בתחתית הרשימה: יישובים עם אוכלוסייה חרדית לא מתחסנים
פרופ' מיכאל אדלשטיין, מאוניברסיטת בר-אילן מציע דרך לפתור את אי-השוויון הכפול בהתחסנות, תוך התייחסות מיוחדת לפתרון הנוגע למגזר החרדי, נוכח הפערים המשמעותיים מאוד בשיעורי ההתחסנות בין יישובים שונים בארץ, כשבולטים בתחתית הרשימה יישובים עם אוכלוסייה חרדית משמעותית, דוגמת צפת, ירושלים ובית שמש
נתוני ההתחסנות בחיסוני השגרה בישראל חושפים פערים גדולים בשיעורי ההתחסנות בין יישובים שונים. פערים גדולים אף יותר קיימים בחיסונים שאינם בסל הבריאות, כגון החיסון נגד חיידק המנינגוקוק מזן B – מחלה נדירה, אך קטלנית בקרב ילדים צעירים.
הדבר יוצר אי-שוויון כפול – אנשים ברמה סוציו-אקונומית נמוכה גם מועדים יותר להידבקות ולהסתבכות במחלות, וגם לא יכולים לשלם עבור החיסונים. הדרך היחידה לפתור את הבעיה היא להכניס את החיסון כנגד חיידק המנינגוקוק מזן B לסל הבריאות.
פרופ' מיכאל אדלשטיין, מאוניברסיטת בר אילן, מציין במאמר מיוחד כי לאחרונה נחשפו נתוני ההתחסנות בחיסוני השגרה בישראל, לאחר תקופה ארוכה בה המידע לא היה חשוף לציבור ובעקבות עתירה של התנועה לחופש המידע.
המאמר המלא
הנתונים מציגים פערים משמעותיים מאוד בשיעורי ההתחסנות בין יישובים שונים, ובולטים בתחתית הרשימה יישובים עם אוכלוסייה חרדית משמעותית, דוגמת צפת, ירושלים ובית שמש.
נתונים אלה יכולים להסביר גם את מוקדי התפרצות המחלות בישראל בשנים האחרונות, בעיקר של חצבת ושל שעלת, והם תואמים במידה רבה גם את הממצאים העולים מהמחקרים שחבריי ואני ביצענו, שבהם בדקנו ואנו ממשיכים לעקוב ולבדוק את המוטיבציה בקרב קבוצות וסקטורים באוכלוסייה הכללית להתחסן או שלא להתחסן בחיסונים.
במסגרת מחקר שערכנו בנושא, מצאנו כי בחברה הערבית שיעור ההתחסנות הוא הגבוה ביותר בישראל, והוא נעוץ בעיקרו בהיבטים מסורתיים ומשפחתיים, ומהסתמכות משמעותית על המלצות הרופא המטפל, בו אישית, באמונה בהכשרתו הלימודית והאקדמית ובניסיונו המקצועי.
במסגרת החברה החרדית בה מתחסנים בשיעור הנמוך ביותר, התמונה מורכבת, וקיימים פערים גדולים הקהילות השונות, המורכבות מליטאים, מחסידויות שונות ועוד.
ישנם רבני קהילות שמעודדים התחסנות ובקהילות שלהם רואים שיעורי התחסנות גבוהים מאוד שדומים לציבור הכללי. בקהילות אחרות יש נטייה להתחסן באיחור מהמועד המומלץ, או כאלה שמתחסנות רק לאחר התפרצות מחלות, חו"ח. זהו מצב בעייתי הפוגע בכיסוי החיסוני, כאשר ישנן קהילות שאינן מתחסנות באופן גורף. כשבדקנו את הסיבות לכך, הופתענו למצוא לא מעט מסרים אנטי-חיסוניים, המגיעים בעיקר מארצות הברית.
