י"ט טבת התשפ"ה
19.01.2025
התייחס לקרב הקרדיטים

השגריר האמריקני היוצא: "הפוקוס על פילדלפי לא הועיל"

השגריר האמריקני בישראל, ג'ק לו שמסיים בימים אלו את כהונתו, התייחס לעסקת החטופים ואמר: "העסקה מאוד דומה להיכן שהיינו במאי ולמרבה הצער היא מגיעה אחרי אובדן חיים"

השגריר האמריקני היוצא: "הפוקוס על פילדלפי לא הועיל"
ג'ק לו צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

השגריר האמריקני בישראל, ג'ק לו, מסיים בימים אלו את כהונתו לקראת חילופי הממשל בארה"ב. בריאיון שהעניק ל"ווינט" התייחס לו לעסקת החטופים - ולסיכויים שתגיע לשלב ב'. 

לו אמר: "העסקה בדברים רבים מאוד דומה להיכן שהיינו במאי, ולמרבה הצער זה בא אחרי אובדן חיים. חשוב ליישם אותה ושכל הצדדים ידבקו בה, ואז לעבור לשלב ב' ולפתור את הנושאים הנותרים כדי להביא את שאר החטופים הביתה וסוף למלחמה".

לו הסביר מדוע ההצעה התקבלה כעת ולא במאי: "אין לך הסכם עד ששני הצדדים לא רוצים אותו. גם היו שינויים בשטח. אחרי המבצע הצבאי המוצלח של ישראל בלבנון, סוריה ואיראן - הייתה מציאות אחרת באזור, ואז עלתה שאלה גם בגלל שינוי הממשל בוושינגטון. אני גאה שזה קרה עכשיו וחבל שלא קרה קודם לכן". 

"אני חושב שזה לא הועיל לראש הממשלה ולאחרים לשים פוקוס גדול על ציר פילדלפי", הוא אומר. "לא כי אין שם נושאי ביטחון רציניים, אלא כי אנו חושבים שאפשר לטפל בהם, וזה מבלבל בין שלב א' לשלב ב'". 

"הנושא, כפי שאנו יודעים, תמיד היה שבשלב הראשון אתה מדלל את הנוכחות הישראלית בפילדלפי. השאלה אם לעזוב לתמיד הייתה עניין לשלב השני וזה נשאר כך. זה יכול להיפתר אם הולכים לשלב ב', וזה מה שיקרה עכשיו. אני מקווה שמה שהשארנו יאפשר להגיע לשלב ב'. אבל אם מסתכלים על תשומת הלב הציבורית סביב פילדלפי – זה הוצג כנושא שאין לו פתרון", הוסיף. 

כשנשאל האם יהיה לדעתו שלב ב' לעסקה, השיב: "אני מקווה שכן. אנו יושבים פה פחות מ-24 שעות אחרי שהממשלה אישרה ההסכם. אני מאמין שברגע שחטופים ישוחררו יהיו רגשות מעורבים. לא ידוע עדיין באיזה מצב הם. אני חושב שזה יצור הרבה לחץ להביא שלווה למשפחות הנותרות. זו דרך קשה שתחייב החלטות שיצריכו להסביר אותן לציבור כדי שיבין אותן. וזאת מנהיגות. אם אתה לא יכול לפתור הנושאים – זה עניין אחר. אבל אם אתה יכול לפתור, אני מקווה שימצאו הדרך". 

לו נשאל האם זו לא הייתה טעות לפצל את העסקה לשלושה שלבים במקום עסקה אחת כוללת, והשיב: "אני לא חושב שהייתה בשום שלב עסקה של כולם תמורת כולם. שוחחתי עם משפחות חטופים עשרות פעמים והן שאלו את זה כל פעם. חשבנו על זה אבל לא ראינו דרך להגיע לזה. ניסינו גישות שונות. היה רעיון של בניית אמון באמצעות מיני-עסקה ושחרור מספר קטן של חטופים. היה מבחן לראות אם מה שקרה בנובמבר 2023 (העסקה הראשונה) יצליח לחזור. ככל שהמו"מ על מיני-עסקה לא הצליח, הבנו שאין מנוס מעסקת שלבים. המחויבות של ארה"ב היא לעסקה כוללת ולא רק שלב א'. אין ערבויות. זה יצריך מנהיגות ונחישות. אני חושב שזה יכול להיעשות בצורה שפוגשת את צורכי הביטחון של ישראל".

לו התייחס בריאיון לאיתמר אייכנר לקרב הקרדיטים בין ביידן לטראמפ סביב העסקה: "בין אני יכול לומר בכנות שהייתה מעורבות אינטנסיבית מצד הנשיא ביידן. זה לא נגע לקרדיט אלא להצלת חיים ולסיום המלחמה. בשאלה של קרדיט – ההיסטוריה תכריע, לא דיווחים בתקשורת ולא ציוצים. בלי מאמץ העסקה לא הייתה באה לעולם. בסוף היום, אם יוצאים מהפוליטיקה ועובדים ביחד על בסיס דו-מפלגתי, כשברט מקגורק (שליחו של ביידן) וסטיב וויטקוף (שליחו של טראמפ) עובדים ביחד ויושבים באותו חדר - אנשים צריכים לומר: זה לא עניין של קרדיט אלא רוח גדולה שהצליחו לעשות את זה. הדיבור על קרדיט מחמיץ את הנקודה".

עסקת חטופים ארה"ב ג'ק לו מלחמת חרבות ברזל דונלד טראמפ

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}