שאיפה לשמר ולהגביר את שליטתה במיליציות הפרו-איראניות.

בתימן: יכולה איראן להמשיך ולשמר את השפעתה (המוגבלת) באמצעות החות’ים, ועלולה גם להשתמש בקרן אפריקה, ובמיוחד בסודאן הנתונה בעיצומה של מלחמת אזרחים, כדי לבסס מחדש את השפעתה ולנצלה לטובת העברות אמצעי לחימה.

האירועים הדרמטיים במזרח התיכון בחודשים האחרונים מהווים טלטלה עבור איראן והציר הפרו-איראני באזור. הישגיה הצבאיים של ישראל מול חמאס וחזבאללה וקריסת משטר אסד בסוריה החלישו באופן משמעותי את איראן ו”חזית ההתנגדות” שבהובלתה.

בכירי המשטר האיראני הודו כי ההתפתחויות האחרונות באזור פגעו ב”חזית ההתנגדות”, אך הדגישו כי שלוחיה של איראן, ובראשם חזבאללה, מסוגלים לייצר בעצמם את אמצעי הלחימה ואינם תלויים באיראן. להלן התבטאויות בולטות.

האיראנים הבהירו כי הם ימשיכו לתמוך ב”חזית ההתנגדות” בשל היותה נדבך מרכזי במדיניותה של הרפובליקה האסלאמית. יועצו של מנהיג איראן, עלי לאריג’אני, אמר כי חזבאללה הפך ליצרן טילים בעצמו, וכי בניגוד לטענת ישראל, הוא ממשיך לשמר בידיו יכולות נרחבות בתחום אמצעי הלחימה. הוא ציין כי חזבאללה ממלא תפקיד מרכזי בלבנון וכי הוצאת הארגון מהמשוואה הפוליטית במדינה אינה באה בחשבון.

איראן תימן מלחמת חרבות ברזל מכון מאיר עמית

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}