ט' טבת התשפ"ה
09.01.2025
חשיבות דרמטית

מוכרחים לדבר על זה: מה הזכויות שלנו אחרי השביעי באוקטובר?

תקופת המלחמה שפרצה בהפתעה בשמחת תורה תשפ"ד, הפכה לדרמטית עבור כולנו. אירועים טראומטיים, אזעקות בלתי פוסקות, משפחות מפונים, נופלים, או בכלל פחדים וחרדות מהמצב שעדיין ממשיך כשסיום לא נראה באופק. אז איך אנחנו יכולים לדעת מה הזכויות שלנו, ולקבל את התמיכה המגיעה לנו?

מוכרחים לדבר על זה: מה הזכויות שלנו אחרי השביעי באוקטובר?
מצב נפשי מורכב צילום: שאטרסטוק - AI

בשנה האחרונה, רבים חוו את השפעות המלחמה באופן אישי, כמעט מכל כיוון אפשרי. חלקם התמודדו עם חרדות, טראומות ותחושות קשות. במקרים מסוימים, מדובר ב"פגיעת איבה" שניתן להקדיש לה מאמר שלם בנוגע לזכויות המגיעות בעקבותיה. לא מדובר רק בחיילים או משרתי מילואים המבקשים הכרה ממשרד הביטחון, אלא גם במבוגרים, ילדים ואנשים מן השורה, שלמאורעות המלחמה הייתה השפעה עמוקה עליהם, שפגעה בתפקודם היומיומי.
 

חשוב לזכור גם את אלה שכבר התמודדו עם אתגרים רגשיים או נפשיים עוד לפני המלחמה ושחוו החמרה במצבם. במקרים רבים, החמרה זו מעמיקה את הצורך בבדיקה פרטנית של הזכויות המגיעות להם, בין אם מדובר בגמלה חודשית או סיוע מקצועי מותאם. הטיפול במצבים אלו אינו רק צורך רגשי אלא גם אמצעי להבטחת איכות חיים טובה יותר ולשיקום מתמשך.

התהליך הכולל של התמודדות נפשית מלווה לא פעם בקשיים משמעותיים הן עבור המתמודד עצמו והן עבור בני משפחתו. אחד האתגרים המרכזיים הוא מיצוי הזכויות המגיעות להם מול גופים שונים, כמו הביטוח הלאומי וחברות הביטוח. תהליך זה מורכב במיוחד בשל מספר גורמים: חוסר ידע על הזכויות, חשש מסטיגמה ומפגיעה בפרטיות, חוסר נגישות של המידע, וההתמודדות עם בירוקרטיה מורכבת. 

בצל תקופת המלחמה, שבה הצטרפו עשרות אלפי אנשים שהוגדרו כ"נפגעים" מאירועי המלחמה, הקושי רק התעצם. גידול זה במספר הזכאים יוצר עומס נוסף על המערכת, ומדגיש את הצורך בסיוע מקצועי שיקל על התהליך ויבטיח שכל אדם יוכל לממש את זכויותיו בצורה מיטבית.

אם כך, עולה השאלה המרכזית: אילו זכויות מגיעות לנו כיום בעקבות ההתמודדויות הנפשיות שנגרמו כתוצאה ישירה מהמלחמה, או אף ללא קשר אליה, ואיך ניתן לממש אותן?

ליצירת קשר השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם>>>

"החברה המרכזית למימוש זכויות" בראשות הרב שמאי שזירי, בעלת ניסיון של כ-20 שנה בליווי מתמודדי נפש ומשפחותיהם, מסייעת לזכאים לקבל את מקסימום הזכויות המגיעות להם. בין הקצבאות והזכויות שהיא מסייעת לקבל ניתן למצוא את קצבת נכות מהביטוח הלאומי, קצבת שירותים מיוחדים (שר"מ), קצבת נכות מקרן הפנסיה, ועוד. חשוב לציין כי בדיקת הזכאות היא תהליך אינדיבידואלי ואישי, המותאם לכל אדם באופן ספציפי, תוך מתן דגש על התאמת הזכויות לכל מצב אישי.

לדברי הרב שזירי, יו"ר "החברה המרכזית למימוש זכויות: "טיפול בהתמודדות נפשית, כזאת שיכולה להיגרם כתוצאה ממאורעות המלחמה, או טיפול בזכויות מתמודדי נפש, הם שני תחומים שונים. לעיתים מדובר בדיכאון, דיכאון אחרי לידה, חרדה, הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), טראומה, הפרעה דו-קוטבית, הפרעת אכילה כמו אנורקסיה, ואולי גם סכיזופרניה. כל אלו עשויים להתרחש בילדים, נערים או מבוגרים, ובמקרים רבים יש זכויות שניתן לקבל במצבים אלו.

פעמים רבות המתמודדים ובני משפחותיהם נתקלים בקשיים ובחוסר הבנה, בשל חוסר בתיעוד רפואי או כאשר הוועדה לא התרשמה כראוי. ייתכן שבזמן הקצר שניתן להם בוועדה, לא היה ניתן להראות את גודל המצוקה וההתמודדות היומיומית, אך לכל אלו יש פתרונות, כאשר מתנהלים בצורה נכונה ובליווי אנשי מקצוע מנוסים בתחום."

החברה למימוש זכויות השביעי באוקטובר

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}