המתיחות בן הרמטכ"ל הלוי לשר הביטחון כ"ץ עולה שלב על רקע תחקירי ה-7 באוקטובר
שר הביטחון ישראל כ"ץ מנחה את הרמטכ"ל לשתף פעולה באופן מלא עם מבקר המדינה: "לא ייתכן מצב בו יצטייר שצה"ל חושש מביקורת ומשקיפות ציבורית נדרשת נוכח חומרת האירועים שאירעו ב-7 באוקטובר בעת שפיקדת על צה"ל"
- אברהם פריינד
- ח' טבת התשפ"ה
- 3 תגובות
שר הביטחון ישראל כ"ץ מנחה את הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, לשתף פעולה באופן מלא עם מבקר המדינה הבודק את אירועי ה-7 באוקטובר.
שר הביטחון הורה לרמטכ"ל לאפשר למבקר המדינה גישה לכל חומר שיידרש, ולשתף פעולה באופן מלא עם הליך הביקורת.
השר כ"ץ אמר: "לא ייתכן מצב בו יצטייר שצה"ל חושש מביקורת ומשקיפות ציבורית נדרשת נוכח חומרת האירועים שאירעו ב-7 באוקטובר בעת פיקודו של הרמטכ"ל על צה"ל".
בלשכת כ"ץ הדגישו בנוסף כי "שר הביטחון מזכיר לרמטכ"ל את הנחייתו לסיים את התחקירים שמבצע צה"ל עד לסוף החודש הנוכחי ולהציג לו בקצב מהיר יותר את התחקירים שכבר מוכנים, כדי שיוכל לבחון אותם ולעמוד על השפעתם על סבבי המינויים המתוכננים בצה"ל".
בהמשך להודעתו כי לא יאשר מינויי אלופים בצה"ל עד לסיום התחקירים, הוסיף שר הביטחון שבשל העיכוב בהצגת התחקירים והעובדה שתחקירים מהותיים, בין היתר אירועי ה-6 וה-7 באוקטובר, טרם הוצגו בפניו, ישנו קושי גדול לאשר גם מינויים בדרגים נמוכים יותר להם השפעה כוללת על פעילות צה"ל, ולפיכך החליט לאשר בשלב זה רק מינויים עד דרגת אל"מ שיוצגו בפניו וייבחנו על ידו ובכוונתו לזמן את הרמטכ"ל לפגישה כדי לדון בנושא.
צה"ל: "פתרון - בשיח בין שר הביטחון לרמטכ״ל ולא דרך התקשורת"
דובר צה"ל מגיב לדברי שר הביטחון: "צה"ל מנהל מערכת תחקירים מקיפה לשיפור ההגנה על המדינה ואזרחיה. התחקירים מתקדמים לפי עומס הלחימה - המפקדים שמנהלים את הקרבות הם גם אלה שמבצעים את התחקירים. קשב פיקודי חסר בלחימה, עלול לעלות בחיי אדם.
צה"ל משתף פעולה באופן מלא עם מבקר המדינה, למרות שמעולם לא נערכה ביקורת כזו במהלך מלחמה. כבר בימים אלה מתקיימות 18 ביקורות מבקר בצה״ל.
תחקירים איכותיים הם בסיסי חשוב מאוד ללמידה וביקורת המבקר. התחקירים יועברו למבקר בשקיפות מלאה בסיומם. צה״ל מחויב לאיכות התחקירים לפני מהירות עשייתם ויעשה הכל לסיימם באופן מקצועי מהר ככל שניתן.
יש לציין כי לשכת הרמטכ״ל והרמטכ״ל לא המליצו לאף גורם צבאי לפנות לייעוץ משפטי. זהו הליך קבוע של הסנגוריה הצבאית, שביצעה אותו מתוקף תפקידה ועצמאותה מבלי צורך לבקש לכך אישור. נדגיש כי לא ישב אף משפטן בתחקירי צה״ל ואף לאנשי הפרקליטות הצבאית אסור לנכוח על-פי חוק חיסיון התחקיר.
תהליך המינויים בצה״ל הוא מקצועי וענייני, אחריות לאירועי השבעה באוקטובר נבחנת לעומק והיכן שאין בהירות, ההחלטות נדחו. צה״ל מחויב להמשיך בתהליך מינויים מקצועי למען משרתיו הנלחמים כבר שנה ושלשה חודשים ברצף.
פתרון הסוגיות צריך להתקיים בשיח בין שר הביטחון לרמטכ״ל ולא דרך התקשורת".
לשכת שר הביטחון: "התנצלות הפעם לא תספיק"
דובר שר הביטחון אדיר דהן בתגובה חריגה: "דובר צה"ל, שהתנצל לא מכבר על שחרג מסמכותו, ותקף את הדרג המדיני - שוב חורג מסמכותו, תוקף ומטיף מוסר לדרג המדיני. התנצלות הפעם לא תספיק".
כזכור, מבקר המדינה מתניהו אנגלמן שלח השבוע מכתב לרמטכ"ל ובו התייחס להתנהלות לשכת הרמטכ"ל בהליך הביקורת על 12 הנושאים שסוכמו בין השניים שייבדקו בשלב זה, בעניין מחדל ה-7 באוקטובר.
במכתב לרמטכ"ל טען המבקר כי ישנה התנהלות הפוגעת והמשבשת את הליכי הביקורת, בניגוד לנוהג של ביקורות המדינה בכל הגופים המבוקרים ובכללם צה"ל במשך עשרות שנים.
המבקר פירט: "נציג המינהלת בלשכת סגן הרמטכ"ל נוכח בכל הפגישות עם בעלי תפקידים בצה"ל ומתלווה אליהן. ככל שנושא הפגישה רגיש יותר או שבעל התפקיד עמו נפגש צוות הביקורת הוא בכיר יותר, כך עולה, בהתאם, בכירותו של נציג המינהלת שמשתתף בפגישה. זאת ועוד, בחלק מן הפגישות הנציג אף מתעד את הנאמר בהן באופן ידני".
עוד טען המבקר במכתב: "המינהלת בלשכת סגן הרמטכ"ל החליטה על דעת עצמה וללא כל תאום מוקדם למול נציגי הביקורת ואף מבלי ליידע אותם להקליט את כל הפגישות שעורכים הצוותים עם בעלי תפקידים בצה"ל. חמור מכך, פרקטיקה זו יושמה על ידכם לראשונה מבלי להודיע למשתתפי הפגישה מטעם משרד מבקר המדינה על הקלטת הפגישה, ולולא שימת לב של נציגנו בתום המפגש למכשיר ההקלטה אפשר כי לא היינו יודעים על כך כלל".
"חרף הסתייגות נציגי משרדי מהקלטת הפגישות, נמשכו ההקלטות ביתר המפגשים תוך סירוב להעביר את ההקלטות של המפגשים לנציגי משרדי. אחד מקציני צה"ל שזומנו לפגישות עם נציגי משרדי מסר כי הוא הוחתם על מסמך שו"ס, אשר על פי הבנתו הגביל אותו במסירת מידע לצוותי הביקורת. קצין נוסף ציין כי עבר תדריכי הכנה טרם הגעתו לפגישה עם נציגי משרד מבקר המדינה", נכתב.
לדברי המבקר, "אופן התנהלות צה"ל משגר ׳מסר של הרתעה והפחדה׳ במשתמע כלפי דרגי שטח וקצינים הכפופים לפיקוד העליון, ועלול להוביל לחשש משיתוף פעולה מלא עם ביקורת המדינה ולסיכול חשיפת האמת בפני מבקר המדינה וכפועל יוצא לפגיעה חמורה ביותר בהליכי ביקורת המדינה. אני רואה בחומרה פעולות אלו אשר יש בהן כדי לפגוע בהליך הביקורת התקין שבמסגרתו על בעלי התפקידים למסור מידע מלא כמתחייב מהחוק וללא חשש מהשלכות פעולתם, ועל הגוף המבוקר להעביר מסמכים הנדרשים לביקורת המדינה באופן מיידי וללא עיכובים".
דובר צה"ל מסר בתגובה: "צה"ל פועל תמיד בהתאם לחוק ומשתף פעולה באופן מלא ושקוף עם מבקר המדינה. מבקר המדינה פנה לצה"ל במספר טענות. צה"ל לומד את כלל טענות המבקר ויגיב להן באופן ענייני בהקדם. צה"ל ימשיך לנהל את השיח ישירות אל מול המבקר".
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות