כ"ו טבת התשפ"ה
26.01.2025
מתחם בלתי חוקי

דרום אפריקה: קרוב ל-100 הורעבו למוות בידי הממשלה במכרה

לפחות 90 חללים הוצאו ממעבה האדמה אך מאות כורים עדיין לכודים במכרה הזהב סטילפונטיין. הרשויות נאבקות בכרייה הבלתי חוקית ומונעות אספקה של מזון ומים למכרים בכדי לאלץ את הפועלים העניים לצאת

דרום אפריקה: קרוב ל-100 הורעבו למוות בידי הממשלה במכרה
אילוסטרציה צילום: Pixabay

דרום אפריקה מתמודדת עם טרגדיה מזעזעת בעקבות מאבקה בתופעת הכרייה הבלתי חוקית. חודשים לאחר שממשלת דרום אפריקה החלה במבצע לסילוק מאות כורים ממכרה זהב לא חוקי ליד יוהנסבורג, הרשויות חילצו השבוע לפחות 60 גופות מתוך המכרה, כאשר מאות כורים נוספים עדיין לכודים מתחת לאדמה.

המכרה, המכונה 'בופלספונטין' ונמצא כ-150 קילומטרים מערבית ליוהנסבורג, הפך לזירת עימות בין השלטונות לכורים בלתי חוקיים. חלק מהכורים סירבו לעזוב את המכרה מחשש למעצר, מה שהוביל את הרשויות לנקוט בצעדים שנויים במחלוקת. ארגוני זכויות אדם טוענים כי המשטרה ניתקה את הגישה של הכורים למזון, מים ותרופות, ואף הסירה את הגלגלת ששימשה אותם ליציאה מהכרה, במטרה לאלץ אותם לצאת.

בעקבות לחץ ציבורי ותביעה משפטית שהגיש ארגון המייצג את הכורים, הממשלה החלה השבוע במבצע חילוץ. אולם, במקום הצלת חיים, פעולות החילוץ חשפו את ממדי האסון. תשעה גופות נמצאו ביום הראשון, ולאחר מכן חולצו 51 גופות נוספות. בנוסף, כ-132 כורים חולצו בחיים, אך מצבם הבריאותי היה חמור והם נעצרו בגין כרייה בלתי חוקית ועבירות נוספות.

עו"ד לורנס, המייצגת את ארגון 'השפעת המכרות', מסרה כי הארגון מאמין שעדיין ישנם כ-400 כורים לכודים במבוך העמוק של הפירים והמנהרות. לדבריה, מספר ההרוגים עשוי לעלות, במיוחד לאור פתק שנמצא בבגדיו של אחד מהחללים, בו נכתב על מותם של לפחות 109 אנשים נוספים. הארגון מחזיק בתצלומים מצמררים מהמכרה, בהם נראות גופות עטופות בשקיות פלסטיק מסודרות בשורות.

הממשלה מצידה טוענת כי המאבק בתעשיית הכרייה הבלתי חוקית נחוץ לאור השפעותיה השליליות על הכלכלה והביטחון המקומיים. שר בלשכת הנשיא, חומבודזו נטשהוני, אמר: "אנחנו לא שולחים סיוע לפושעים. אנחנו נאדה אותם החוצה". דובר משרד המשאבים המינרליים והאנרגיה הוסיף כי כרייה בלתי חוקית היא עבריינות שמלווה באלימות ובתנאי עבודה מחפירים.

עם זאת, ארגוני זכויות אדם טוענים כי פעולות המשטרה מהוות הפרת זכויות חמורה. עו"ד לורנס האשימה את הממשלה בשימוש בטקטיקות של הרעבה והתייבשות, וטענה כי הרשויות לא לקחו בחשבון את מבנה המכרה, מה שהוביל לתוצאות הטראגיות. דובר מטעם הממשלה הכחיש קשר בין פעולות החילוץ ללחץ הציבורי או לתביעה המשפטית.

התקרית מזעזעת את דרום אפריקה, ובמקביל מעלה שאלות נוקבות על פעולות הממשלה והמשטרה. בין אם מדובר במאבק בפשע או בפעולה בלתי חוקית מצד הרשויות, ההשלכות האנושיות של האירועים מכתימות את מאמצי הממשלה במאבקה בבעיה זו.

דרום אפריקה קרבנות אסון מכרה זהב

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 10 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}