מסרים אלה משפיעים על הקהילות הללו, והם מועברים באמצעות כנסים, חלוקת חומרי הסברה וכדומה. בעיית אי-ההתחסנות בחיסונים ניכרת בחיסוני מבוגרים, אך היא נכונה גם באשר לחיסוני תינוקות וילדים.
יחד עם נתוני ההתחסנות בחיסוני החובה, נחשפו לאחרונה בכאן 11, גם נתונים הקשורים בחיסונים שזמינים בישראל ומומלצים ע"י משרד הבריאות, אך הם עדיין אינם בסל הבריאות. לדוגמה, במקרה של החיסון כנגד חיידק המנינגוקוק מזן B, שהוא מסוכן מאוד לתינוקות ולילדים צעירים, יש פערים גדולים בהתחסנות בין אוכלוסיות עשירות לאוכלוסיות עניות בארץ.
העשירים מתחסנים בשיעורים גבוהים, והעניין מתחסנים נגד החיידק בשיעורים נמוכים ביותר. על פי נתוני קופות החולים הגדולות בישראל, "שירותי בריאות כללית" ו"מכבי שירותי בריאות", באזור המרכז ובאזור השרון, שיעור המתחסנים נגד חיידק המנינגוקוק מזן B עומד על כפי שניים ויותר מאשר באזורי הדרום והצפון.
חיידק המנינגוקוק מזן B, נקרא גם ה"חיידק האלים". מדובר במחלה נדירה אך חמורה שפגעה בכ-20 ילדים בשנה בעשר השנים האחרונות. החיידק גורם ל"מחלה דוהרת", הנחשבת לקשה מאוד ובכוחה לגרום לפגיעות חמורות, לסיבוכים נוירולוגיים, לשיתוק גפיים, ואף חו"ח למוות.
החיסון כנגדו טרם נכלל במסגרת סל הבריאות, ולכן הוא לא כלול בלוח חיסוני השגרה של תינוקות וילדים בישראל שמקבלים ללא תשלום דרך טיפות החלב.
החיסון כנגד חיידק המנינגוקוק מזן B, שאושר ושהומלץ על ידי כלל הגורמים הרלוונטיים במשרד הבריאות ובאיגודי הרופאים, ניתן בשלוש מנות לכל ילד, כאשר עלות כל מנה מגיעה למאות שקלים, ועל כן, העלות למשפחה, ובפרט למשפחה ברוכת ילדים – גדולה ביותר, ועומדת על כמה מאות שקלים לילד.
אך במקרה של מחלות ילדים, ובפרט במקרה של חיידק המנינגוקוק מזן B, במשפחות ברוכות ילדים יש סיכוי יותר גבוה להידבקות בחיידק, ונוצר מצב בעייתי של אי-שוויון כפול, כלומר מי שהכי זקוקים לחיסון הזה – אינם מסוגלים לשלם עבורו.
במדינות אחרות בעולם, דוגמת אנגליה, אוסטרליה, קנדה ואיטליה, החיסון נגד חיידק המנינגוקוק מזן B נמצא כבר כמה שנים בסל הבריאות, ומחירו מסובסד. בזכות סבסוד זה, החיסון הביא לכך שהתחלואה בחיידק המנינגוקוק מזן Bירדה באופן דרמטי.
העדויות מרחבי העולם מראות שהדרישה לשלם עבור חיסונים היא מחסום גדול עבור הורים ומשפחות, ויוצרת אי-שוויון בין ילדים במשפחות, שיכולות להרשות לעצמן את החיסון, לבין אלה שלא.
על כן, הדרך הטובה ביותר להגן על כל הילדים מפני חיידק המנינגוקוק מזן B היא לכלול את החיסון כנגדו בסל הבריאות הממלכתי, ולסבסדו בידי המדינה, על מנת שכל הילדים יהיו מוגנים כנגד הידבקות ב"חיידק האלים".
הכותב הוא פרופסור בבריאות הציבור בפקולטה לרפואה על שם עזריאלי באוניברסיטת בר אילן.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות