י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
משבר במגעים

חוק הגיוס מתעכב: חכי"ם רבים מתייצבים מאחורי יולי אדלשטיין

משבר במגעים: במפלגות החרדיות נדהמו מהיעדים החדשים שהציב הרמטכ"ל - יותר מ־3,000 מתגייסים בשנה. בקואליציה מתעקשים על סנקציות אישיות נגד חרדים שלא יתגייסו - והתייצבו לימין יו"ר ועדת חוץ והביטחון. וגם: בליץ הראיונות של מזכיר הממשלה שיצר לחץ במגזר

חוק הגיוס מתעכב: חכי"ם רבים מתייצבים מאחורי יולי אדלשטיין
חרדים סמוך ללשכת הגיוס צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

מקורות בקואליציה אמרו ל'ישראל היום' כי רבנים חרדיים הופתעו מההתחייבות בחוק הגיוס שלפיה בתוך כמה שנים יגויסו 50% מהמועמדים לשירות ביטחון (מלש"בים) במגזר ונראה שחלק מהם לא יהיה מוכן לכך אפילו לא כהתחייבות "על הנייר".

מדובר במוקש משמעותי לחוק - הרבנים הבכירים הם אלה שנדרשים בסוף לתת את ההסכמה למתווה הגיוס. ככל שרב אחד מתנגד, אחרים נוטים להתיישר אחריו ולהקצין עמדות. המוקש הזה מצטרף לשורת בעיות נוספות שהעמיקו את הפערים במו"מ לגיבוש חוק גיוס מוסכם עם החרדים בממשלה.

עוד דווח ב'ישראל היום' כי במפלגות החרדיות הופתעו מהמספרים שהרמטכ"ל הרצי הלוי הציג לשר הביטחון כ"ץ ביום רביעי שעבר. הרמטכ"ל אמר כי תוך שנתיים הצבא יוכל לקלוט את כל שנתון הגיוס החרדי, לאחר שצה"ל הצהיר בשנה האחרונה גם בעתירות לבג"ץ וגם בוועדת החוץ והביטחון כי הוא יוכל לקלוט השנה רק 3,000 מלש"בים חרדים.

נוסף על כך, מזכיר הממשלה יוסי פוקס יצא השבוע לבליץ ראיונות שהוסיף שמן למדורה. ההצהרה של פוקס, שלפיה בטיוטת החוק שיוגש בקרוב יתגייסו 10,000 חרדים תוך שנתיים, עוררה סערה במגזר.

בקואליציה מצפים שכל הח"כים החרדים יתמכו בהצבעה על החוק. מבחינת החרדים מדובר בכברת דרך דרמטית, למרות ה"סוכריה" של השבת תקציבי סבסוד המעונות והישיבות לאחר אישור החוק.

בכירים בקואליציה מודים כי "החרדים מתנגדים לסנקציות משמעותיות. הם רוצים חוק גיוס ואחר כך לא באמת לעמוד ביעדים, להמשיך את הבלוף. אנחנו רוצים שהם באמת יתגייסו, שיהיו סנקציות משמעותיות. לא נראה בינתיים שזה מתכנס".

מנגד, גם לגוש חברי הכנסת הציוניים יש דרישות. אדלשטיין מסרב לדרישות החרדים לשלב ביעדי הגיוס גם שירות לאומי, ודורש תפקידי לחימה ותומכי לחימה.

אדלשטיין לא לבד. מאחוריו יש קבוצה של ח"כים שדורשים גם סנקציות אישיות משמעותיות - לא רק להיטיב עם מי שמשרת, אלא גם לגרוע ממי שלא משרת.

שר הביטחון כ"ץ קיים שיחות עם ח"כים בליכוד כדי לרכך את עמדתם. הח"כים לא התרשמו. בסביבת נתניהו חשבו שדן אילוז התרצה, אך הוא הבהיר: אם החוק לא יעבור את אדלשטיין הוא גם לא יעבור אותי. לגוש שמאחורי אדלשטיין הצטרפו גם הח"כים אלי דלל, אוהד טל, אופיר סופר, משה סעדה, טלי גוטליב, אליהו רביבו, יואב גלנט וחברי הימין הממלכתי.

השר אריאל אטיאס, שמנהל את המו"מ על החוק מטעם המפלגות החרדיות מול משרד הביטחון ומול אדלשטיין, אמר בשבוע שעבר: "נתניהו הבטיח חוק גיוס תוך 10-7 ימים". עברו עשרה ימים וחוק טרם הוגש. המבחן יידחה ככל הנראה להצבעה על תקציב המדינה בקריאה שנייה ושלישית בפברואר.

עם זאת, ההערכה במערכת הפוליטית היא שהחרדים ככל הנראה לא יפרקו את הממשלה בשל חוק הגיוס. זאת לאור התובנה ששום דבר לא מובטח להם במקרה של יציאה לבחירות. השאלה היא כמה זמן עוד יוכלו להחזיק בממשלה ללא העברת חוק גיוס שיוסכם עליו.

 

 

 

חוק הגיוס יהדות התורה יולי אדלשטיין צה"ל ישראל כ"ץ

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 15 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}