מטראומה למהפכה: המומחה שמשפר את הקשב והריכוז דרך איזון השמיעה
איך טראומה צבאית וביקור בדרום קוריאה הביאו את רם גלבוע להחדיר לארץ את אחת משיטות הטיפול החדשניות והמפתיעות בקשב וריכוז? על כך ועוד בכתבה שלפניכם
- יוסף אור כתבה מקודמת
- ט' טבת התשפ"ה
תארו לעצמכם שאתם חיים בעולם שבו כל רחש קטן נשמע כמו פיצוץ, וצליל של לעיסת מסטיק מסיט את תשומת לבכם. זה העולם שבו חיים רבים, מבוגרים וילדים כאחת, בלי שהם מודעים לכך בכלל ובלי לדעת שהפרעת הקשב והריכוז ממנה הם סובלים נובעת בגלל אותו איזון שמיעתי לקוי.
ליצירת קשר עם צוות נוירומוטוריקה השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
רם גלבוע, פסיכותרפיסט ומומחה לאיזון שמיעתי AIT, מקדם בארץ שיטת טיפול המחוללת מהפכה בתחום האיזון השמיעתי כחלק משיטת נוירומוטוריקה שפיתחה אמו עדנה גלבוע לשיפור קשב והתנהגות. למחקר הייחודי שלו הוא לא הגיע במקרה: הכל התחיל מטראומה צבאית שהותירה אותו עם טנטון - צלצולים בלתי פוסקים באוזניים. "הייתי במקום מתסכל" הוא משתף. "רופאים לא מצאו לזה פתרון וניסיתי הכל. אמרו לי להתרגל לחיות עם זה. סירבתי לקבל את התשובה הזו".
התגלית במזרח
המפנה הדרמטי הגיע דווקא מקוריאה הדרומית. "עבדתי שם בשגרירות ולימדתי באוניברסיטה ונתקלתי במחקר של רופא א.א.ג וחוקר צרפתי שפיתח שיטה מהפכנית לאיזון מערכת השמיעה. זה היה הרגע ששינה את חיי, לא רק שהטנטון נעלם, אלא גיליתי משהו הרבה יותר משמעותי - שיש לי בעיית איזון שמיעתי כללית וכן נחשפתי לקשר העמוק בין איזון שמיעתי לבין תפקוד כללי ואיך מטפלים בזה".
כיצד עובדת השיטה?
"במרכז השיטה עומדת טכניקה ייחודית שעושה "פיזיותרפיה" או למעשה מלמדת את האוזניים לשמוע נכון - מאוזן. בלי רגישויות. גילינו שבעיות קשב וריכוז רבות מקורן בכך שהמטופל סובל מתדר מסוים שמציק לו ונשמע לו לעתים כמו צעקה צורמת, זה משפיע גם על מערכות זוגיות ויצירת קשרים, אם למשל התדר בו בן הזוג שלך מדבר מציק לך" מסביר גלבוע. "כשמערכת השמיעה לא מאוזנת, המוח מבזבז אנרגיה רבה בסינון רעשים, מה שפוגע ביכולת הקשב".
"כדי לטפל בזה, קודם כל, אנחנו מאזנים את מערכת השמיעה עם התדרים המיוחדים", מסביר גלבוע. "זה כמו לכוון מחדש את ה'אקולייזר' של המוח".
לנוירומוטיריקה שתי זרועות נוספות של שיטות טיפול עבור מי שזקוק לכך. "יש לנו גם זרוע נוספת של טיפול בוויסות החושי - מלמדים את הגוף איך להתמודד עם גירויים שפעם היו בלתי נסבלים, על ידי תרגילי תנועה שמשפיעים על המוח. תארו לכם ילד שכל תווית בבגד הייתה עבורו סיוט - פתאום הוא מסוגל להתעלם מזה ולהתנהל בצורה נורמטיבית".
ליצירת קשר עם צוות נוירומוטוריקה השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
מהי הזרוע השלישית?
"הזרוע השלישית, היא הוויסות הרגשי והיא אולי המפתיעה ביותר", ממשיך גלבוע. "גילינו שכשמאזנים את מערכת השמיעה והחושים, פתאום יש פתח לעבודה רגשית עמוקה יותר עם ילדים פגיעים שלוקחים דברים ללב בצורה קיצונית, או לחלופין הם חולמניים כמין מנגנון הגנה מפני פגיעות, כפי שלא פעם מאפיינים ב-ADHD. כאן חשוב להדגיש - ילדים רבים מאובחנים עם ADHD בגלל תסמינים דומים, אבל האבחון הוא לא מדויק, הבעיה היא לא פעם בויסות כללי של הילד, בין אם חושי, שמיעתי או רגשי. לכן בחלק הזה של הטיפול אנו עובדים עם שיטות טיפול מסורתיות שמוכיחות את עצמן על מנת להחזיר את הילד לתלם גם בהיבט הרגשי".
אפקט דומינו
בשיטת נוירומוטוריקה, גלבוע מיישם כיום גישה משולבת המתמקדת בשיפור הקשב והריכוז במספר היבטים אשר לא פעם משתרגים זה בזה. "בד"כ נגלה שמי שסובל מחוסר איזון בחוש אחד (כמו שמיעה) לרוב יסבול גם מחוסר איזון בחושים אחרים כמו טעם ריח ועוד", הוא מסביר. "למשל, ילד עם רגישות שמיעתית גבוהה עלול לגלות שיש לו גם קשיי ויסות חושי, שבתורם משפיעים לעתים על הפרעות ריח, כמו למשל ריח של טונה שפשוט מקשה על היכולת שלו להתרכז. כשמטפלים במשהו אחד, לעיתים קרובות רואים שיפור גם בשני".
התוצאות המדהימות מדברות בעד עצמן: "היה לנו מקרה לאחרונה של אישה בת 35 שנכשלה מספר פעמים בטסט", הוא משתף. "אחרי הטיפול היא עברה בהצלחה. היא אמרה לי: 'סוף סוף אני מצליחה להתרכז בכביש בלי שכל צפצוף או תנועה מסיטים את תשומת ליבי".
"השיטה הזאת עוזרת לנו להחזיר תלמידים רבים לקו הנכון, הן מבחינת התנהגות, הן מבחינת ריכוז בשיעור וגם משפרת במקביל את חוש השמיעה שלהם. בדיעבד אני יכול לומר כי היה שווה את כל הסיבוב הזה ברחבי העולם, כדי לחזור בסופו של דבר לארץ ולהפיץ את הבשורה הגדולה של נוירומוטוריקה", מפטיר לסיום.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות