ט' טבת התשפ"ה
09.01.2025
הדו"ח קבע

תאורה מלאכותית בחופי ישראל מאיימת על עתיד צבי הים הירוקים

תאורה מלאכותית בחופים משבשת את מחזור החיים של צבי הים הירוקים. הנקבות נרתעות מהאור ומטילות פחות ביצים, והאבקועים מתקשים למצוא את הדרך לים. המחקר החדש חושף כי זיהום האור הוא איום משמעותי על עתיד צבי הים הירוקים בים התיכון

תאורה מלאכותית בחופי ישראל מאיימת על עתיד צבי הים הירוקים
צב ים ירוק צילום: גיא לויאן

בעקבות דו"ח של רשות הטבע והגנים על זיהום אור בחופי הים התיכון, קבע הארגון העולמי לשמירת טבע (IUCN) כי צפויה ירידה באיכות בית הגידול באזור.

הממצאים מטרידים: 65% מההטלות מתרחשות בחופים מוארים, והשפעות התופעה יתגלו במלואן רק בעתיד הרחוק.

צב הים הירוק (Chelonia mydas) מוגדר על-ידי הארגון העולמי לשמירת טבע (IUCN) כמין "בסכנת הכחדה" (Endangered). באגן הים התיכון נותרו כ-3,000 נקבות מתרבות בלבד, כשרוב פעילות ההטלה מתרכזת בחופי טורקיה, קפריסין וסוריה – כ-2,200 הטלות בשנה. בישראל מתבצעות לא יותר מ-65 הטלות מדי שנה.

זהר זינגראבקועים בדרך ליםצילום: זהר זינגר

למרות מאמצי השימור הנרחבים במדינות הים התיכון בעשורים האחרונים, צב הים הירוק ממשיך להימצא תחת איום. חופי ההטלה באזור, כולל בישראל, מתדרדרים בשל פעילות אנושית מואצת, כשרמת הפיתוח בהם גבוהה משמעותית בהשוואה לאתרי קינון במדינות אחרות בעולם.

קביעת דרגת סיכון היא כלי מרכזי בעבודת שימור הטבע, המאפשר למדינות לקבוע סדרי עדיפויות ולתכנן תוכניות שימור מינים. העבודה המתוארת כאן היא חלק מהערכת הסיכון האזורית הראשונה של ארגון IUCN לאוכלוסיית צב הים הירוק באגן הים התיכון, בדגש על האגן המזרחי וחופי ישראל.

זיהום אור ואתגרים

זיהום אור, שהוא תוצר לוואי של פיתוח אנושי מואץ לאורך החופים, מהווה כיום אחד האיומים המרכזיים על אוכלוסיית צבי הים. התאורה המלאכותית פוגעת בשני היבטים קריטיים

* מרתיעה נקבות מלעלות לחוף ולהטיל

* משבשת את יכולת הניווט של האבקועים (צבים שזה עתה בקעו) מהקן אל הים, ובכך מפחיתה משמעותית את שרידותם

שתי תכונות ביולוגיות מרכזיות מסכנות את עתיד צב הים הירוק: בגרות מינית מאוחרת בגיל 20-30, ונאמנות הנקבות לחוף הבקיעה שלהן. השילוב הזה מוביל לקושי מיוחד – כשנקבה חוזרת להטיל בחוף בו בקעה, אחרי היעדרות של יותר מ-20 שנה, היא מוצאת חופים מוארים בעוצמה שמקטינה משמעותית את הצלחת הקינון.

התוצאה היא כפולה, זיהום האור פוגע בשרידות האבקועים בהווה, מה שיוביל לירידה במספר הנקבות שיגיעו להטיל בעתיד. המשמעות היא שהפגיעה האמיתית באוכלוסייה תתגלה רק בעוד עשרות שנים, כשכבר עלול להיות מאוחר מדי לטפל בירידה במספר הקינים.

ממצאי הדו"ח:

דו"ח שהגישה רשות הטבע והגנים ב-2021 לארגון IUCN חושף:

50% משטח חופי ההטלה העיקריים סובלים מזיהום אור

30% מהחופים סובלים מזיהום אור ברמה גבוהה

65% מכלל ההטלות מתרחשות בחופים מוארים

מעל למחצית מההטלות המתרחשות בחופים מוארים מתבצעות באזורים עם רמת זיהום אור גבוהה

אבקועים בדרך לים, צילום זהר זינגר (צילום האבקועים נעשה עם חשיפה ארוכה וללא תאורה מלאכותית. האור היחיד בתמונה הוא אור אדום)

דרגת סיכון אזורית והמלצות

בעקבות הממצאים, הגדיר ארגון IUCN את צב הים הירוק באגן הים התיכון כמין "קרוב לסיכון" (Near Threatened). דרגה זו מחייבת את המדינות לפעול לשמירה על הצבים ולעקוב אחר מצבם. זוהי הערכת סיכון אזורית ראשונה של הארגון, והיא בוחנת את ההשלכות העתידיות ארוכות-הטווח של זיהום אור בחופים על מין מאריך חיים.

טיפול שיתבצע כעת בהפחתת זיהום האור בחופי ההטלה צפוי לתרום משמעותית לשימור הדור הבא של צבי הים הירוקים, שיפקדו את חופינו שוב רק בעוד 20 שנה ויותר. דבר זה מקבל משנה תוקף בישראל, שרצועת החוף שלה סובלת מאוד מזיהום אור.

צב ים הים התיכון רשות הטבע והגנים זיהום אור IUCN

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}