י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
תעלומת הכתרים

אוצרות מלכותיים שנעלמו התגלו במרתף בליטא

מתחת לרצפת הקתדרלה: אוצרות היסטוריים נדירים, הכוללים כתרים ואביזרי קבורה של שליטים מימי הביניים, נחשפו לאחרונה במרתפי הקתדרלה בווילנה, לאחר שהוסתרו מאז פרוץ מלחמת העולם השנייה ב-1939 ומציג הצצה נדירה לחייהם של שליטי ימי הביניים באירופה

אוצרות מלכותיים שנעלמו התגלו במרתף בליטא
אילוסטרציה צילום: Pixabay

במרתפי הקתדרלה בווילנה, בירת ליטא, התגלו לאחרונה אוצרות היסטוריים יקרי ערך שהוסתרו במשך עשרות שנים. בין הפריטים שנמצאו ישנם כתרים ואביזרי קבורה השייכים לשליטים אירופאים מימי הביניים, שלא נראו מאז פרוץ מלחמת העולם השנייה ב-1939, כך על פי הודעה לעיתונות מטעם סוכנות קידום התיירות Go Vilnius שפורסמה ב-CNN.

אחד הפריטים הבולטים הוא כתרו של אלכסנדר יגיילו, מלך פולין ודוכס גדול של ליטא, שחי בין השנים 1461-1506. בנוסף, נמצאו גם כתר, שרשרת, מדליון, טבעת ולוחית ארון קבורה השייכים לאליזבת מאוסטריה, שחיה בין 1436-1505. עוד התגלו כתר, שרביט, כדור מלכות, שלוש טבעות, שרשרת ולוחיות ארון קבורה הקשורים לברברה רדזיוויל, אשתו של זיגמונט השני אוגוסט, מלך פולין ודוכס גדול של ליטא, שנפטרה ב-1551.

הארכיבישוף של וילנה, ציין בהצהרה כי "אביזרי הקבורה שהתגלו של מלכי ליטא ופולין הם אוצרות היסטוריים יקרי ערך, סמלים למסורת הארוכה של המדינה הליטאית, סימנים לווילנה כעיר הבירה, ויצירות מופת של צורפות ותכשיטנות".

Pixabayאילוסטרציהצילום: Pixabay

האביזרים הונחו בתוך הסרקופגים של בני המלוכה כאשר נקברו, והכתרים לא היו מיועדים לענידה, אלא יוצרו לאחר המוות כחלק ממצבת הקבר, כפי שמשתקף בנוהגי הקבורה וההנצחה של התקופה. תגלית זו חשובה במיוחד עבור המדינה הליטאית, שכן היא מראה את מיקומה של הקתדרלה בווילנה כנקרופוליס של האליטה של הדוכסות הגדולה של ליטא באותם ימים.

ריטה פאוליוקביצ'יוטה, מנהלת מוזיאון מורשת הכנסייה בווילנה, הדגישה כי "סמלים אלה חשובים הן למדינה והן לכל אחד מאיתנו, כסימנים לזהות האירופית שלנו, כזהות המשוחזרת של המדינה העתיקה, כסימן לכוחם של שורשינו".

על פי הדיווח בCNN, הפריטים התגלו לראשונה ב-1931 במהלך ניקוי הקתדרלה לאחר הצפה באביב, שחשפה מרתף ובו שרידי השליטים. הם הוצגו לציבור עד לפרוץ מלחמת העולם השנייה ב-1939, אז הוסתרו. מספר חיפושים שנערכו מאז לא נשאו פרי, עד שהחוקרים הפנו את תשומת ליבם למרתפים בספטמבר 2024.

בדצמבר, תוך שימוש במצלמה אנדוסקופית, נמצאו לבסוף האוצרות, עטופים בעיתונים מתוארכים לספטמבר 1939. הם יעברו בדיקה, שימור ויוצגו לציבור בעתיד, על פי ההודעה לעיתונות. תגלית זו מהווה הצצה מרתקת להיסטוריה העשירה של ליטא ומדגישה את חשיבותה של העיר וילנה כמרכז תרבותי ופוליטי לאורך מאות שנים.

וילנה ליטא אוצרות ימי הביניים

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}