ט"ז טבת התשפ"ה
16.01.2025
רגע לפני סיום תפקידו

ביידן הודיע על הסרת קובה מרשימת המדינות התומכות בטרור

לדברי הוואנה ההסכם יכלול שחרור הדרגתי של 553 אסירים פוליטיים. בשלהי הקדנציה הקודמת שלו טראמפ הורה על הכנסת קובה לרשימה, ועם כניסתו לתפקיד הוא עשוי לבטל את החלטת ביידן. סנאטור רפובליקני: "מתנת פרידה של ביידן לטרוריסטים ברחבי העולם"

ביידן הודיע על הסרת קובה מרשימת המדינות התומכות בטרור
אזרחים בקובה צילום: נתי שוחט/פלאש90

סגירת חשבון עם טראמפ: ממשל ביידן הודיע לקונגרס על החלטתו להסיר את קובה מרשימת המדינות הנותנות חסות לטרור. במקביל מסרה הממשלה הקומוניסטית בקובה כי ההסכם כולל שחרור "הדרגתי" של 553 אסירים פוליטיים שנכלאו בהוואנה.

למי שלא זוכר, בימים האחרונים של ממשל טראמפ הראשון, הטיל הבית הלבן את העיצומים על קובה והגדיר אותה כמדינה תומכת טרור, זאת לאחר תקופת התמתנות ביחסים בין המדינות בתקופת אובמה. טראמפ זעם על תמיכת קובה במנהיג ונצואלה ניקולס מדורו, ועל סירובה להסגיר מורדים קולומביאנים לקולומביה, כמו גם על מתן החסות שלה לאמריקנים מבוקשים. 

העסקה עליה החליט ממשל ביידן היוצא, אשר לדברי גורמי ממשל בארה"ב בוצעה באמצעות הסכם שתיווכה הכנסייה הקתולית, הוכרזה ביום שלישי, חמישה ימים בלבד לפני יציאתו של ביידן מהבית הלבן וכניסתו של דונלד טראמפ לתפקיד הנשיא ה-47 של ארה"ב.

"הערכת המצב החדשה הושלמה ואין לנו כרגע מידע התומך בהגדרתה של קובה כמדינה הנותנת חסות לטרור", תדרך גורם בכיר בממשל לכתבים ביום שלישי. לדבריו, "הכנסייה הקתולית מקדמת באופן משמעותי הסכם עם קובה לביצוע מערך פעולות שיאפשר שחרור הומניטרי של מספר לא מבוטל של אסירים פוליטיים בקובה שנעצרו באופן בלתי הוגן".

משרד החוץ של קובה שיבח את המהלך האמריקני. "למרות היקפה המצומצם, מדובר בהחלטה שמצביעה על הכיוון הנכון ועומדת בקנה אחד עם הדרישה המתמשכת והתקיפה של הממשלה ושל תושבי קובה", נכתב בהצהרה. "ההחלטה שעליה הכריזה ארצות הברית, מתקנת באופן מוגבל מאוד, כמה היבטים של מדיניות אכזרית ולא צודקת", נמסר בהצהרת הממשל הקובני.

למרות הצעד החיובי מצד ביידן כלפי קובה, משרד החוץ בהוואנה ציין בתרעומת כי המצור הכלכלי של ארה"ב על האי נמשך. "הלוחמה הכלכלית עדיין קיימת וממשיכה להוות מכשול גדול לפיתוח והתאוששות הכלכלה הקובנית, עם מחיר אנושי גבוה אותו משלמת האוכלוסייה", נכתב בהודעה. "המדיניות הזו ממשיכה להוות תמריץ להגירה", נכתב בנוסף.

מייקל גונזלס ויורו, עיתונאי קובני שנעצר במהלך הפגנות רחוב ספונטניות ב-2021, אמר שהוא מקווה ששחרור האסירים יכלול דמויות כמו מתנגד המשטר הבולט, חוסה דניאל פרר, ושמות נוספים. "יש אי ודאות גדולה לגבי האפשרות שטראמפ עשוי להחזיר את קובה לרשימה, אבל שחרור האסירים לא יבוטל, אז זה יום נהדר לקובה".

כאמור, טראמפ הגדיר את המדינה כנותנת חסות לטרור ב-2021, זמן קצר לפני שעזב את תפקידו, בגין "מתן תמיכה חוזרת ונשנית לפעולות טרור בינלאומיות והענקת נמל בטוח לטרוריסטים". קובה, שקיבלה את ההגדרה לראשונה ב-1982 בתקופת נשיאותו של רונלד רייגן, הוסרה מהרשימה תחת נשיאות אובמה. 

כמה מחוקקים רפובליקנים מתחו ביקורת על ההחלטה ואמרו שהם יעבדו עם טראמפ כדי להפוך אותה. ריק סקוט, סנטור רפובליקני מפלורידה, כינה את ההחלטה "מתנת הפרידה של ג'ו ביידן לרודנים ולטרוריסטים ברחבי העולם" ואמר כי היא "פזיזה ומסוכנת". לדבריו, "אני אעבוד עם הנשיא טראמפ ביום הראשון כדי לאלץ את המשטר בקובה לשחרר את העם הקובני מעולו".

בשנים האחרונות כמה מנהיגים באמריקה הלטינית קראו בפומבי לממשל ביידן להסיר את הגדרת הטרור של קובה. נשיא ברזיל, לואיז אינאסיו לולה דה סילבה, אמר בשנה שעברה בעצרת האו"ם שהוא מאמין שזה "לא מוצדק". וכך גם הנשיא הפרוגרסיבי של צ'ילה, גבריאל בוריק, שדחק בביידן להסיר את הסנקציות נגד קובה מכיוון שלטענתו, הן פוגעות בעם הקובני ולא בממשלת קובה.

דונלד טראמפ הנשיא ביידן קובה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}