ט' טבת התשפ"ה
09.01.2025
מומחה לרפואה פנימית

"בתום שנה מאתגרת הבריאות שלנו זקוקה לתשומת לב מיוחדת"

פרופ' יהודה קמרי, ממרפאת 'הסופרים' של כללית בבני ברק ומומחה לרפואה פנימית ומשפחה, וטיפול בהשמנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, מסביר על חשיבות הרפואה המונעת, ההשפעה שלה על איכות חיינו, ונותן המלצות וטיפים

"בתום שנה מאתגרת הבריאות שלנו זקוקה לתשומת לב מיוחדת"
פרופ' יהודה קמרי צילום: יח"צ

בתום שנה מאתגרת מלאה בחששות ולחצים, הבריאות שלנו זקוקה לתשומת לב מיוחדת. מומחי כללית עושים לכם חיים פשוטים יותר וממליצים על בדיקות מעקב ושגרת טיפולים במרפאות הקרובות לביתכם. ואם אין לכם כוח לצאת מהבית? 

גם כאן יש מענה בזכות שירותי און-ליין ברפואת משפחה, ברפואת ילדים וברפואת עור ובאמצעות שירות וואטסאפ מרפאתי המאפשר לקבל את כל שירותי המרפאה מהנייד: קביעת תורים, הפניות, התחייבויות וגם אפשרות לבקש החזרים און –ליין והכל במסלול המהיר.

פרופ' יהודה קמרי, רופא משפחה בכללית ומומחה לטיפול בהשמנה ומניעת מחלות לב וכלי דם, מסביר כי ישנה אוכלוסייה גדולה בסיכון שנמצאת בתת אבחון ותת טיפול. גילוי מוקדם של גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם יכול להציל חיים. לאבחון מאוחר יכולות להיות השלכות בריאותיות חמורות כגון: חסימות בעורקי הצוואר שמגיעים למוח וסיכון לשבץ מוחי, חסימות בעורקי הרגליים וסיכון לקטיעתן וכמובן חסימת עורקי הלב וסיכון להתקף לב. כולנו מכירים את גורמי הסיכון כמו גיל, עישון, השמנה וסוכרת, יתר לחץ דם וכולסטרול, אבל יש גם גורם גנטי שאינו מוכר מספיק.

חשיבות האבחון המוקדם

למעשה, גם אדם צעיר ורזה עלול לסבול מכולסטרול גבוה בדם ולא להיות מודע לכך. מדובר ביתר כולסטרול משפחתי שעובר בתורשה מאחד ההורים ונובע מפגם בגן שאחראי לפינוי חלקיקי הכולסטרול מהדם לכבד. מדובר במחלה שכיחה אשר 1 מתוך 300 איש באוכלוסייה  נמצא בסיכון גבוה ללקות בה. במהלך השנים חלקיקי הכולסטרול הרע (LDL) שוקעים בדפנות העורקים ועלולים לגרום לחסימות (טרשת העורקים) ולסיבוכים של מחלות לב וכלי דם. חשוב להיות מודעים למחלה, לגלות ולטפל בה מוקדם על מנת למנוע את סיבוכיה. ביתר כולסטרול משפחתי רמת הכולסטרול גבוהה מגיל צעיר למרות משקל תקין ואורח חיים בריא בגלל ההפרעה הגנטית. מכאן החשיבות הגדולה של רפואה מונעת: לאבחן ולטפל מוקדם כדי למנוע את הסיבוכים של מחלות לב וכלי דם (התקף לב ושבץ מוחי) שהם מסכני חיים וגורמים לנכות קשה.

אילו בדיקות חשובות ומומלצות?  

בדיקת דם לפרופיל שומנים מאפשרת גילוי מוקדם של יתר כולסטרול ושומני הדם (טריגליצרידים). פרופ' קמרי: "מומלץ לבצע אותה החל מגיל 35, אבל אם קיימת היסטוריה משפחתית של יתר כולסטרול, סוכרת, אירוע מוחי או התקף לב, מומלץ לבצע פרופיל שומנים מגיל צעיר יותר ואפילו אצל ילדים. במקרה של יתר כולסטרול משפחתי מומלץ להתחיל טיפול מוקדם יותר כדי להאריך תוחלת חיים". 

בדיקת דם לסוכר בצום. פרופ' קמרי מסביר: "גם רמת סוכר גבוהה היא גורם סיכון למחלות לב וכלי דם. זה מתחיל בהפרעה קלה של טרום סוכרת, אבל אם לא מטפלים בזמן זה יתפתח לסוכרת. חוסר טיפול עלול לגרום לא רק לחסימות בעורקים הגדולים אלא גם בכלי הדם הקטנים בעיניים ובכליות. אני ממליץ לכל מי שיש לו/ה סוכרת במשפחה או אישה שסבלה מסוכרת הריונית או למי שיש השמנה ביטנית,  לעשות את הבדיקה הזו בקביעות".

בדיקת דם ל- HbA1c (המוגלובין מסוכרר) שהוא מדד לרמת הסוכר בשלושת החודשים האחרונים, וזאת על מנת לוודא שגם אם רמת הסוכר תקינה בזמן צום, היא לא מגיעה לרמות גבוהות אחרי האוכל.

מדידת לחץ דם במרפאה. פרופ' קמרי: "גם במקרה זה יתכן ואדם סובל מלחץ דם גבוה ואינו מודע לכך, וגם לחץ דם גבוה  באופן עקבי הוא גורם סיכון משמעותי למחלות לב וכלי דם. לכן חשוב לבצע מדידות לחץ דם באופן שגרתי במרפאה, במיוחד אם יש היסטוריה משפחתית". 
בדיקת דם לתפקודי כבד וכליות. פרופ' קמרי: "בבדיקה ניתן לראות אם יש פגיעה בכבד ובכליות. הפרעה בתפקודי כבד יכולה לרמז על כבד שומני. הצבר הבעייתי של גורמי סיכון שלרוב הולך יחד הוא יתר כולסטרול, לחץ דם, סוכר וכבד שומני, כאשר לעיתים קרובות זה נובע מהשמנה בטנית. לכן חשוב להיות מודעים ולהתחיל בטיפול מונע מוקדם". 

אבחון מוקדם מציל חיים 

פרופ' קמרי: "כל מי שעם נטייה להשמנה בטנית, סוכרת ויתר כולסטרול במשפחה וגם נשים שסבלו מסוכרת בהיריון חשוב שיעשו את הבדיקות הפשוטות האלה. גורם סיכון נוסף הוא הגיל, ולכן חשוב לבצע את הבדיקות בשגרה ככל שמתבגרים. אם לא מאתרים גורמי סיכון בזמן, החשיפה לגורמי הסיכון נמשכת ועולה הסיכון לפגיעה בכלי הדם הגדולים והקטנים. מנגד, חשוב לאתר כולסטרול, לחץ דם וסוכר בגיל צעיר: אבחון מוקדם, טיפול ושינוי באורח החיים יכול למנוע פגיעה בלתי הפיכה. יש היום הרבה מאוד כלים בטוחים ומצילי חיים. אם זה תרופות חדשות להשמנה, טיפול תרופתי בזמן לטרום סוכרת או לכולסטרול. חשוב לדעת שגם אם הנטייה היא גנטית אפשר למנוע את התפתחות המחלה! היום אנו יודעים לטפל עוד לפני הופעת התסמינים והסיבוכים של מחלות לב וכלי דם  וזה מציל חיים".

כללית שירותי בריאות

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}