הפעולה הפשוטה שהבינה המלאכותית לא מצליחה לחקות
מה הופך את היד האנושית לכלי המופלא ביותר? בעוד רובוטים מתקדמים מנסים לחקות את כוחה וגמישותה, השילוב המדהים בין מוטוריקה לחישה עדיין משאיר את הטכנולוגיה הרחק מאחור. האם הם יצליחו אי פעם להשתוות?
- ליפא גינסברגר
- כ"ב טבת התשפ"ה
- 3 תגובות
היד האנושית היא יצירת מופת של ממש. עם יותר מ-30 שרירים, 27 מפרקים, רשת של רצועות וגידים, ו-17,000 קולטני מגע בכף היד בלבד, היא מאפשרת לנו לבצע אלפי משימות מורכבות מדי יום, במהירות, בדיוק ובגמישות מדהימה. אבל מה קורה כשהטכנולוגיה מנסה לחקות את הקסם הזה? מאמר שפורסם ב-BBC עושה סדר באפשרויות הקיימות.
שרה דה לגארד עברה תאונה נוראית, בה איבדה את זרועה הימנית וחלק מרגלה, היא קיבלה תחילה יד תותבת פשוטה, ש"נראתה מפחידה לילדים שלי". היד הסתפקה במפרק יחיד במרפק, והיד עצמה הייתה מסה סטטית.
אבל אז הגיע השינוי: זרוע ביונית המופעלת במצברים ומונעת בבינה מלאכותית. הזרוע לומדת את תנועותיה של דה לגארד על ידי זיהוי אותות חשמליים זעירים משריריה. "כל פעם שאני עושה תנועה, היא לומדת", אומרת דה לגארד. "היא לומדת לזהות את הדפוסים, ואז היא מתחילה לחזות מה הצעד הבא שלי".
היכולת של היד האנושית להתמודד עם משימות מורכבות היא תוצאה של שילוב מופלא בין בקרת תנועה והזנה חושית. פתיחת דלת, נגינה בפסנתר, אפילו אחיזה פשוטה בעט – כל אלה דורשות שילוב מדויק של יכולות מוטוריות וחושיות.
הניסיון לחקות את היד האנושית העסיק מהנדסים ורופאים במשך מאות שנים. ממכשירים פשוטים מהמאה ה-16 עד לזרועות רובוטיות מתקדמות עם הזנה חושית, שום דבר לא התקרב ליכולות הטבעיות של היד האנושית. עד עכשיו.
התקדמות בבינה מלאכותית מביאה לדור חדש של מכונות שמתקרבות ליכולות האנושיות. ידיים תותבות חכמות יכולות לחזות ולשפר תנועות, רובוטים יכולים לקטוף פירות רגישים בלי למעוך אותם, ואפילו להוציא פסולת גרעינית מכורים.
אבל האם רובוטים יוכלו אי פעם להתחרות ביכולות המרשימות של היד האנושית? אריק ג'ינג דו, פרופסור להנדסה אזרחית, מסביר שהבינה המלאכותית הרגילה עובדת עם מידע, בעוד הבינה המגולמת (Embodied AI) חשה ומגיבה לעולם הפיזי. רובוטים אלה לומדים לבצע משימות פיזיות על ידי אינטראקציה עם הסביבה ומכוונים את תנועותיהם בהתאם.
עם זאת, מערכות החישה האנושיות הן מורכבות במיוחד, והיכולות התפיסתיות שלנו מתוחכמות מאוד. לכן, יצירת יד רובוטית עם אותן יכולות היא אתגר קשה. הרובוטים עדיין חסרים את רמת השילוב המורכבת של מידע חושי (ראייה, מגע, טמפרטורה) הקיימת ביד האנושית.
למרות האתגרים, ההתקדמות מדהימה. היד הרובוטית DEX-EE, למשל, משלבת חיישנים בקצות האצבעות ומאפשרת לה להתמודד עם עצמים רגישים בלי לפגוע בהם. אבל DEX-EE היא רק כלי מחקר.
השימוש ב-AI משפר את היכולות של ידיים תותבות. היד התותבת של דה לגארד, למשל, משתמשת בבינה מלאכותית כדי לחזות את תנועותיה ולהגיב לשינויים במשימה. היא יכולה להרים ביצה בלי למעוך אותה, אבל גם למחוץ פחית קולה.
ב-BBC מציינים כי עם זאת, הטכנולוגיה עדיין רחוקה מלהגיע לשיא היכולות של היד האנושית. היד הרובוטית עדיין כבדה, צריכה טעינה יומית, וההזנה החושית עדיין מגומגמת.
היד האנושית היא עדיין הכלי המופלא ביותר שיש לנו, אבל ההתקדמות בתחום הרובוטיקה מראה את היכולות המרשימות של הטכנולוגיה המודרנית. העתיד יביא כנראה רובוטים מתוחכמים יותר, שיוכלו לבצע משימות מורכבות בבית, במקום עבודה, ובתחומים כמו רפואה ובנייה. אבל היד האנושית, עם היכולות המרשימות שלה, תישאר כנראה המודל המושלם לנצח.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות