כ"ו טבת התשפ"ה
26.01.2025
"אין עילה להתערבות"

בג"ץ דחה את עתירת הרש"פ נגד החוק לפיצוי קורבנות טרור: "משלמת למחבלים ובני משפחותיהם"

בג"ץ דחה את עתירת הרשות הפלסטינית נגד החוק שאושר בכנסת המאפשר לנפגעי טרור לתבוע פיצויים מגורם המממן אותו. השופט עמית קבע: "המניע לחקיקת חוק, כשלעצמו, אינו מהווה עילה לביקורת שיפוטית על חקיקה ראשית של הכנסת"

בג"ץ דחה את עתירת הרש"פ נגד החוק לפיצוי קורבנות טרור: "משלמת למחבלים ובני משפחותיהם"
השופט יצחק עמית בוועדת הבחירות צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

שופט בית המשפט העליון יצחק עמית דחה את עתירת הרשות הפלסטינית שביקשה לבטל את החוק שאושר בכנסת המאפשר לנפגעי טרור לתבוע פיצויים מגורם המממן אותו. להחלטה זו הצטרפו השופט חאלד כבוב והשופטת יעל וילנר, כך לפי "ווינט". 

השופט עמית קבע כי "נפתח ונאמר את מה שנעדר מהעתירה אך ראוי להעלותו - הרשות הפלסטינית משלמת למחבלים ובני משפחות מחבלים כספים והטבות בשיעורים ניכרים, בזיקה הדוקה למעשי הטרור הנפשעים שביצעו. גם אם ביסוד החוק מניע פוליטי איך בכך כדי להביא לביטולו".

הרשות הפלסטינית טענה כי יש להורות על ביטול החוקים "מחמת תכליתם הבלתי ראויה והפגיעה הגורפת והבלתי מידתית ברשות הפלסטינית ובתושבים הפלסטינים המוגנים". 

הרשות הפלסטינית אף טענה בעתירתה כי החוק מנסה באופן סמוי להביא לידי קריסה הכלכלית "ואיום ריבונותה לצורך השלמת סיפוחה של הגדה המערבית לשטחי ישראל". 

פסק הדין מעלה כי תשלומי הרשות הפלסטינית למחבלים ובני משפחותיהם מגיעים לכדי מאות מיליוני שקלים בכל שנה: "הסיבה שבגינה חוק פיצוים לדוגמה חל על הרשות הפלסטינית ומגדיר אותה כ'מתגמלת טרור' נעוץ במעשיה שלה ובמדיניותה לשלם משכורות והטבות למחבלים ובני משפחות מחבלים". 

עוד קבע עמית: "בחקיקת החוקים מושא הדיון שלפנינו ביקש המחוקק להרתיע את המעורבים בביצוע מעשי טרור ואת המאשררים מעשים אלה, ולקבוע הסדרים המיטיבים עם קורבנותיהם. מוטב היה אילו הצורך בחקיקתם לא היה נולד מלכתחילה, אך למרבה הצער, אין זה המצב. משורה של טעמים מצאנו כי אין עילה חוקתית להתערבות בחוקים הנתקפים בעתירה, הגם שהם חורגים מדיני הנזיקין הרגילים הנוהגים במחוזותינו, כך שדין העתירה להידחות".

עמית קבע כי לנוכח סכומי העתק שניתן יהיה לפסוק בעקבות החוק, "אין להוציא מכלל אפשרות כי פגיעה כלכלית משמעותית ברשות תהא תוצאה אגבית אפשרית של הפעלת החוק. אך גם בהנחה כי ענייננו בחוק שמניעיו פוליטיים, הרי שהמניע לחקיקת חוק, כשלעצמו, אינו מהווה עילה לביקורת שיפוטית על חקיקה ראשית של הכנסת".

עו"ד רביד שרון המייצג נפגעי טרור שלא בהליך זה מסר כי "העובדה שהמדינה משקיעה מאמצים גם בשדה המלחמה הכלכלית בטרור, נושאת פירות. כמי שמייצג לקוחות בתביעות פיצויים נגד המחבלים ועוזריהם, כולל הרשות הפלסטינית, אני רואה כיצד הלוחמה הכלכלית מועילה לצמצום עידוד הטרור".

הרשות הפלסטינית בג"ץ יצחק עמית פיצויים נפגעי טרור

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 8 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}