י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
בריאיון נרחב

בלינקן חושף: האיום שגרם לנתניהו לאשר סיוע לעזה - ומי אשם בכך שאין עסקה?

מזכיר המדינה האמריקני בלינקן חשף כי הציב לנתניהו אולטימטום, לפיו אם לא יאפשר העברת סיוע הומניטרי לעזה - הוא יפעל לביטול הביקור של ביידן בארץ | לצד זאת, התייחס בלינקן למגעים לעסקת חטופים וטען כי לא נתניהו אשם בטרפודם

בלינקן חושף: האיום שגרם לנתניהו לאשר סיוע לעזה - ומי אשם בכך שאין עסקה?
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם מזכיר המדינה של ארה"ב אנתוני בלינקן צילום: חיים צח /לע"מ

מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן העניק ראיון סיכום לניו יורק טיימס, ובו אמר בין היתר כי לא ראש הממשלה נתניהו הוא שסיכל את עסקת החטופים

בלינקן אמר: "מה שראינו פעם אחר פעם הוא שחמאס לא מגיע לסיום העסקה. אכן היו מקרים שבהם פעולות שישראל נקטה בהן כן הקשו על כך. אבל היה רציונל לפעולות האלו, גם אם לפעמים הן היקשו יותר להגיע לעסקה. למשל חיסול סינוואר".

בלינקן סיפר בריאיון: "ב-6 באוקטובר דחפנו מאוד לעבר נורמליזציה בין סעודיה לישראל. הייתי אמור לנסוע לסעודיה ולישראל ב-10 באוקטובר. ברור שזה לא קרה. המטרה של הנסיעה הזאת היה לעבוד על המרכיב הפלסטיני בתוך הסכם הנורמליזציה, כי אנחנו האמנו וגם הסעודים אמרו שזה חשוב מאוד לוודא שאם תהיה נורמליזציה יהיה גם נתיב למדינה פלסטינית".

"מאז 7 באוקטובר היו לנו כמה יעדים עיקריים", אמר בלינקן ל"טיימס". "הייתי בישראל ובאזור חמישה ימים אחרי המתקפה. ראיתי זוועות מעבר לכל מה שאדם יכול לדמיין והיינו נחושים לעשות כל שביכולתנו כדי להבטיח ש-7 באוקטובר לא יחזור על עצמו". 

בלינקן הוסיף כי ארה"ב התאמצה לוודא שהמלחמה לא תתרחב: "התרחבות הסכסוך משמעה יותר מוות והרס". עוד אמר כי ממשל ביידן רצה לוודא כמיטב יכולתו "שהילדים, הנשים והגברים שנקלעו למלחמה שיזם חמאס, שלא הם פתחו בה, ובעצם היו חסרי כוח מלעצור אותה - יהיו מוגנים ככל האפשר. הם קיבלו את הסיוע שהם צריכים כדי לשרוד את הסכסוך הנורא הזה".

בלינקן נשאל האם ישראל עומדת בחוק הבינלאומי, ואמר: "בדקנו את הנושא, אנחנו ממשיכים לבחון אותו לעומק ומפרסמים דוחות והערכות משלנו. כשמדובר בפעולות שישראל נקטה כחלק מהמאמץ הצודק שלה לוודא ש-7 באוקטובר לא יקרה שוב - אמרנו מהיום הראשון שחשוב לנו איך היא עושה את זה. החל מהיום הראשון ניסינו להבטיח שלאנשים (ברצועה) יהיה מה שהם צריכים כדי להסתדר".

בלינקן סיפר איך בתחילת במלחמה שכנע את נתניהו להעביר את הסיוע ההומניטרי לרצועה: "הייתי עם הצוות שלי תשע שעות במטה של צה"ל בתל אביב (הקריה), שש קומות מתחת לאדמה עם ממשלת ישראל, כולל ראש הממשלה, שבמהלכן התווכחנו שעות על הטענה הבסיסית שהסיוע ההומניטרי הדרוש חייב להגיע לפלסטינים בעזה". 

"זה לא היה רק ​​ראש הממשלה, זו הייתה חברה שלמה שלא רצתה שיגיע שום סיוע אפילו לפלסטיני אחד בעזה. הנשיא ביידן תכנן להגיע לישראל כמה ימים לאחר מכן, ובמהלך הוויכוח הזה, כשנתקלתי בהתנגדות להצעה של העברת סיוע הומניטרי, אמרתי לראש הממשלה, 'אני אתקשר לנשיא ואגיד לו לא לבוא אם אתה לא תאפשר לסיוע הזה להתחיל לזרום'". 

עוד סיפר על האולטימום: "התקשרתי לנשיא כדי לוודא שהוא מסכים עם זה, והוא שיתף פעולה באופן מלא. קיבלנו הסכמה להתחיל להכניס סיוע דרך רפיח, שאותה הרחבנו לכרם שלום ולמקומות נוספים. ניסינו כל הזמן לדאוג לצרכים של כל כך הרבה אנשים שנקלעו לחילופי האש הנוראיים האלו. יש לנו אוכלוסייה פלסטינית בטראומה, נפגשתי עם פלסטינים אמריקנים שאיבדו את יקיריהם בעזה. יש לי חוברת קטנה שקולגה אמריקני אחד הכין שיש בה תמונות של משפחתו בעזה - בצד שמאל אלה שנהרגו, בהם ילדים, ובצד ימין אלה שעדיין בחיים. זה מניע אותי מדי יום לנסות למצוא דרך טובה יותר. ישראל פועלת בסביבה ייחודית, שאינה פוטרת אותה מאחריות".

מלחמת חרבות ברזל אנתוני בלינקן בנימין נתניהו סיוע הומניטרי עסקת חטופים רצועת עזה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}