כ"ב טבת התשפ"ה
22.01.2025
נפטרה בלידת בתה

לאחר 80 שנה נמצאה המצבה של חלוצת כפר עציון

נחשף קברה של ציפורה אליאש מחלוצות כפר עציון, נטמנה עם בתה בבית העלמין שספג במהלך השנים הלוויות קשות וביניהם של שיירת העשרה, שיירת הל"ה ועוד

לאחר 80 שנה נמצאה המצבה של חלוצת כפר עציון
שמעון קרניאל בנו של שלום קרניאל שנרצח בשיירת העשרה צילום: באדיבות המצלם

80 שנים בדיוק עברו מאז שציפורה אליאש נפטרה ונקברה בבית הקברות בכפר עציון ועד שנמצאה מצבתה השבוע. 

אליאש הייתה הראשונה להיקבר בבית הקברות שלימים נקברו בו לוחמי שיירת הל"ה, חלק מנופלי שיירת העשרה, 12 הנופלים בקרב "כה בניסן" ולוחמים רבים עוד בטרם הוקמה המדינה. 

השבוע בחפירות שנעשו במקום על ידי בית ספר שדה כפר עציון לצורך שיקום ושיפוץ בית הקברות נמצאה מצבתה של אליאש כשהיא מונחת על הקרקע, מכוסה בעפר ובוץ. 

בבית הספר שדה כפר עציון מסבירים: "בשנות ה-40 של המאה הקודמת נפטרה חברת הקיבוץ ציפורה אליאש ז"ל בלידתה את בתה. בעלה החליט לקבור אותה בכפר עציון אך הדבר היה בעייתי משום שלא היה עדיין בית קברות בקיבוץ. הוא פנה אל מזכיר הקיבוץ - שלמה חיימוביץ' וזה התנגד לקבורתה בקיבוץ בשל החורף הקשה והיותו של המקום פרוץ לחיות טרף. בעלה של אליאש התעקש ושלמה יצא לחפש מקום מתאים לקבורה בטראסות שבמדרון המערבי של הקיבוץ, מעל ואדי אבו ריש, ציפורה ובתה נקברו במקום וכך נחנך לראשונה בית הקברות בכפר עציון".

שמעון קרניאל מספר על המצבה צילום: באדיבות המצלם

החלקה שבה נטמנה ציפורה הפכה במלחמת העצמאות לחלקה בה נקברו לוחמי גוש עציון ובהם חלק מנופלי שיירת העשרה, הל"ה, ו-12 הנופלים בקרב כה בניסן הלא הוא הקרב על המנזר הרוסי. בחלקה הזו עמד מפקד גוש עציון מוש זילברשמידט ואמר "מה אנו מה חיינו... תשובתנו נחושה נצח ירושלים".

בהמשך המלחמה נפל גוש עציון בידי הלגיון הירדני וגם החלקה נפלה לידיים ירדניות. בשל כך בשנת 1949, 15 חודשים לאחר נפילת הגוש וכחלק ממו"מ שביתת הנשק,  הגיע הרב גורן הרב הצבאי הראשי, יחד עם דוד בן דוד חבר כפר עציון למבצע ליקוט עצמות ברחבי הגוש ואז פונו גם הקברים מחלקת הקברים להר הרצל ונטמנו שם מחדש.

אחרי מלחמת ששת הימים עם שיבת הבנים לכפר עציון הוקמה חלקה חדשה של בית עלמין אך במיקום חדש. מיקומה של החלקה הישנה נשכח ואחרי מחקר מעמיק שהוביל שמעון קרניאל בנו של שלום קרניאל שנרצח בשיירת העשרה ושנטמן גם הוא בחלקה, החלקה נחשפה.

בימים אלה בהובלת בית ספר שדה כפר עציון ועמותת בני גוש עציון נעשית כאמור פעולות שיקום בסיוע מאות בני נוער לטיפוח ושימור המקום, וכך באופן מצמרר התגלתה המצבה של ציפורה וביתה השבוע במקום תוך כדי עבודות ובסיוע הארכיאולוג רפי לואיס.

עמיחי נעם סמנכ"ל בית הספר שדה כפר עציון אומר כי "המצבה מספרת את סיפורם של החלוצים ואיתורה ביום הזיכרון של ציפורה גרם לאנשי בית ספר שדה כפר עציון להלם ולהתרגשות גדולה".

שמעון קרניאל "זיהינו את המצבה של ציפורה אליאש, היא הראשונה שנקברה בבית העלמין בכפר עציון כמה ימים לפני עשרה בטבת לפני 80 שנה. ראינו שזו ההוכח הניצחת שפה היה בית הקברות הישן של היישוב היהודי כאן בכפר עציון, זה אירוע מרגש מאוד, הגילוי של המצבה הזו החזיר אותנו עשרות שנים אחורה בבת אחת, היא חושפת את השורשים שלנו כאן במקום הזה".

בית הקברות בכפר עציון גדל בעצב רב בשנה האחרונה כש-17 הרוגים שנהרגו במלחמת חרבות ברזל נטמנו ברגבי אדמתו, גם היום, 80 שנה אחרי, נטמנים בבית הקברות של כפר עציון טובי הבנים והבנות של העם היהודי.

קום המדינה מלחמת השחרור כפר עציון מצבה ציפורה אליאש

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}