ט' טבת התשפ"ה
09.01.2025
המלחמה הכתה בטבע

מהפך בנחל עיון: ממוצב צבאי לשמורת טבע מחודשת • צפו

שמורת נחל עיון, פנינת הטבע בצפון, סבלה נזקים כבדים בעקבות המלחמה. השמורה נסגרה למשך למעלה משנה והשריפות והלחימה השאירו חורבן. כעת, צוות השמורה עוסק בשיקום מאסיבי, במטרה להחזיר את הנוף והחיות אל חיק הטבע • צפו

מהפך בנחל עיון: ממוצב צבאי לשמורת טבע מחודשת • צפו
משקמים את השמורה צילום: רט"ג

מהשמיני באוקטובר שמורת נחל עיון הפכה להיות מוצב קדמי של צה"ל. השמורה נסגרה, אין יותר מבקרים, אפילו בעלי החיים ברחו בגלל רעש המלחמה. עכשיו עם הפסקת האש חזר צוות האתר לשקם אותו ולהכין אותו למבקרים שיגיעו.

שיקום נזקי המלחמה צילום: רט"ג

רמזי בדראן, מנהל שמורת טבע נחל עיון: "שמורת נחל עיון היא השמורה שנפגעה הכי הרבה במלחמה בגלל הקרבה לגבול. השמורה היא חלק מהמשפחה שלי, היא כבר הבית שלי, אני מנהל אותה כ-33 שנים אני חי אותה. אני מכיר כל אבן.

"שמורת הטבע נחל עיון (התנור) היא שמורת טבע אמיתית, תבוא ותרגיש את הטבע, המסלולים, המפלים. משמורה שמבקרים בה בקיץ 200-300 מבקרים ביום, ובחורף 1000+ ביום, השמורה הפכה להיות ללא מטיילים. הכל חסום, הצמחייה, לא ראו את השבילים. לראות את השמורה ריקה זה דבר עצוב."

רמזי בדראן רט"גנחל עיוןצילום: רמזי בדראן רט"ג

נזקי המלחמה בצפון

ערן היימס, מנהל מרחב גליל עליון: "האזור היה זירת לחימה אינטנסיבית, נשרפו למעלה מ-200,000 דונם. אם פקחי רט"ג לא היו עושים את מה שהם עושים ולא עובדים כל כך קשה לצמצם את היקף השריפות, אני בטוח שהיקף השטחים שנשרפו היה גדול בהרבה"

בשנת 2024 נרשם שיא שריפות בשטחי שמורות טבע והגנים לאומיים, כ-374 אלף דונם נשרפו כתוצאה מהמלחמה מתוכם 223 אלף דונם בצפון הארץ.

השריפות כתוצאה מהנפילות גרמו לנזקים גדולים במיוחד בשטחים של חורש ים תיכוני שמגביר התפרצות מינים מתפרצים ופולשים לשטח שפוגעים בטבע הישראלי וידרשו הליך טיפול ממושך.

באזורים רבים לא ניתן היה להפעיל מטוסים וכוחות, לכן כוחות רשות הטבע והגנים פעלו רגלית בצורה שאף גוף כיום לא יודע לפעול. למרות הנזק הגדול, הצוותים הצליחו להציל שטחים רבים שלא נשרפו.

רמזי בדראן: " הגענו צוות של רשות הטבע והגנים, כיבינו את השריפה והצלנו את החלק הגדול של השמורה. אבל לצערי עצים שנטע אותם המנהל הראשון לפני כ-50 שנה נשרפו".

ערן היימס, רט"גשריפות בגולן וגליל עליוןצילום: ערן היימס, רט"ג

בנוסף, רשות הטבע והגנים נרתמה ופתחה את שעריה לכוחות צה"ל על מנת לסייע, ושמחה באפשרות לסייע לכוחות לבצע את משימתם החשובה. יחד עם זאת, השהות הארוכה של הכוחות בשטחי הגנים הלאומיים ושמורות הטבע הביאה איתה לא מעט נזקים ופגיעה בתשתיות טיילות וממשקים בתוך השמורות והגנים.

עיקרי הנזקים איתם הרשות מתמודדת, מתחלקים למספר קטגוריות: פגיעה בשמורות הטבע והגנים הלאומיים, טיפול במינים מתפרצים וכלבת, פגיעה בערוצי נחלים וסביבתם, טיפול בפסולת ומזון בשטח, פגיעה בקינונים ודריסת יונקים, פריצת צירים, פגיעה בתשתיות טיילות, הסדרת אתרים סגורים, שריפות, אתרים שלא מופו וטרם נבדקו בשל הלחימה ופגיעה באתרים ארכיאולוגיים.

ערן היימס, רט"גשריפות בגולן וגליל עליוןצילום: ערן היימס, רט"ג

מתחילים את השיקום

רמזי בדראן: "שנה וחודשיים לא נכנסו לפה, הכל היה סגור. עכשיו צריך לפנות גזם, לנקות, לגזום, להכין, לתקן מדרגות, לאסוף את מה שהצבא השאיר אחריו. גם את מבנה הקופה בכניסה צריך להחליף כי נפגע.

"ברגע שפיקוד העורף יתן לנו אפשרות לחזור לשיגרה נעשה מאמץ לפתוח. שיוכלו לחזור לטייל ולהנות מהנוף היפה בשמורה ולא להרגיש שהיתה כאן מלחמה".

רשות הטבע והגנים פתחה מחדש בהתאם להנחיות פיקוד העורף את כל אתרי הצפון למעט שמורת נחל עיון, מוכנים לקליטת הקהל אחרי יותר משנה שעמדו סגורים.

רמזי בדראן: "אני מאמין שהשמורה תחזור להיות כפי שהיתה והטבע ישתקם, ייקח שנה-שנתיים והם יתחדשו. אני מאוד אופטימי שזה יקרה אינשאללה בקרוב – הכל יחזור להיות כמו שהיה".

 

נחל עיון שמורת טבע מלחמת חרבות ברזל

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}