דיון בכנסת על אפליית הבנות הספרדיות בסמינרים: "עוול חברתי שאסור להסתיר"
הוועדה לביקורת המדינה בכנסת דנה בטענות לאפליה על רקע עדתי בסמינרים החרדיים. יו"ר הועדה, ח"כ מיקי לוי: "אסור שגם הבית הזה יבליג על אפליה עדתית במוסדות חינוך" | חברי הכנסת החרדים לא היו בדיון
- שלו שינברג
- כ' טבת התשפ"ה
- 14 תגובות
הוועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ מיקי לוי קיימה היום (שני) דיון בעניין הטענות לאפליה על רקע עדתי בסמינרים במגזר החרדי. הוועדה דנה בקשה לחוות דעת של מבקר המדינה, שתתייחס לפיקוח הרשויות המקומיות ומשרד החינוך על הליך השיבוץ, לאור הנתונים המצביעים לכאורה על אפליה על רקע עדתי. חברי הכנסת החרדים לא לקחו חלק בדיון.
יעל כהן, אם לתלמידה, שיתפה בסיפורה האישי: "בתי, תלמידה מצטיינת, נותרה ללא שיבוץ. היא תלך לסמינר מסוים ובתמורה הסמינר יקבל עוד 5 בנות נוספות. בתי סירבה ללכת לסמינר זה. הסמינרים הספרדים הם קטנים וחדשים. חיזוק סמינר נעשה באמצעות הרמה הלימודית ולא באמצעות שיבוץ תלמידות חזקות. הסמינר שדרש לקבל תלמידות נוספות בתמורה לשיבוץ הבת שלי הוא חלק מהבעיה. עלינו לפעול למען חינוך שוויוני לכל תלמידה".
דיון הבקשה בוועדה נקבע ביוזמת ח"כ מאיר כהן בעקבות תביעה ייצוגית שהעלתה חשדות למערכת סיווג תלמידות על פי מוצאן העדתי בעיריית ירושלים. ההצבעה על הבקשה בוועדה נדחתה בשבוע לבקשת חברי הכנסת מסיעת הליכוד שאמרו כי הם מחויבים במשמעת קואליציונית אך מעוניים ללמוד את הנושא עד לשבוע הבא ולהגיע להסכמות בנוגע לביצוע הבירור.
יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי: "הדיון הזה נולד מתוך הצורך לבחון באופן מעמיק את טענות האפליה שפורסמו. יש לנו אחריות לוודא שכל תלמידה בישראל מקבלת שוויון הזדמנויות, ללא קשר למוצאה העדתי. הבקשה לא קשורה לפוליטיקה. אסור שגם הבית הזה יבליג על אפליה עדתית במוסדות חינוך – זהו עוול חברתי שאסור להסתיר".
ח"כ מאיר כהן, יוזם הדיון, הביע ביקורת קשה על הממצאים שנחשפו: "התביעה חושפת קובץ אקסל של עיריית ירושלים, שמראה כיצד מתבצע סיווג עדתי שיטתי של תלמידות לסמינרים חרדיים. מדובר בעוול חברתי שעלינו לפעול בכל הכוח למגרו. בחסות משרד החינוך אי קבלת תלמידים מזרחיים ממשיך במאה ה- 21 במדינת ישראל הדמוקרטית".
חיים הלפרין, פרויקטור מחוז חרדי במשרד החינוך, ציין כי הליך שיבוץ התלמידות הוא באחריות הרשות המקומית, אך משרד החינוך פועל לוודא שהשיבוץ נעשה בצורה הוגנת. "המשרד מתערב במקרים בהם יש חריגה מהנהלים, ואנו מוודאים שכל תלמידה משובצת במוסד המתאים לה", אמר.
יאיר אייפרמן, מנהל אגף חינוך חרדי בעיריית ירושלים, הכחיש את הטענות על אפליה מכוונת: "עיריית ירושלים משקיעה רבות במציאת פתרונות לכל התלמידות, ואנו דואגים לשבצן במוסדות המתאימים. העובדת המעורבת במעשים הללו ננזפה, ואנו פועלים למנוע הישנות מקרים כאלה."
יואב ללום, מנכ"ל עמותת נוער כהלכה, התייחס לאופי האפליה כבעיה רחבה יותר: "הבעיה אינה מוגבלת לירושלים בלבד. קיימת אפליה עדתית ברשויות נוספות, והמדינה צריכה לקחת אחריות מלאה כדי למנוע את ההמשכיות של התופעה".
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 14 תגובות