ההימלטות האיראנית מסוריה: קבוצות המיליציה התפרקו, והשאירו מאחור נשק וציוד
איראן הוציאה את רוב הכוחות מסוריה, מהלך שהיווה מכה לשאיפות האזוריות של טהראן | אלפי אנשי צבא איראניים ולוחמי מיליציות שונות, נמלטו גם הם לאחר נפילתו של אסד, והשאירו מאחור נשק וציוד | הטבעת מתהדקת
- יענקי פרבר
- ז' טבת התשפ"ה
הכוחות האיראניים נסוגו ברובם מסוריה בעקבות קריסת משטר אסד בדצמבר האחרון, כך על פי גורמים אמריקאים, אירופים וערביים הדבר מהווה מכה משמעותית לאסטרטגיה של טהראן להקרנת כוח במזרח התיכון.
הנסיגה האיראנית מסמנת סוף של מאמץ ארוך שנים שבו טהראן השתמשה בסוריה כמרכז אסטרטגי לתיאם בין משטרים ומיליציות בעלות בריתה כדי להפיץ השפעה ולנהל מלחמה עם הפרוקסי שלה נגד ארה"ב וישראל. ארגונים חמושים הנתמכים על ידי איראן בסוריה פתחו בהתקפות על כוחות ארה"ב וסייעו בהתקפות על ישראל. אבל כעת חברי כוח קודס המובחרים נמלטו כעת לאיראן וקבוצות המיליציה התפרקו, כך אמר בכיר אמריקאי ל'וול סטריט ג'ורנל'.
עם התמוטטות משטר אסד, אלפי לוחמי מיליציות שנתמכו על ידי איראן עדיין שהו במדינה, בעיקר במזרח סוריה, וחלקם היו פזורים בדמשק, בחלב ובמקומות אחרים. רוב האנשים במזרח סוריה, כולל קציני משמרות המהפכה, יחד עם לוחמים אפגנים, עיראקים, לבנונים וסורים, ברחו לאל-קאים, עיירת גבול בצד העיראקי, כך אמרו גורמים מערביים וערביים לעיתון. חלק מהאיראנים טסו לטהראן, לוחמי חיזבאללה במערב המדינה נמלטו ללבנון.
עבור איראן, סוריה הייתה בין הנכסים האסטרטגיים החשובים ביותר שלה, שאפשרה לה להעביר כוח אדם ונשק לחיזבאללה בלבנון ולמקם כוחות בקרבת ישראל. קריסת משטר אסד מערערת קשות את יכולתה של טהראן לבנות מחדש הן את חיזבאללה בלבנון והן את חמאס בעזה, שנפגעו על ידי ישראל בחודשים האחרונים.
כשהאיראנים ובני בריתם נמלטו מהמדינה, הם נאלצו להשאיר מאחור כמות משמעותית של ציוד צבאי וכלי נשק שפוצצו מאוחר יותר על ידי ישראל או נתפסו על ידי מיליציות סוריות מתנגדי אסד.
הממשלה החדשה של סוריה, שמנהיגיה נלחמו במשך שנים במלחמה ארוכה נגד המשטר הנתמך על ידי איראן בדמשק, רואה באיראן איום מרכזי ומתכננת לפעול כדי למנוע מטהרן לבנות מחדש את נוכחותה הצבאית במדינה.
העיתון דיווח כי איראן מנסה להגדיל את משלוחי המזומנים לחיזבאללה ישירות ללבנון. טיסה מסחרית שהובילה משלחת דיפלומטים מאיראן עוכבה ונערך חיפוש במזוודות שלהם עם הגעת המשלחת לנמל התעופה הראשי של ביירות בשבוע שעבר.
פקידים אמריקאים מאמינים שאיראן תנסה בסופו של דבר להקים מחדש את הנתיב היבשתי, אבל לא בטווח הקצר. לא סביר שהמשטר החדש יאפשר למשמרות המהפכה לחדש את הנוכחות הצבאית במדינה בעתיד הקרוב, בגלל התמיכה של איראן באסד.
האמריקאים מודאגים מכך שאיראן תנסה לשקם את ההשפעה בסוריה בטווח הארוך, להפעיל מחדש רשתות ישנות ולנסות לנצל אי יציבות פוטנציאלית במדינה שנותרה מפוצלת בין קבוצות מיליציות עם אג'נדות ואידיאולוגיות שמתנגשות אחת בשניה.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות