כ"ו טבת התשפ"ה
26.01.2025
הסוד היפני

עצוב: הזקנות שגונבות אוכל כדי להיכנס לכלא

בכלא הנשים הגדול ביותר ביפן, אוכלוסיית האסירות המבוגרות הולכת וגדלה. עבור נשים רבות, הכלא מספק מזון, טיפול רפואי וחברתי –  דברים שחסרים להן בחוץ. אך האם הכלא הוא הפתרון היחיד?

עצוב: הזקנות שגונבות אוכל כדי להיכנס לכלא
קשיש, אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

בין חומותיו הגבוהות של כלא הנשים טוצ'יגי ביפן, מתגלה מציאות קשה ומפתיעה. בין קירותיו נמצאות נשים מבוגרות רבות, שמגיעות לכלא לא רק בגלל עבירות, אלא גם בגלל בדידות קשה ועוני. עבור חלקן, הכלא הוא מקום מפלט, מקום שבו הן מקבלות טיפול, מזון, ובעיקר – חברה.

הכלא, שמארח אוכלוסייה גדולה של נשים קשישות, נהפך למעשה לבית אבות בעל כורחו. "יש אפילו אנשים שאומרים שהם ישלמו 20,000 או 30,000 יין בחודש (אם יוכלו) כדי לחיות כאן לנצח", אומר טקאיושי שירונאגה, סוהר בכלא. הוא הוסיף שהכלא מספק אוכל סדיר, טיפול רפואי וחברתי, דברים שחסרים לרבות מהן בחוץ.

אקיו, בת 81, מרצה עונש בכלא בשל גניבת מזון. "יש אנשים טובים בכלא הזה", אומרת אקיו, שזהותה השתנתה לצורך הכתבה שפורסמה ב-CNN. "אולי החיים האלה הם היציבים ביותר עבורי". גניבת מזון היא העבירה הנפוצה ביותר בקרב נשים קשישות בכלא, במיוחד בשל העוני והבדידות שמהוות בעיה חברתית קשה ביפן.

Pixabayאילוסטרציהצילום: Pixabay

יוקו, בת 51, מרצה עונש בכלא בשל עבירות סמים. היא הייתה בכלא חמש פעמים ב-25 השנים האחרונות. "יש אנשים שעושים דברים רעים בכוונה כדי להיתפס כדי לחזור לכלא", אומרת יוקו. "אם נגמר להם הכסף, הם מגיעים כאן כדי לקבל מזון וטיפול".

אקיו מספרת על החיים הקשים שלה לפני הכלא. היא חיה על פנסיה קטנה שניתנה רק כל חודשיים. עם פחות מ-40 דולר נותרו לה ושבועיים עד לתשלום הבא, היא גנבה מזון. "קיבלתי החלטה גרועה", אומרת אקיו. "חשבתי שזה יהיה עניין קטן". היא הוסיפה שבנה אמר לה "אני מאחל שפשוט תלכי משם".

בכלא טוצ'יגי, חמישית מהאסירות הן קשישות, והכלא הסתגל לצרכים הייחודיים שלהן. בכל יפן, מספר האסירים בני 65 ומעלה הכפיל את עצמו במעט יותר מ-20 שנה. "עכשיו אנחנו צריכים לסייע להן בדברים הבסיסיים ביותר, לעזור להן להתרחץ ולאכול", אומר שירונאגה. "בנקודה זו, זה מרגיש יותר כמו בית אבות מאשר כלא מלא בפושעים מורשעים".

הבעיה היא שלאחר שחרורן, לנשים רבות אין תמיכה. "אפילו אחרי שהן משוחררות וחוזרות לחיים רגילים, אין להן אף אחד שיטפל בהן", אומרת מגומי, סוהרת בכלא. "יש גם אנשים שהמשפחות נטשו אותם אחרי שהם ביצעו עבירות חוזרות, אין להם מקום להשתייך אליו".

Pixabayרחוב ביפןצילום: Pixabay

הרשויות היפניות מכירות בבעיה. ב-CNN מציינים שמשרד הרווחה אמר ב-2021 כי אסירים קשישים שקיבלו תמיכה לאחר יציאתם מהכלא היו בסיכון נמוך לחזור לביצוע עבירות. משרד המשפטים הפעיל תכניות לסיוע לאסירות, כולל הדרכה לגבי חיים עצמאיים, התמודדות עם התמכרות וחיזוק קשרים משפחתיים.

אך האם זה יספיק? יפן מתמודדת עם אוכלוסיית קשישים גדלה מהר מדי, עם תוחלת חיים גבוהה ושיעורי לידה נמוכים. הפתרון הוא גיוס עובדים נוספים, ואולי גם ייבוא כוח עבודה מחו"ל. בכלא טוצ'יגי, הסוהרים מבקשים מאסירות עם כישורים סיעודיים לסייע בטיפול בקשישות האחרות.

אקיו שוחררה מהכלא באוקטובר. חודש לפני שחרורה, היא דיברה על הבושה והפחד להתמודד עם בנה. "אני פוחדת איך הוא יקבל אותי", אמרה. "להיות לבד זה דבר קשה מאוד, אני מרגישה בושה שהגעתי למצב הזה".

סיפורה של אקיו הוא סיפור כואב על בדידות, עוני והזנחה במדינה מתקדמת. הוא מראה עד כמה הבעיה קשה ועד כמה הפתרונות הקיימים עדיין לא מספיקים.

בית כלא נשים קשישות בדידות יפן

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}